Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 Υπ όψιν του νέου υπουργού ενέργειας

 

Ηνωμένα Έθνη: Η ΕΕ παραβιάζει την Συνθήκη Άαρχους

 

                           

Μετάφραση από τα Αγγλικά: Αγγελική Δουβέρη

Η Επιτροπή Συμμόρφωσης της οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή της Συνθήκης Άαρχους στην οποία μετέχει η ΕΕ, έχει εκδώσει κάποια αρχικά πορίσματα και συστάσεις, τα οποία επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αδυναμία της να τηρήσει τους όρους της Συνθήκης που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της πολιτικής της για την ανανεώσιμη ενέργεια (1).
 Σήμερα ο κατήγορος, κος Pat Swords , χημικός μηχανικός, ο οποίος αποδοκιμάζει τον τρόπο που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική της στα κράτη-μέλη, μετέφερε την απόφαση της Επιτροπής στη Πανευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά των Αιολικών Πάρκων (EPAW) .
 Οι αρχικές συστάσεις είναι μάλλον απίθανο να διαφοροποιηθούν σημαντικά, όταν, μετά από μια τελική γνωμοδότηση των εμπλεκομένων μερών, διαμορφωθούν ως τελικές πλέον.
Η Επιτροπή Συμμόρφωσης κατέληξε ότι η ΕΕ δεν τήρησε τις διατάξεις της Συνόδου σε σχέση με το πρόγραμμά της «20% ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2020», και την εφαρμογή του στα 27 κράτη-μέλη από τα Εθνικά Σχέδια Δράσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΣΔΑΕ) .
 Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει ότι η ΕΕ δεν διασφάλισε την απαραίτητη ενημέρωση του κοινού μέσα σε ένα δίκαιο πλαίσιο διαφάνειας , δίνοντας αρκετό καιρό στους πολίτες να ενημερωθούν και να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων.
Ο Pat Swords λέει: «αυτή είναι μια σημαντική απόφαση, επειδή το πρόγραμμα ανανεώσιμης ενέργειας της ΕΕ με τη μορφή που έχει σήμερα, προχωράει χωρίς την «απαραίτητη νομιμότητα».
 Το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση και στη συμμετοχή της εξέλιξης και εφαρμογής του έχει παρακαμφθεί. Τώρα θα ξεκινήσουν διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις της επιτροπής θα εξεταστούν.
 Αν αυτό τελικά δεν γίνει, τότε η UNECE έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από την ΕΕ να αποχωρήσει από τη Σύνοδο Ανθρωπίνων και Περιβαλλοντικών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών».
Η Σύμβαση Άαρχους απαιτεί τη δημόσια διαβούλευση όσο ακόμα είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, και όχι όταν έχουν ήδη αποφασιστεί οι εκάστοτε πολιτικές.
 Περαιτέρω, οι αρχές είναι υποχρεωμένες να διασφαλίσουν και να καταγράψουν ότι στην τελική απόφαση, δίνεται η δέουσα βαρύτητα στο πόρισμα της κοινής γνώμης. «Στην ΕΕ» σχολιάζει ο μηχανικός, «αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι μια παρωδία δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με μια πολιτική η οποία έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία».
Ο Mark Duchamp , διευθύνων σύμβουλος της EPAW, σημειώνει ότι ο κος Sword ξεκίνησε αυτή την προσφυγή πριν από ενάμιση χρόνο, καθώς ήταν ήδη εμφανές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε μια πολιτική στα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία είναι εξαιρετικά δαπανηρή και αναποτελεσματική, χωρίς να έχει εξετάσει τα υπέρ και τα κατά.
 «Είναι επιτέλους καιρός οι Βρυξέλλες να έρθουν προ των ευθυνών τους για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν κατασπαταληθεί χωρίς έναν έλεγχο σε ρεαλιστικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής» λέει ο Mark.
 « Για να ξοδεύουν τόσα λεφτά, κάτι θετικό πρέπει να αποδειχθεί - δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο».
Ο Duchamp, ο οποίος είναι και περιβαλλοντολόγος και πρόεδρος της αντικομφορμιστικής ΜΚΟ World Council for Nature , επισημαίνει ότι ποτέ το περιβάλλον της Ευρώπης δεν έχει καταστραφεί τόσο πολύ, σε τόσο μικρό διάστημα.
 «Ακόμη και οι εθνικοί δρυμοί, που δημιουργήθηκαν με μεγάλο κόστος για τον φορολογούμενο πολίτη, έχει επιτραπεί να καταπατηθούν από βιομηχανικές ανεμογεννήτριες» προσθέτει με θλίψη.
 «Υπέβαλα ενστάσεις για διάφορα αιολικά project που θα είχαν θύματα αετούς, αλλά έχω την εντύπωση ότι ούτε που διαβάστηκαν ποτέ.
 Η Σύμβαση Άαρχους έχει μείνει στα λόγια στην Ευρώπη.
 Τα ευρήματα της UNECE το επιβεβαιώνουν».
Τέλος, υπάρχει και μια άλλη «εκδοχή της ιστορίας αυτής», λέει ο Pat Swords: «καθώς η Συνθήκη είναι μέρος της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, υπάρχει τώρα δικαστική απόφαση ότι αυτός ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί».
Υπάρχουν δικονομικές διαδικασίες καθιερωμένες προ πολλού, κατά τις οποίες αν ένα κράτος-μέλος δεν συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο πολίτης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ‘να αποκατασταθούν οι ζημίες (2).
 Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει» προειδοποιεί ο Pat.
Συνεχίζει λέγοντας: « Το κόστος του ηλεκτρικού αυξάνεται ραγδαία ώστε να καλύψει αυτές τις δυσλειτουργικές πολιτικές, οι οποίες έχουν παρακάμψει τις δέουσες και νόμιμες τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.
 Όχι μόνο πληγώνεται το τοπίο καθώς χιλιάδες αιολικά πάρκα κατασκευάζονται, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν κοντά υποφέρουν από το θόρυβο χαμηλής συχνότητας, ενώ τα άγρια πουλιά και ζώα επηρεάζονται επίσης αρνητικά.
 Έπρεπε ήδη να έχει μπει ένα ΣΤΟΠ σε αυτού του είδους τη παράνομη και δυσλειτουργική ανάπτυξη πολιτικής και σχεδιασμό project.»

Επικοινωνία:
Pat Swords , BE CEng FIChemE CEnv MIEMA
Χημικός Μηχανικός
+353 1 443 4831 (Ireland) Skype: pat_swords
Mark Duchamp +34 693 643 736 (Spain) Skype: mark.duchamp
Executive Director, EPAW
Chairman, World Council for Nature
Παραπομπές:
(1)Αρχικά πορίσματα της 29ης Απριλίου 2012, που κοινοποιήθηκαν στις 4 Μαΐου από την Επιτροπή Συμμόρφωσης της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE): http://www.unece.org/env/pp/compliance/Compliancecommittee/54TableEU.html
Τα αρχεία στο τέλος της σελίδας με τους τίτλους «draft findings” και “letters to the parties”.
Σύντομο βίντεο που εξηγεί τη Συνθήκη Άαρχους http://www.unece.org/env/pp/vid-presentation.html
(2)http://ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_dommages_en.htm


 http://www.kandanos.eu/node/1941

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ