Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Φωτοβολταϊκά: ερώτηση στη Βουλή για τις εγγυημένες τιμές




    


  Διευκρινίσεις από την Υπουργό 

Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων τιμών αγοράς του ρεύματος από ΑΠΕ, και ειδικότερα από τα φωτοβολταϊκά, ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Ροντούλη έχει ως εξής:
«Στα πλαίσια της πολυσυζητημένης «Πράσινης» ανάπτυξης που τόσο καιρό αποτελεί την σημαία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πολλοί αγρότες και όχι μόνο, αποφάσισαν να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και να τα εγκαταστήσουν στα χωράφια τους.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κατέφυγαν σε ιδιώτες μελετητές και εταιρείες, ώστε να συντάξουν τον φάκελο προκειμένου να αδειοδοτηθούν για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Ταυτόχρονα προσέτρεξαν σε τραπεζικά ιδρύματαγια να εξασφαλίσουν την δανειοδότηση που απαιτούνταν ώστε να υλοποιήσουν την εν λόγω επένδυση. Η μοναδική εξασφάλιση, ως προς την βιωσιμότητα της επένδυσής τους, δόθηκε μέσω του Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και των συμβάσεων που υπέγραψαν για την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι γεγονός ότι, η εγγυημένη τιμή ανά κιλοβατώρα με την οποία συμβάλλονταν οι επενδυτές και ο Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. αποτελούσε το μοναδικό κίνητρο για την υλοποίηση της επένδυσης. Όμως, μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα, φημολογείται ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμβολαίων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά), με σκοπό την μείωση των εγγυημένων τιμών ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Είναι πράγματι αληθές ότι η Κυβέρνηση συζητά την μείωση της εγγυημένης τιμής μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης των υφιστάμενων συμβολαίων;
2. Προκειμένου να μην πληγεί η αξιοπιστία του κράτους, προτίθεται η Κυβέρνηση να διατηρήσει τις υπάρχουσες εγγυημένες τιμές για τα υφιστάμενα συμβόλαια;
3. Έχει ληφθεί υπόψη από το αρμόδιο Υπουργείο το γεγονός ότι η μείωση της εγγυημένης τιμής ανά κιλοβατώρα είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει μείωση του ενδιαφέροντος για τις εν λόγω επενδύσεις και επομένως η χώρα μας να μην πραγματώσει μέχρι το 2020 τον επιδιωκόμενο στόχο, να παράγεται δηλαδή το 20% της ενέργειας από ΑΠΕ;»
econews 3 Ιουνίου 2011,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ