Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ηλεκτρική ενέργεια απο......... πυρηνική σύντηξη υδρογόνου



Η Lockheed Martin περιγράφει τα σχέδια για πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης

fusion reactor



Η Lockheed Martin προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, καθώς ανακοίνωσε τα σχέδιά της για να αρχίσουν την προετοιμασία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σύντηξης. Μιλώντας κατά την πρόσφατη διάσκεψη  της  Google  “Solve for X” στις 7 Φεβρουαρίου, ο  Charles Chase της Lockheed , δήλωσε ότι μια πρωτότυπη μηχανή 100-μεγαβάτ πυρηνικής  σύντηξης θα δοκιμαστεί το 2017, και ότι μια πλήρως λειτουργική μηχανή θα πρέπει να είναι έτοιμη για χρήση σε  δίκτυο σε δέκα χρόνια από τώρα.
    Το έργο αυτό είναι σημαντικό, διότι ο σχεδιασμός του αντιδραστήρα Lockheed είναι μικρότερος από ό, τι άλλα προτεινόμενα πρωτότυπα. Ο σχεδιασμός του θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό κύλινδρο, αντί για ένα παραδοσιακό ογκώδες δαχτυλίδι, και να παρέχει ένα ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο . Αυτό αφήνει λιγότερα σημεία αδυναμίας όπου η ενέργεια μπορεί να ξεφύγει από ό, τι στα παραδοσιακά σχέδια. Θα μπορούσε επίσης να είναι ο αντιδραστήρας αρκετά μικρός για για τη μεταφορά του  από ένα φορτηγό , όμως αρκετά ισχυρός ώστε να παράγει ενέργεια για χιλιάδες σπίτια.
  Σήμερα, οι πυρηνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ενέργεια σχάσης, η οποία περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ατόμων για να απελευθερωθεί η ενέργεια για ηλεκτρισμό.                 
    Αντιθέτως, στην σύντηξη θα συγχωνεύονται δύο ισοτόπων του στοιχείου υδρογόνου ? 
Η μετέπειτα αντίδραση που σχηματίζεται,  δημιουργεί μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας.
 Ένα  ενημερωτικό δελτίο για την πυρηνική σύντηξη απο την American Secure Project  σημειώνει  ότι η ενέργεια σύντηξης είναι ασφαλής, καθαρή, και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια άφθονη ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, ήταν δύσκολο να παράγουν πυρηνική σύντηξη σήμερα για μια σειρά λόγων.
   Μια δυσκολία για την εκμετάλλευση της σύντηξης είναι ένα πρόβλημα ελέγχου.
 Εάν η ενέργεια από σύντηξη μπορεί να απελευθερωθεί βραδέως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά ένας αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό , δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, και οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο της πυρηνικής σύντηξης.
 Επίσης, είναι πάρα πολύ ακριβή η εργασία σε έργα πυρηνικής σύντηξης?
  Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πείραμα ITER στη νότια Γαλλία.

Αυτά τα εμπόδια δεν έχουν σταματήσει τους επιστήμονες που εργάζονται για τα σχέδια πυρηνικής σύντηξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Ένα πείραμα στο Sandia National Laboratories τον τελευταίο χρόνο επικεντρώνεται στο να κάνουν τους μικρούς κυλίνδρους σε θέση να αντέξουν την ισχυρή μαγνητική δύναμη που είναι το αποτέλεσμα της πυρηνικής σύντηξης. Άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία ερευνούν την  πυρηνική σύντηξη, καθώς και ο Εθνικός Μηχανισμος Ανάφλεξηςβοηθά την συνεργασία σε πειράματα σύντηξης με επιστήμονες στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόταση της Lockheed Martin  θα πρέπει να δημιουργήσει μια αίσθηση αισιοδοξίας για τους υποστηρικτές της πυρηνικής σύντηξης. Το πρόγραμμά τους είναι μόνο ένας τρόπος για να υπογραμμίσουν τη σημασία της πυρηνικής σύντηξης.Το δελτίο ενημέρωσης  '' Fusion ASP της 20/20''    ρίχνει περισσότερο φως στο γιατί η ηλεκτρική ενέργεια από σύντηξη είναι μέρος του μέλλοντός μας, και θα πρέπει να είναι μια σημαντική πηγή επενδύσεων.

  Με συνεχή έρευνα και την καινοτομία σε αυτόν τον τομέα, η πυρηνική σύντηξη μπορεί να μετατραπεί από επιστημονική φαντασία σε μια απίστευτη πραγματικότητα.



Σε νεότερη ανάρτησή μας θα σας ενημερώσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της πυρηνικής σύντηξης .
                                                                                                                                    SAGINI




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ