Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ



                      




 ΙΧΝΗΘΕΤΕΣ
  
Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

 

      Πρόσφατα στον τελευταίο νόμο του μνημονίου στις διατάξεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου θεσπίστηκε η υποχρέωση για τοποθέτηση ιχνηθετών σε όλα τα καύσιμα. Με τη διάταξη αυτή που για να εφαρμοστεί θα πρέπει να υπογραφούν συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις, οι προσδοκίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είναι υψηλές. Έχουν όμως δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι ιχνηθέτες θα αποτελέσουν μέρος της λύσης στην άλυτη εξίσωση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα που κοστίζει ετησίως από 400 έως 700 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία με βάση τις εκτιμήσεις φορέων που παρακολουθούν την ελληνική αγορά;

Η απάντηση που δίνει ο αντιπρόεδρος πετρελαίου και φυσικού αερίου της αμερικανικής εταιρείας Authentix Kyle Beedy είναι όχι απλά καταφατική, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενά του από το πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής των μοριακών ιχνηθετών, τα έσοδα στα δημόσια ταμεία μπορούν να αυξηθούν και να πληρωθεί περίπου το 40% των φόρων που σήμερα χάνεται.


Ποια είναι όμως η εταιρεία Authentix. Με έδρα το Ντάλας του Τέξας, η Authentix είναι η πλέον εξειδικευμένη εταιρεία πιστοποίησης καυσίμων στον κόσμο, με πελάτες εταιρείες όπως η Shell και η Chevron αλλά και πάνω από 10 κράτη, μεταξύ των οποίων η Ινδία.


Και όπως τονίζει  ο κ. Beedy, η εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων ιχνηθετών στα καύσιμα σε άλλες χώρες, ήταν εκπληκτική: Όταν κάνουμε παρουσιάσεις σε κυβερνήσεις, λέμε συγκεκριμένα νούμερα που κατά τη γνώμη μας είναι συντηρητικά. Τον πρώτο χρόνο καταλήγουν στα δημόσια ταμεία περίπου το 35% των εσόδων που χάνονται από το λαθρεμπόριο ή τη νοθεία, το δεύτερο χρόνο το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%, τον στο 65% και τον τέταρτο φτάνουμε στο 75%. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, για το κράτος, τις νόμιμες εταιρείες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, τονίζει ο κ. Beedy.


Τι είναι ο ιχνηθέτης


Ο μοριακός ιχνηθέτης είναι ένα στοιχείο που τοποθετείται στο καύσιμο σε μικρές ποσότητες και δεν μπορεί να ανιχνευτεί από άλλον πλην της εταιρείας πιστοποίησης καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας, δεν μπορεί να αφαιρεθεί, να παραποιηθεί και το κυριότερο είναι μοναδικό και δεν μπορεί να αντιγραφεί από τρίτο. Για κάθε τύπο καυσίμου λοιπόν τοποθετείται συγκεκριμένος ιχνηθέτης και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει άμεσα έλεγχος (στην περίπτωση της Authentix γίνεται με ειδικά μηχανήματα υπέρυθρων ακτινών). Εάν έχει γίνει κάποια πρόσμειξη στο καύσιμο τότε εύκολα εντοπίζεται ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά με υψηλότατη ακρίβεια. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η Authentix συνεργάζεται με την Shell (Coral) η οποία έχει τοποθετήσει ιχνηθέτες για τα προϊόντα της V Power,  V Power Racing & V Power Diesel, καθώς η εταιρεία επιθυμεί να προφυλάξει τόσος τους πελάτες της όσο και το brand name των προϊόντων της από απόπειρες νοθείας.


«Πέρυσι κατά την πρώτη χρονιά συνεργασίας με την Authentix κάναμε 2.200 ελέγχους στα πρατήριά μας», τονίζει η υπεύθυνη δικτύου ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων Shell Κίρκη Καλαντζή. «Σε αυτούς τους ελέγχους βρήκαμε μόλις δύο δείγματα που δεν ήταν 100% σωστά και λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα. Από τη συνεργασία μας αυτή και συνολικά από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Shell», σημειώνει η κ. Καλαντζή «έχουμε πετύχει να απομακρύνουμε από το δίκτυό μας τους «κακούς πωλητές», οι οποίοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα πιαστούν από τους ελέγχους».


Αυτό το σημείο είναι και το σημείο κλειδί για την εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος ιχνηθετών σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Beedy, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πωλητών που κάνει ένα έστω και μικρό ποσοστό νοθείας, καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό εκείνων που συστηματικά παρανομούν. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι από την πρώτη χρονιά εφαρμογής των κρατικών προγραμμάτων ιχνηθετών, το 35 με 40% που συμμορφώνεται αμέσως και σταματά τις μη νόμιμες προσμείξεις είναι ακριβώς οι πωλητές που παρανομούν «από ανάγκη επιβίωσης» τονίζει…


Πάντως τα παραδείγματα που αναφέρει ο κ. Beedy είναι εντυπωσιακά:


Σε συγκεκριμένη χώρα της Αφρικής, αυξήθηκαν τα έσοδα από φόρους κατά 310 εκατ. δολάρια ετησίως ενώ το πρόγραμμα αποπληρώθηκε σε 10 ημέρες. Η Shell στις ΗΠΑ είδε ρυθμό απόδοσης της επένδυσής τους για την τοποθέτηση του ιχνηθέτη της τάξης του 750%. Σε μια συγκεκριμένη χώρα, η κυβέρνηση δήλωσε δημόσια ότι κέρδισε πάνω από 750 εκατ. δολάρια σε επιπλέον φόρους, μέσα σε διάστημα μιας τετραετίας. Πρόκειται για έσοδα από φόρους που δεν εισπράττονταν και για έσοδα που προέκυψαν από την αύξηση των πωλήσεων νόμιμων καυσίμων και τη μείωση του λαθρεμπορίου


Θέρμανση


Ακόμη και στο πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να τοποθετηθεί διαφορετικός μοριακός ιχνηθέτης που δε μπορεί να αφαιρείται όπως συμβαίνει με την παρωχημένη τεχνολογία του χρωματισμού. Μάλιστα η εταιρεία εφάρμοσε στην Ινδία το πρόγραμμα με τοποθέτηση ιχνηθέτη στην κηροζίνη για θέρμανση, που επιδοτείται για τα φτωχά στρώματα ωστόσο χρησιμοποιείται για νοθεία στα καύσιμα. Το φαινόμενο καταπολεμήθηκε και τα επιπλέον έσοδα (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ελέγχων της κυβέρνησης) έφτασαν τα 550 εκατ. δολάρια.


Όπως τονίζει η κ. Καλαντζή πάντως, η συνεργασία με την Authentix είναι απόλυτα επιτυχημένη: η εφαρμογή του ιχνηθέτη είναι πολύ απλή και βοηθάει πολύ στην προστασία του σήματος V Power Racing & V Power Diesel, που αποτελούν και τα καλύτερά μας καύσιμα αναφέρει η κ. Καλαντζή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καινοτόμο προϊόν, που δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το καύσιμο και ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας.


Θέλουμε να δώσουμε στους καταναλωτές το μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας και προστασίας που μπορούμε και επίσης θέλουμε να γνωρίζει ο πελάτης μας ότι υπάρχει η ίδια ποιότητα και το σωστό προϊόν σε όλη τα σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα προσθέτει η ίδια. Έτσι γίνονται έλεγχοι σε όλη τη χώρα και στόχος μας είναι να πετύχουμε δύο ελέγχους ετησίως σε όλα τα πρατήρια του δικτύου μας, καταλήγει


Πόσο κοστίζει


Τα περισσότερα προγράμματα αποπληρώνονται από τα επιπλέον έσοδα που προκύπτουν σε διάστημα δύο μηνών, αναφέρει ο κ. Beedy. Η εταιρεία πληρώνεται ανάλογα με την ποσότητα του καυσίμου στο οποίο τοποθετείται ιχνηθέτης, προσθέτει. Και είναι σημαντικό καταλήγει ότι στην πραγματικότητα το κόστος του ιχνηθέτη δεν επηρεάζει το κόστος της τιμής του καταναλωτή, καθώς επιβαρύνει την τιμή με… εκατοστά του λεπτού ανά λίτρο.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή:www.capital.gr

INFO                                                             company history
http://www.authentix.com/


Ουδεμία σχέση έχουμε με την παραπάνω εταιρεία.







                                                                                         
                                                                         
     Προς
   Νέα Κυβέρνηση                                                       ΕΠΕΙΓΟΝ

      Ανίκανοι , άτολμοι, αργυρώνητοι , αδίστακτοι  και τελικά άχρηστοι αποδείχτηκαν όλοι οι υπουργοί οικονομικών αρμόδιοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων , την τελευταία δεκαπενταετία.
Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί είναι μάλλον επιεικείς  , γιατί δυστυχώς σήμερα είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου το λαθρεμπόριο καυσίμων ακόμα  οργιάζει, αλλά και οι τόσοι πολλοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα ,  απολαμβάνουν ατιμώρητοι τα κλεμμένα εκατομμύρια .
Υπουργοί και διορισμένοι  μεγάλοι  υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν εξαγγείλει τα τελευταία χρόνια πλήθος μέτρων
 για την ''παταξη του λαθρεμπορίου καυσιμων'' όμως τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε αν και τα μέτρα αυτά κόστισαν πολλά εκατομμύρια στους ανύποπτους και απροστάτευτους καταναλωτές .
Οι ένοχοι αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο και καλό θα ήταν να γιν ει έλεγχος πόθεν έσχες  αλλά και του έργου τους ,  αυτών που η δουλειά τους ήταν η δίωξη λαθρεμπορίου καυσίμων αλλά και των πολιτικών τους προϊσταμένων για πράξεις η παραλήψεις .
 Οι ιχνηθετες είναι ενα επαναστατικό πράγματι όπλο εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων .
Επιτέλους ας ελπίσουμε οτι θα αξιοποιηθεί κατάλληλα , γιατί δεν παει άλλο.

                                                                                         SAGINI    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ