Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΔΡΟΣ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ-ΟΙΚΟΠΕΔΑ-ΧΩΡΑΦΙΑ-ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ



ΟΙΚΟΠΕΔΑ-ΓΗΠΕΔΑ-ΧΩΡΑΦΙΑ-ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ







       Σύμφωνα με στοιχεία που βρήκαμε στο διαδίκτυο έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική αρχή ενέργειας), σε τουλάχιστον δώδεκα ανώνυμες εταιρείες,
οι οποίες πρόκειται να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες στο νησί μας την Άνδρο.
Οι άδειες αυτές δόθηκαν το τελευταίο εξάμηνο .
Δεν γνωρίζουμε αλλα θα μαθουμε και θα πληροφορησουμε τους αναγνωστες μας για τις ακριβείς τοποθεσίες εγκατάστασης των πάρκων, τους φυσικούς ιδιοκτήτες των εκτάσεων που προφανώς υπάρχουν και έχουν πουλήσει η ενοικιάσει στις εταιρείες,την ιδιοκτησία τους.

Όπως φαίνεται για άλλη μία φορά, όλα λειτουργούν εν κρυπτό και δυστυχώς κατάφεραν να μας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων, ετοιμάζοντας μας δώδεκα νέα βιομηχανικά αιολικά πάρκα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όπως έχει αποδειχθεί -ειδικά με τα "ύποπτα" έργα σε αυτό το νησί- ποτέ δεν είναι αργά για να "σωθεί" το νησί από τη μη-βιώσιμη ανάπτυξη ορισμένων .


Η ΑΝΔΡΟΣ έχει βοσκοτόπια, αγροτεμάχια κλπ. Πολλοί κάτοικοι έχουν σήμερα στην κατοχή τους εκτάσεις γης χαμηλής εμπορικής αξίας, εκτός σχεδίου και με "ελλιπείς" τίτλους ιδιοκτησίας. 
Επομένως και στην Άνδρο υπάρχει ένα "ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς".
Πολλοί από αυτούς μάλιστα ακούγοντας για "αποζημιώσεις", από τις εταιρείες Αιολικών Πάρκων "τρίβουν τα χέρια τους" και είναι "υπέρ" της εγκατάστασης μόνο και μόνο για να πάρουν λιγα  χρήματα από αυτές τις κατά τα άλλα "εμπορικά άχρηστες" εκτάσεις γης! 

Δυστυχως ''βλεπουν το τυρι και δεν βλεπουν τη φακα '' 


Μάλλον όμως δεν ξέρουν την εισήγηση που έγινε , στον υπουργό Οικονομικών από...υπηρεσιακούς παράγοντες για.....
"επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας ΚΑΙ στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια και κτήματα σε όλη τη χώρα"!!!!!!
Το σενάριο σε περίπτωση που αυτή η "εισήγηση", ενταχθεί σε νόμο του κράτους, ειλικρινά μας έκανε να ανατριχιάσουμε. Διαβάστε το:

Έστω ότι κάποιος έχει αγροτεμάχια εκτός σχεδίου:
  • 1. Αν τα δηλώσει τότε θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο στο κράτος φόρο κατοχής! Γιατί όμως να δεχθεί να φορολογηθεί, για ένα αγροτεμάχιο, του οποίου καλά καλά δε γνωρίζει τα όριά του, δεν το χρησιμοποιεί, δεν πρόκειται να οικοδομηθεί, το έχει εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες, δεν ξέρει αν θα αποκτήσει ποτέ κάποιου είδους αξία κ.λπ., κ.λπ.?
  • 2. Αν ΔΕΝ τα δηλώσει, τότε τα εν λόγο αγροτεμάχια, θα "καταγραφούν" ως ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ, η οποία όπως αντιλαμβάνεστε θα νοικιάζεται με μεγάλη άνεση από τον εκάστοτε Δήμο σε εταιρείες εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων χωρίς ο..."πρώην" ιδιοκτήτης της να παίρνει ούτε...ένα λεπτό του ευρώ... (Η γη πλέον δε θα του ανήκει).

Και για όσους σκεφθούν ότι ο ιδιώτης μπορεί να διεκδικήσει πίσω τα αγροτεμάχια προσκομίζοντας τίτλους ιδιοκτησίας κλπ., κλπ.....ας το ξανασκεφθούν:

Από όσα μάθαμε αυτές τις ημέρες σχετικά με το θέμα,
αυτή η "εκ των υστέρων" διεκδίκηση γίνεται μόνο δικαστικά (δηλαδή λεφτά, δικηγόροι και τρέξιμο), εφόσον βέβαια έχει σωστούς τίτλους ιδιοκτησίας και προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια. Και λέμε έγκαιρα, επειδή ο "ιδιώτης" - πρώην ιδιοκτήτης του δημόσιου πλέον "αγροτεμαχίου" - ΔΕΝ θα έχει το δικαίωμα να το διεκδικήσει (ακόμα και αν έχει σωστούς τίτλους) αν περάσει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα (που αν δεν κάνουμε λάθος για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία 5ετία).



Με άλλα λόγια:



  • Αν κρατήσει το αγροτεμάχιο κάποιος, "δηλώνοντάς" το στην εφορία, το πιο πιθανό είναι ότι ακόμα και αν αποζημιωθεί από μία εταιρεία εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων, θα δίνει αυτά τα χρήματα στο κράτος μέσω της φορολογίας που υπάρχει (φορολογία ενοικίου) και της νέας που σκοπεύουν να θεσπίσουν (φόρος ακίνητης περιουσίας).
  • Αν δεν τα κρατήσει, τότε οι εκάστοτε, Δήμοι, κυβερνήσεις κλπ., θα βολευτούν, αφού θα βρεθούν ξαφνικά με εκατοντάδες και χιλιάδες στρέμματα γης προς "ενοικίαση" στους επίδοξους..."επενδυτές". 
  • Ποιος θα εμποδίσει τον κάθε Δήμαρχο από το να λειτουργεί σαν μεγαλοτσιφλικάς, διαπραγματευόμενος χιλιάδες στρέμματα γης υπέρ της τσέπης του και όχι υπέρ του Δήμου;

Όπως καταλαβαίνετε, ΑΝ ισχύσει αυτό το μέτρο, τότε η κυβέρνηση θα έχει πετύχει με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια:

1.
Από τη μία επιπλέον έσοδα (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο).
2.
Από την άλλη "περαιτέρω απεμπλοκή" της Πράσινης....επέλασης, από..."γραφειοκρατικές" διαδικασίες, "κολλήματα", αποζημιώσεις κλπ., άρα ενίσχυση των "Πράσινων επενδύσεων" και της "Πράσινης Αγοράς".

Οι ιδιοκτήτες γης λοιπόν πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Οι εταιρείες των αιολικών δεν χαρίζουν λεφτά σε κανένα.






                                                     ΑΝΔΡΟΣ

          Το αρθρο αυτό αναρτήθηκε αρχικά το Απρίλιο του 2011.

Έκτοτε εντοπίσαμε και αναφερθήκαμε με λεπτομέρειες στις νέες άδειες που εκδόθηκαν από την  ΡΑΕ για τη εγκατάσταση  12 νέων αιολικών πάρκων στο νησί μας.
Μάθαμε ότι κάποιος κος Γερμανικής υπηκοότητας ο όποιος έχει σπίτι στο νησί μας,  προχώρησε  στην σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης εκτάσεων στην Βορειοδυτική Άνδρο,  με ιδιοκτήτες  απο τα χωριά Καλιβαρι,Χαριτες,  Βαρυδι, Αμολοχο, Λειβαδιζα κα , έναντι ετήσιου ενοικίου 500-1000 ευρω  για 25 χρόνια δέσμευση των εκτάσεων. 
Στις εκτάσεις αυτές  προφανώς σχεδιάζουν την εγκατάσταση  των  νέων αιολικών ''παρκων''.
Δεν γνωρίζουμε τις πολυεθνικές εταιρείες που εκπροσωπεί ο Γερμανός ,αλλά πιστεύουμε ότι είναι αυτές που αναφέρονται στις άδειες της ΡΑΕ. 
Επειδή μάθαμε ότι τα σχέδια αυτά προχωράνε με έγκριση περιβαλλοντικών Μελετών , κρυφά και εν αγνοία των Ανδριωτων , ζητάμε από καθε αρμοδιο στο ΥΠΕΚΑ ,  στην Περιφερεια Αιγαιου , στο Δημο Ανδρου , αναλυτικη   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τα σχέδια των πολυεθνικων στο νησί μας ,σχετικα με τα αιολικα
''παρκα'' των 400 mw και των 112 ανεμογεννητριων στα Ανδριωτικα βουνα.

Το θεμα ειναι  πολυ σοβαρο για να το αφησουμε να περασει ετσι.
 Αυτα προς το παρον.                        
                                                                                          SAGINI




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ