Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

 

Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ....... ΑΡΧΙΣΕ


Αυτό ισχυρίζεται στο παρακάτω άρθρο  της η  ''The Washington Times''και μάλλον έχουν δίκιο. 

      Το αντισυμβατικό φυσικό αέριο , (shale gas ) υπάρχει  σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και σε μεγάλες ποσότητες .        

                    

                                                

  New cold war over shale gas

 Russia inflames environmental fears to dominate energy market

http://www.washingtontimes.com/news/2012/jul/13/new-cold-war-over-shale-gas-russia-inflames-enviro/

 του  Aviezer Tucker 

        ''Η Ρωσία πυροδοτεί περιβαλλοντικές ανησυχίες , για να κυριαρχεί στην ενεργειακή αγορά''.


       Η τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσία και  ο Ρωσικός κολοσσός   Gazprom είναι να πείσει τα Ευρωπαϊκά έθνη που της  καταβάλουν υπέρογκα ποσάσε ξένο νόμισμα για αγορά και προμήθεια φυσικού αερίου ,  να παραιτηθούν από μια  νέα τεχνολογία που μπορεί να  τους αποφέρει  πολλά χρήματα,  δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και  στήριξη της πολιτικής της ανεξαρτησίας τους
 Αυτή η πρόκληση δεν διαφέρει από  την αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

 Φοβούμενοι τότε για  την οικονομική και πολιτική τους  ανεξαρτησία, οι Σοβιετικοί   έπρεπε να πείσουν τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν την ελεύθερη οικονομία ..

       
                Μεγάλα κοιτάσματα  αντισυμβατικού φυσικού αέριου , έχουν ανακαλυφθεί στην Ουκρανία , την Γαλλία , την Πολωνία, την Μ. Βρετανία ,την Ουγγαρία, την Ρουμανία  και σε πολλά άλλα Ευρωπαϊκά κράτη .

Δείτε τον χάρτη απο τον Economist

                                                               


       Οι  νέοι στρατοί και οι νέες συμμαχίες κρατών και συνασπισμών κρατών , έχουν ήδη γίνει , άλλα οι ανταγωνισμοί συνεχίζονται για την προσέλκυση νέων κρατών -συμμάχων εκατέρωθεν.
  Το άρθρο γράφει ότι........

          Χάσαμε τη Βουλγαρία. Πιθανόν σύντομα να χάσουμε και την δημοκρατία της Τσεχίας . Κερδίσαμε την  Ουκρανία . Η Πολωνία ήταν παντα μαζί μας. Η Γερμανία αντισταθμίζει τα ρίσκα . Η Γαλλία δεν είναι μαζί μας ,οριστικά.    Η Μ Βρετανία , κατά πάσα πιθανότητα θα συνταχθεί μαζί μας.
Οι χώρες της Βαλτικής θα ήθελαν να ενωθούν μαζί μας, αν έχουν τους πόρους. 
Σκληρή μάχη μαίνεται για  τη Ρουμανία.
    Ο αντίπαλος είναι η Ρωσία, το  πετρο-κράτος που αντλεί την  εξουσία του μέσω του ελέγχου της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας
Το καθεστώς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εξαρτάται από την πώληση των υδρογονανθράκων.  Έτσι  πληρώνει  το Ρωσικό κράτος  το σύστημα πελατειακών σχέσεων που διατηρεί με τους υποστηρικτές  του..
Πολλές αποφάσεις της Gasprom , είναι πολιτικές.
Πληρώνει  μακριούς  αγωγούς μεταφοράς για να παρακάμψει την Ουκρανία. Οι πολιτικές συμφωνίες  και απάτες είναι δαπανηρές.  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Gazprom  αναγκάζεται  να χρεώνουν περίπου $ 12 ανά 1.000 κυβικά πόδια φυσικού αερίου για να ''βγει''
Εισπράττει  περίπου $ 16 ανά 1.000 κυβικά πόδια στην Ανατολική Ευρώπη
 Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος είναι περίπου $ 2.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Αμερική έπεσε χαμηλά  επειδή η υδραυλική διάρρηξη ( hydraulic fracturing )  πλημμύρισε την  αγορά με φθηνό φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουν τέτοιες εμπορικές γεωτρήσεις  στην Ευρώπη .
Αν υδραυλική διάρρηξη μπορούσε  να χρησιμοποιηθεί σε εμπορική κλίμακα στην Ευρώπη, η τιμή του φυσικού αερίου θα κατρακυλούσε. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να αρχίσει να εργάζεται για τα προς το ζην αλλά  θα είχε και  ριζικές πολιτικές επιπτώσεις.
Σχεδόν σε  όλες τις  ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν κοιτάσματα  φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα (shale gas ). 
  Η εμπορική χρήση αυτών των πόρων θα αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία, θα  μειώσει την ζήτηση  για εισαγωγές φυσικού αερίου και έτσι να μειωθούν οι τιμές, να βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο και θα  δημιουργηθούν  τοπικές θέσεις  εργασίας.
  Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η  Πολωνία, η Γαλλία και η  Ουκρανίαέχουν δυνατότητες κοιτασμάτων που μπορούν να  τις μετατρέψουν σε εξαγωγείς φυσικού αερίου.
  Σε αντίθεση με την Πολωνία και την Ουκρανία, η Γαλλία  δεν έχει παρελθόν με την Ρωσική  επικυριαρχία. 
 Η περισσότερη ενέργεια της Γαλλίας , προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια.
  Η Ρωσία είναι μόλις η τρίτη μεγαλύτερη προμηθευτής φυσικού αερίου της Γαλλίας , μετά τη Νορβηγία και την Αλγερία.
     Όταν οι  ομάδες περιβαλλοντολόγων διαμαρτυρήθηκαν για την πιθανή χρήση της  υδραυλικής διάρρηξης στη Γαλλία, δεν υπήρχε καμία ομάδα συμφερόντων, από την άλλη πλευρά  του  τραπεζιού.

Ακόμη και η TOTAL  χρησιμοποιεί  αυτήν  την  τεχνολογία ......εκτός Γαλλίας
  Με δεδομένες τις τρομερές δυσκολίες  της Γαλλικής οικονομίας, η απόφαση να αρχίσει την εκμετάλλευση  των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου της ,  έχει προφανή πλεονεκτήματα, ακόμη και αν υδραυλική διάρρηξη θα πρέπει να  εφαρμοστεί .
      Η  Γαλλική απαγόρευση γεωτρήσεων , το  μορατόριουμ γεωτρήσεων της Βουλγαρίας και πιθανόν της Τσεχίας  δεν είναι οικονομικές αποφάσεις.
      Τα έσοδα της Gazprom από τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία είναι σχετικά μικρά.  
Ακόμα και αν η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία ξεκινήσουν την αξιοποίηση των  ιδίων πόρων του σχιστολιθικου φυσικού αερίου  τους, θα πρέπει  αρχικά , να  συνεχίσουν   να εισάγουν κάποιες ποσότητες  φυσικού αέριου.  
         Το άγιο δισκοπότηρο για την Gazprom είναι  η απαγόρευση ή αναστολή της τεχνολογίας  σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Οσο  περισσότερες χώρες υιοθετούν αυτούς τους περιορισμούς, τόσο ισχυρότερη γίνεται  η απαγόρευση ή η  αναστολή της τεχνολογίας  απο τις  Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της ΕΕ, και το Στρασβούργο, την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
      Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Gazprom είναι να πείσει τα Ευρωπαϊκά έθνη που της καταβάλλουν υπέρογκα ποσά σε ξένο νόμισμανα παραιτηθούν από μια τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει  οικονομίες πολλών  χρημάτων δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και  στήριξη της πολιτικής της ανεξαρτησίας τους.
       Αυτή η πρόκληση δεν διαφέρει από  την αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
       Φοβούμενοι τότε για  την οικονομική και πολιτική τους  ανεξαρτησία, οι Σοβιετικοί   έπρεπε να πείσουν τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν την ελεύθερη οικονομία ..
      Οι   Τσέχοι διαδηλωτές εναντίον της υδραυλικής  διάρρηξης , που διαμαρτύρονταν ενάντια  στην  παραχώρηση δικαιωμάτων  στην Αυστραλιανή εταιρεία Hutton Energy με έδρα το Λονδίνο , υπέγραψαν διακήρυξη:...... ''δεν θέλουμε τα  Αμερικάνικα  χρήματα σας."  
Θα μπορούσαν να θυμίσουν παρόμοια συμπτώματα από το 1947 !
Αυτή τη φορά, η ιδεολογική κινητοποίηση  δεν είναι αντι-καπιταλιστική , αλλά .... οικολογική.
   Ο κ. Πούτιν της Ρωσίας έχει γίνει ένας μεγάλος πρωταθλητής του περιβάλλοντος σε άλλες χώρες. 
     Η Gazprom και η Ρωσία πληρώνουν άμεσα ή έμμεσα, μέσω των δημοσίων σχέσεων επιχειρήσεων και ομάδων περιβαλλοντολόγων, για τη δημιουργία των μεγάλων συνασπισμών με αυθεντικές περιβαλλοντολογικές  οργανώσεις.

      Όπως και στα εθνικά μέτωπα  μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο , οπου η Ευρώπη  άνοιγε το δρόμο για την κομμουνιστική εξαγορά, οι ομάδες που είναι πιστές στη Μόσχα  έλεγχουν  τους  συνασπισμούς
     Οι οργανώσεις αυτές δεν επικρίνουν   για παράδειγματην πυρηνική ενέργεια όσο χρησιμοποιείται από τη Ρωσία ή  δεν καταδικάζουν το αποτελέσματα  των γεωτρήσεων στη Σιβηρία και στο  Ρωσικό  περιβάλλον.
     Το φυσικό αέριο φιλικό πολιτικά και περιβαλλοντικά  στην Πολωνία, μια έντονα ανεξάρτητη χώρα με τεράστιες δυνατότητες κοιτασμάτων , κάνει τις διεθνείς εταιρείες και  επενδυτές στο να πιστεύουν ότι η εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σχιστόλιθου αλλού στην Ευρώπη θα είναι εξίσου ελεύθερη από πολιτικές επιπλοκές.
      Ξεχνούν  ότι η Gazprom είχε δεκαετίες τοπική παρουσία στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.  Οι  άνθρωποι της , σε αντίθεση με τους νεοεισερχόμενους, γνωρίζουν τις γλώσσες, τους πολιτισμούς και τους πολιτικούς
     Οι πρώην  κομμουνιστικές χώρες μοιράζονται ένα απολυταρχικό παρελθόν και διαφορετικά επίπεδα διεφθαρμένης  πολιτικής κουλτούρας, αλλά έχουν επίσης ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και αναδυόμενες κοινωνίες των πολιτών.
      Κάνοντας  business  αποκλειστικά με τους πολιτικούς και αγνοώντας την κοινωνία των πολιτών είναι ένα λάθος που η  Gazprom δεν κάνει.
      Όταν με τον καιρό οι  εταιρείες ενέργειας  συνειδητοποίησαν  ότι είχαν ένα σοβαρό πρόβλημα σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία, ήταν πολύ αργά -  η δημόσια αντίληψη είχε ήδη κυριαρχηθεί  από μύθους και παρανοήσεις σχετικά με υδραυλική διάρρηξη, από την ευγένεια της Ρωσικών χρηματοδοτούμενων δημοσίων σχέσεων
Μακροπρόθεσμα, οι περισσότερες κυβερνήσεις ενεργούν για τα εθνικά τους συμφέροντα.
      Όμως στο παρόν οικονομικό περιβάλλον, η μη αξιοποίηση των τοπικών ενεργειακών πόρων είναι μια απερισκεψία
     Οι σημερινές πολιτικές αντιπαραθέσεις, ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσουν σημαντικά την ανάπτυξη αυτών των τοπικών πόρων και να δώσουν στη Ρωσία τον χρόνο για να προσπαθήσει να βρει  νέες αγορές εκτός Ευρώπης.
    Η Gazprom προσπαθεί να αναπτύξει τις εξαγωγές της προς την Κίνα  και Ιαπωνία. Επειδή η Κίνα έχει πιθανώς τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα στη Γη, αυτή θα είναι μια συμμαχία που υπόσχεται να αυξήσει την πολιτική επιπλοκές.


Aviezer Tucker      is assistant director of the Energy Institute at the University of Texas at Austin.

Σχετικές αναρτήσεις μας
1.
http://sagini3.blogspot.gr/2012/08/blog-post_9426.html
2.
http://sagini3.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8403.html
3.
http://www.energypress.gr/news/Rwsia-Iapwnia:-Deal-13-dis.-dolariwn-gia-stathmo-LNG


     H πράσινη άπατη και οι ΑΠΕτεωνες  έχουν μονοπωλήσει την δραστηριότητα του υπουργείου ενέργειας . 
Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα κκ υπουργοί του ΥΠΕΚΑ .
 Οι εξελίξεις τρέχουν . Ενημερωθείτε για την παγκόσμια ενεργειακή πραγματικότητα .
Ενημερώστε υπεύθυνα .      
 Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον  , με προεκτάσεις και στην χώρα μας , όπου οι συζητήσεις ενημέρωσης των πολιτών γίνονται δυστυχώς μόνον δημοσιογραφικά , αφού κανένας υπεύθυνος υπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει  την κοινή γνώμη για τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν το μέλλον μας .
 Εμείς θα συνεχίσουμε σε επόμενες αναρτήσεις μας .
                                                                                                                                            SAGINI



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ