Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ..............ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ




«Η δυσωδία της πνευματικής διαφθοράς είναι ακατανίκητη"


Επιστήμονες της διακυβερνητικής του ΟΗΕ για το κλίμα ( IPCC) , συνωμοτούν με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να κρύψει η έρευνα τους , ότι δεν ταίριαζε με αποκαλύψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη .

The University of East Anglia, where most of the emails originated - none of the newly released emails appear to be post 2009, but clarify the extent of government involvement in the scandal
Το Πανεπιστήμιο του East Anglia, όπου τα περισσότερα από τα emails προήλθαν - Κανένα από τα πρόσφατα ηλεκτρονικά μηνύματα που κυκλοφόρησαν δεν φαίνεται να είναι μετά το 2009, αλλά αποσαφηνίζουν την έκταση της κυβερνητικής συμμετοχής στο σκάνδαλο "

Στα 5000 emails που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, από το πανεπιστήμιο East Anglia ( UEA ), αποκαλύπτεται ότι επιστήμονες διαγράφουν ενδείξεις οι οποίες δημιουργούν αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς οτι η κλιματική αλλαγή είναι  ανθρωπογενής.

Το DER SPIEGEL επιβεβαιώνει εδώ http://notrickszone.com/ ,την αυθεντικότητα των τελευταίων e-mails.

Υπενθυμίζεται οτι το 2009 διέρρευσαν και πάλι αναλόγου περιεχομένου, e-mails απο το UEA όταν χακερς κατόρθωσαν να διεισδύσουν στα αρχεία των υπολογιστών των ερευνητών κλιματικων επιστημόνων.
Οι ειδικοί ενεργουσαν , κάτω από τις διαταγές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για να καταλήξουν σε ένα «ισχυρό μήνυμα».

Οι επικριτές ισχυρίζονται: «Η δυσωδία της πνευματικής διαφθοράς είναι ακατανίκητη".

Επιστήμονας ρωτά, «Τι γίνεται στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια φυσική διακύμανση; Θα μας σκοτώσουν όλους »

Περισσότερα από 5.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει on line,  είναι η αλληλογραφία των επιστημόνων του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της East Anglia οι οποίοι ειχαν στο παρελθόν κατηγορηθεί για «μασάζ» στα στοιχεία της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος.
Μετά από το αρχικό σκάνδαλο , «Climategate» με τα emails του 2009, με το νέο πακέτο φαίνεται να κάνουν συστηματική καταστολή των αποδεικτικών στοιχείων, ακόμη και δημοσίευση εκθέσεων που οι επιστήμονες ήξεραν ότι βασίζονταν σε λανθασμένη προσέγγιση.


Και όχι μόνο τα e-mails δίνουν μια εικόνα για τον χειρισμό των δεδομένων απο επιστήμονες, αλλά και κυβερνητικοί υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) εμπλέκονται επίσης.

Ένα μήνυμα που προερχόταν από μέλος του προσωπικού Defra , προέτρεπε τους συναδέλφους που εργάζονται στον τομέα της επιστήμης της κλιματικής να δώσουν ένα κυβερνητικό «ισχυρό μήνυμα».


Τα e-mailς δίνουν μια σαφή εικόνα των επιστημόνων για επιλεκτική χρήση στοιχείων, καθώς και τη συνεννόηση με τους πολιτικούς για κακή χρήση επιστημονικών πληροφοριών.

Ο "Humphrey", εργαζομενος στη Defra, γράφει: «Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω το τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, σαν ένα μήνυμα που η κυβέρνηση μπορεί να δώσει για την κλιματική αλλαγή, για να τους βοηθήσει να πουν το παραμύθι τους.
«Θέλουν το παραμύθι τους να είναι πολύ ισχυρό και δεν θέλουν να φανούν ανόητοι».

Ο καθηγητής Φιλ Τζόουνς (IPCC ), διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Κλιματικής στο κέντρο της υπόθεσης, δήλωσε ότι τα ευρήματα της ομάδας αντέχουν σε περαιτέρω εξέταση.

Professor Phil Jones, Director of the Climatic Research Unit, appears before the Science and Technology Committee after the last dump of leaked climate-change emails

Ο καθηγητής Φιλ Τζόουνς, διευθυντής της Μονάδας Κλιματικής Έρευνας, εμφανίζεται ενώπιον της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας μετά την τελευταία διαρροή e-mailς για την κλιματική αλλαγή .


Ωστόσο, σε ένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πρόσφατα κυκλοφόρησαν , και γράφτηκε από τον καθηγητή Φιλ Τζοουνς - ο οποίος εργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) - δήλωσε: ''Κάθε έργο που έχουμε κάνει στο παρελθόν γίνεται με τις ερευνητικές επιχορηγήσεις  που παίρνουμε - και πρέπει να είναι καλά κρυμμένο.
''Έχω συζητήσει με τον κύριο χρηματοδότη (ΗΠΑ Υπουργείο Ενέργειας) στο παρελθόν και είναι ευχαριστημένοι που δεν απελευθερώνουμε τα γνήσια δεδομένα του ερευνητικού μας κέντρου''.

Σε μια άλλο του e-mail , έγραψε: ''Έχω πει ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή η IPCC,  είναι πάνω από εθνικές πρακτικες ελεύθερης πληροφόρησης.
«Ένας τρόπος για να καλύψεται τον εαυτό σας και όλους όσους εργάζονται στον AR5 θα ήταν να διαγράφετε όλα τα μηνύματα στο τέλος της διαδικασίας."
Άλλοι επιστήμονες είναι σαφώς εναντίον μιας τέτοιας πολιτικής, αλλά μερικοί φάνηκαν χαρούμενοι που συνωμοτούν με απόκρυψη και καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων.
Ένα νευρικός επιστήμονας έγραψε: «Ο αριθμός που στείλατε είναι πολύ παραπλανητικός».

«Πιστεύω επίσης ότι η χειραγώγηση της επιστήμης θέτει ένα πολιτικό ζήτημα σε αυτό που για το καλό όλων μας ,μπορεί να μην είναι πάρα πολύ έξυπνο, μακροπρόθεσμα,» έγραψε ένας άλλος.
Ο κύριος συγγραφέας μιας από τις εκθέσεις, ο Jonathan Overpeck, έγραψε, «Το κόλπο μπορεί να είναι να αποφασίσετε σχετικά με το κύριο μήνυμα και να το χρησιμοποιήσετε για την καθοδήγηση του τι συμπεριλαμβάνεται και τι θα μείνει έξω."
Andrew Orlwowski, απο το επιστημονικό σαιτ ''The Register's ''  του Ηνωμένου Βασιλείου απαντώντας στα σχόλια σε ένα email που λέει, «Τι γίνεται στην περίπτωση που η αλλαγή του κλίματος καταλήξει να είναι μια φυσική διακύμανση; Θα μας σκοτώσουν όλους »

«Η δυσωδία της πνευματικής διαφθοράς είναι ακατανίκητη."

Ο Clive Crook, ένας σχολιαστής για τον Ατλαντικό, ο οποίος περιέγραψε τις προηγούμενες έρευνες για τις διαροες σχετικά με το Climategate e-mail ως «αναποτελεσματικες» είπε: «Το κλειστό πνεύμα αυτών των δήθεν επιστημονων, και η προθυμία τους να κανουν τα παντα για να υπερασπιστουν ένα προκαθορισμένο μήνυμα, προκαλεί έκπληξη ακόμα και για μένα.

«Η δυσωδία της πνευματικής διαφθοράς είναι ακατανίκητη."

Υπάρχει και άλλη αλληλογραφία από επιστήμονες,  όπως ο καθηγητής Michael Mann, διευθυντής του γήινου συστήματος στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών στο Penn State University, μερικά από τα οποία έχουν ξεχωριστή αίσθηση για τις κολοτουμπες  του καθηγητή.
     Η απελευθέρωση των πληροφοριών και οι διαρροές για το «Climategate» απο το hacking των ιδιωτικών e-mailς πριν από δύο χρόνια , πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες για το κλίμα στην Κοπεγχάγη αναφέρεται σε τρόπους για να «κρύψουν την αδυναμία τεκμηρίωσης» της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σε μια σειρά από ανεξάρτητες αξιολογήσεις για την απρέπεια των ερευνητών του East Anglia, αυτοί τους απάντησαν ότι είναι πάρα πολύ μυστικοπαθείς.

Η σημερινή διαρροή μπορεί επίσης να έχει προγραμματιστεί για να διακόψει την επόμενη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή την ερχόμενη εβδομάδα στη Νότια Αφρική.
Η νέα διαρροή email συνοδεύεται από ένα αρχείο κειμένου με το οποίο διαμαρτύρονται για το τεράστιο βάρος των 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης από την «πράσινη» ενέργεια -αλλά και προβολή των θανάτων από τη φτώχεια



Τα μηνύματα έχουν κυκλοφορήσει με μορφή προσεκτικής «επιλογής» για να μην δείξουν προκατάληψη,  ότι οι επιστήμονες είχαν ακολουθησει μια συγκεκριμένη ατζέντα για την έρευνα τους.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα στάλθηκαν σε ένα ρωσικό διακομιστή - Sinwt.ru - ως downloadable αρχείο ZIP σε μια προφανή προσπάθεια να προκαλέσουν διαταραχή πριν από την διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος την επόμενη εβδομάδα στο Ντέρμπαν.

Γρήγορα αναρτήθηκαν στα blogs των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής, όπως το '' The Air Vent''.

Η αποδέσμευση των δεδομένων συνοδεύτηκε από ενα «δελτίο τύπου», με τη μορφή ενός αρχείου readme, το οποίο έλεγε,

«Πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα."
«Η φτώχεια είναι μια ποινή θανάτου. Ομως τα Έθνη πρέπει να επενδύσουν $ 37 τρισεκατομμύρια στις ενεργειακές τεχνολογίες μέχρι το 2030 για τη σταθεροποίηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε βιώσιμα επίπεδα. "
«Οι σημερινές αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε όλες τις πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε, όχι κρύβοντας τα στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Το αρχείο περιέχει επίσης περισσότερα από 200.000 άλλα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία είναι κρυπτογραφημένα, και δεν υπάρχει κωδικός πρόσβασης.
Προφανώς, αυτό είναι για την προστασία των προσώπων που εμπλέκονται - ή απλώς επειδή το υλικό δεν είναι τόσο αντιφατικό ή είναι βαρετό και δεν αξίζει την απελευθέρωση.




NASA thermal satellite image showing the world's arctic surface temperature trends: Today's emails appear to show scientists interested in painting a particular picture of such trends - but the information is not new
Η θερμική δορυφορική εικόνα της NASA που δείχνει επιφανειακή θερμοκρασία στην αρκτική :
Στα σημερινα e-mail δείχνουν οτι οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για τη ζωγραφική των συγκεκριμένων εικόνων .



Δεν είναι ακόμα σαφές τι αποτέλεσμα - ή συνδυασμό αποτελεσμάτων - προκαλεί η σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, που αυξήθηκε περίπου ένα βαθμό Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια.



Ο καθηγητής Mann, μιλώντας στην Guardian, χαρακτήρισε την διαρροή των μειλς ως «πραγματικά θλιβερό».
Γίνεται Αστυνομική έρευνα.

πηγη,



Η σύνοδος  για την ''κλιματικη αλλαγη'' άρχισε χθές στο Ντερμπαν της Νοτίου Αφρικής.
Αποτελεί την συνέχεια της αποτυχημένης  συνόδου της Κοπεγχαγης που εγινε το 2009.
Οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να θέσουν νέους στόχους , που υποτίθεται οτι θα περιορίσουν την ''κλιματικη αλλαγη'' αλλά στην πράξη θα φέρουν πολλά δις και πάλι στα ταμεία των ισχυρών  της συνοδου και τα οποία θα πληρώσουν οι υπόλοιποι.
Βασικός λόγος για την αποτυχία της Κοπεγχάγη ηταν η διαρροή αλληλογραφίας επιστημόνων που εργάζονται κατ εντολή για να τεκμηριώσουν την ύπαρξη της ανυπαρκτης κλιματικής αλλαγής.
Αποδείχτηκε  ότι αυτοί κάνουν συνειδητή αλλοίωση των μετρήσεων και ανακοινώνουν πλαστά στοιχεία,έτσι δε , μπορούν τα αφεντικά τους να τζιραρουν τρισεκατομμύρια με το μεγάλο κόλπο της δήθεν επερχόμενης καταστροφής του πλανήτη,η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε θυσία από όλους τους λαους.
Βεβαια στο παιχνιδι τους δεν συμετεχει πια η Ρωσια η Κινα η Ινδια και η Αμερικη.
Στο Ντερμπαν πηγε και ο δικος μας σωτηρας ο Παπακωνσταντινου μας με την ακολουθια του.
Αποτελεσματα σε μια εβδομαδα.
                                                                                                               SAGINI


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

10 ΤΡΟΦΕΣ ΛΕΝΕ.......ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Οι 10 τροφές-«ασπίδα» για τον καρκίνο



    «Όπλο» κατά του καρκίνου μπορεί να αποτελέσει το φαγητό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι μέσα από τη διατροφή μας μπορούμε αν όχι να καταπολεμήσουμε, σίγουρα να προλάβουμε την ασθένεια, η οποία αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες στις αναπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε 10 χρήσιμες διατροφικές οδηγίες που πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου:
1.      Προσθέστε σκόρδο σε ό,τι τρώτε
Το σκόρδο περιέχει ενώσεις του θείου οι οποίες ενεργοποιούν τις φυσικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου, μειώνοντας την ανάπτυξη των όγκων.
2.      Συνοδέψτε το γεύμα σας με μπρόκολο ατμού. Προσοχή: όχι στο μπρόκολο του φούρνου μικροκυμάτων
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο εμπλουτισμένα λαχανικά με αντικαρκινικέςιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Ισπανία, τα μικροκύματα  εξουδετερώνουν το 97% των αντικαρκινικών ουσιών. Οπότε συνίσταται να μαγειρεύεται στον ατμό.
3.      Θρυμματίστε μερικούς ξηρούς καρπούς Βραζιλίας και πασπαλίστε τους πάνω στη σαλάτα σας
Οι ξηροί καρποί είναι εμπλουτισμένοι με σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα και ταυτόχρονα «επιδιορθώνει» το DNA. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που βρέθηκαν με τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα τους είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο για πάνω από 13 χρόνια σε σύγκριση με τους άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα.
4.      Χρησιμοποιήστε λεμόνια στο φαγητό σας ή στύψτε λεμονάδα
Μια ημερήσια δόση εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο του καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του στομάχου.
5.      Προσθέστε  μισό φλιτζάνι βατόμουρα στα δημητριακά του πρωινού σας
Τα βατόμουρα είναι «νούμερο ένα» όσον αφορά στην αντιοξειδωτική δράση τους. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.
6.      Μάθετε να τρώτε αγκινάρες
Οι αγκινάρες περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
7.      Ψήστε λίγο σολομό στο γκριλ
Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι που έτρωγαν τέσσερις ή περισσότερες μερίδες ψάρι την εβδομάδα είχαν σχεδόν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο αίμα. Άλλες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών (σολομός, σκουμπρί, ιππόγλωσσα, σαρδέλες και τόνος, καθώς και οι γαρίδες και τα χτένια) και του μειωμένου κίνδυνου καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες..
8.      Βάλτε ακτινίδια στη διατροφή σας
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε  βιταμίνη C, βιταμίνη Ε,  λουτεΐνη, και  χαλκό, ό,τι πρέπει δηλαδή για την καταπολέμηση του καρκίνου.
9.      Ρίξτε κρεμμυδάκια στη σαλάτα σας
      Μια διατροφή πλούσια σε κρεμμύδια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη έως και 50%. Τα αποτελέσματα είναι ισχυρότερα όταν τα κρεμμυδάκια τρώγονται ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα
10.  Σερβίρετε λάχανο τουρσί
Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Φινλανδία, το λάχανο τουρσί περιέχει ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των καρκινικών ενώσεων.
http://www.tanea.gr

Deep water vertical jigging


 vertical jigging


             

        Και όμως, μέσα από ένα μείγμα παράδοσης και σημαντικής εξέλιξης των υλικών ψαρέματος «light tackle», το vertical jigging είναι τώρα «η τεχνική» για την οποία -σε φόρουμ, αποβάθρες και περιοδικά- μιλάμε περισσότερο, με πολύ ενθουσιασμό αλλά και περιέργεια.
Ένα «μείγμα παράδοσης» που είναι αναμφισβήτητο και μαρτυράει μέσα από κάποια ευρήματα της... αλιευτικής αρχαιολογίας ότι, πριν τη σημαντική εξέλιξη της εν λόγω τεχνικής εκ μέρους των συναδέλφων μας από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, το ψάρεμα με βαριά τεχνητά σε σημαντικά βάθη και σε αναζήτηση μεγάλων θηραμάτων είχε ήδη δοκιμαστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παρόλα αυτά και πέρα από κάθε αμφιβολία, οι Ιάπωνες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν συστηματοποιήσει την τεχνική, καθιστώντας την εύκολα εφαρμόσιμη από όλους, με τη χρήση νημάτων και εξειδικευμένου εξοπλισμού.

      

Ο εξοπλισμός 

Τα καλάμια του jigging έχουν, σίγουρα, ένα δύσκολο έργο να επιτελέσουν, δηλαδή να συμπυκνώνουν τόση ανθεκτικότητα και ισχύ, ώστε να μπορούν να χειριστούν θηράματα σημαντικού μεγέθους και να επιτρέπουν ένα συνεχές ψάρεμα, περίπου όπως συμβαίνει σε άλλες πολύ δυναμικές τεχνικές.
Όσο το vertical jigging εξαπλώνεται, η αγορά παράγει προϊόντα όλο και πιο εξειδικευμένα, ανάλογα με τους διάφορους τύπους ψαρέματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα, ανάλογα με τους δύο βασικούς «τρόπους κίνησης» που έχουν συστηματοποιηθεί από τους Ιάπωνες, δηλαδή το short και το long jerking.
Στην πραγματικότητα, αν εμβαθύνουμε κι άλλο σ' αυτά τα δύο «στιλ» μπορούμε να εντοπίσουμε καλάμια, για παράδειγμα, για αργό ή για γρήγορο jerking (είτε long είτε short), με δράση πιο μαλακή ή πραγματικά σκληρή. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε πάντα για καλάμια σχετικά κοντά, από τα 1,6μ. για ένα καλάμι με έντονη κλίση προς το short jerk μέχρι καλάμια μεγαλύτερων διαστάσεων για το long jerk (1,80-2,00μ.).
Στη Μεσόγειο ενδείκνυνται καλάμια από 20 έως 50 λίμπρες, ανάλογα με τα θηράματα που θέλουμε να πιάσουμε και τα βάθη ψαρέματος, που αν είναι μεγάλα θα απαιτούν την ικανότητα να μπορούμε να χειριστούμε jigs σαν... γαλλικά κλειδιά αρκετών εκατοντάδων γραμμαρίων.
    Ένας καλός συμβιβασμός είναι ένα καλάμι των 20-30 λιμπρών που να μπορεί να δώσει έντονη κίνηση σε jigs από 100 έως 250 γραμμάρια.
Τα καλάμια για jigging παράγονται, επιπλέον, με τρόπο που να μπορούν να συνδυάζονται με σταθερούς ή περιστροφικούς μηχανισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε μια εντελώς προσωπική επιλογή που συχνά επηρεάζεται από τη διαθεσιμότητα αυτών των μηχανισμών στην αγορά.
   Οι μηχανισμοί σταθερού τυμπάνου μάς επιτρέπουν μία πιο γρήγορη αντίδραση και ίσως είναι πιο εύκολοι στη χρήση για έναν αρχάριο, όταν πρέπει να εμπεδώσει το σωστό ρυθμό.
Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυνται μηχανισμοί με μια όχι πολύ υψηλή σχέση περιστροφής (4:1-5:1) με μέγεθος από 6000 και πάνω, ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε μια καλή ποσότητα νήματος.
Η ταχύτητα μαζέματος δεν εξαρτάται πάντα από την ποσότητα του νήματος στην μπομπίνα.
   Πράγματι, κάποιοι μηχανισμοί είναι ικανοί να τυλίξουν πάνω από ένα μέτρο πετονιάς σε κάθε γύρο της μανιβέλας, ακόμη και αν έχουν μικρή σχέση περιστροφής, εφόσον είναι σχεδιασμένοι περισσότερο για ισχύ παρά για ταχύτητα.
    Σε αυτήν την τεχνική έχουμε μεγάλη ανάγκη από την πρώτη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πάλης με το θήραμα, αλλά κυρίως στο ψάρεμα, που συχνά κρατάει για μια ολόκληρη μέρα. Επιπλέον, μια μικρή σχέση γίνεται βασική όταν δουλεύουμε σε short jerking, πράγμα όμως που γίνεται εξαιρετικά κουραστικό (αλλά όχι αδύνατο) με ένα μηχανισμό με γρήγορη σχέση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ένα γρήγορο long jerk.
Άλλη σημαντική παράμετρος είναι τα φρένα: εφόσον μπορεί να αντιμετωπίσουμε πολύ μαχητικά και μεγάλου μεγέθους είδη (βλέπε μαγιάτικα, σφυρίδες ή ακόμη και τόνους), είναι σημαντικό να έχουμε στο χέρι μας ένα εργαλείο που να μην μας αφήσει στα κρύα του λουτρού κατά τη διάρκεια του παλέματος, και γι' αυτό ενδείκνυται να προσανατολιστούμε σε ένα μηχανισμό υψηλής ποιότητας.
   Οι μηχανισμοί περιστρεφόμενου τυμπάνου έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορούν να χωρούν κανονικά μια μεγάλη ποσότητα πετονιάς, με πραγματικά ισχυρά φρένα" μοναδικό μειονέκτημα πολλών μοντέλων είναι ότι έχουν μανιβέλα μόνο στα δεξιά, που στο ψάρεμα μπορεί να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας.
        


Αποκλειστικά νήμα

Στο vertical jigging η επιλογή είναι αναγκαστικά το νήμα, εξαιτίας της σχεδόν μηδενικής ελαστικότητάς του.

     Μιλάμε για 1-2% ενάντια στο 20% και πάνω της πετονιάς από νάιλον: γενικά αποτελείται από dyneema ή spectra ή από μια μείξη των δύο πολυμερών.
Εφαρμοσμένο στο jigging, αυτό μεταφράζεται σε μια πλήρη ευαισθησία για όλα όσα συμβαίνουν στα βαθιά: αναγνωρίζονται με ξεκάθαρο τρόπο οι δονήσεις και τα τινάγματα του τεχνητού (ακόμη και σε πολλές δεκάδες μέτρα από την επιφάνεια), άρα και τα τσιμπήματα των ψαριών, και καταφέρνουμε να ζωντανέψουμε τα τεχνητά με εξαιρετικά ακριβή και στιγμιαίο τρόπο.
     Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του νήματος, όπως είπαμε ήδη, είναι η μεγάλη ανθεκτικότητα σε σχέση με τη διάμετρο, χαρακτηριστικό που επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο λεπτές διαμέτρους με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.
     Λάβετε υπόψη, για παράδειγμα, ότι ένα νήμα 0,15 έχει αντοχή 20 λιμπρών περίπου (10kg), άρα ισοδυναμεί με ένα εξαιρετικό νάιλον 0,30-0,35.
    Με μεγαλύτερες διαμέτρους, της τάξης των 0,25-0,30, φτάνουμε σε φορτία των 40-50 λιμπρών (20-25kg), αρκετά για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο μέρος των ψαριών της Μεσογείου που ψαρεύονται με jigging.

http://fishingmania.pblogs.gr/530270.html