Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση φιάσκο , στο ξενοδοχείο ''Κάραβελ'' για την ανάπτυξη και τα αιολικά της Άνδρου


                                                            Εμφάνιση IMG_1501.JPG
                                                                        Δ.Οικονόμου-Η.Ευθυμιόπουλος -Π.Ματσούκα-Ι.Γλυνός           
                  

 '' ώδινεν όρος και έτεκε μυν ''

 Μετά από μια προσπάθεια, που ήταν - ή ήθελαν να φαίνεται - υπερβολικά μεγάλη, επιτεύχθηκε ένα πολύ μικρό αποτέλεσμα.
                                                                                                                     
    

   Χθες 22 Νοεμβρίου 2013 , μετά από πρόσκληση της  οργάνωσης  '' ΔΑΦΝΗ '' και του Δημάρχου Άνδρου κου Ιωάννη Γλυνού, βουλευτές, πολιτευτές, δημοτικοί φορείς, παράγοντες, σωματεία, αλλά και αρκετοί Ανδριώτες των Αθηνών  παρευρέθησαν προσκεκλημένοι ,    σε αίθουσα του  ξενοδοχείου '' Κάραβελ'' , όπου θα υπήρχε ενημέρωση  από τον  Δήμαρχο Άνδρου   και από άτομα της ''ΔΑΦΝΗ''  , για  ''την ενεργοποίηση των φορέων στην βιώσιμη ανάπτυξη και τις  ΑΠΕ ''.

       Ο Δήμαρχος στην ομιλία του είπε , εν περιλήψει, ότι αναζητά μαζί με το δίκτυο ''ΔΑΦΝΗ'' , ένα πλαίσιο για την χωροταξία των ΑΠΕ στην Άνδρο και για την δημιουργία συμμετοχικών σχημάτων στην εκμετάλλευση των αιολικών , αφού πρώτα διευθετηθούν θεσμικά ,σημαντικά προβλήματα  όπως η συμμετοχή των ΟΤΑ σε επενδυτικά σχήματα,η χρηματοδότηση,η δίκαιη κατανομή κερδών και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων.
 Μίλησε  γενικά και αόριστα . Δεν ανακοίνωσε δηλαδή κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την ανάπτυξη της Άνδρου .
Όμως όλοι γνωρίζουμε οτι η επέκταση των αιολικών στην Άνδρο ,αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμαρχο αλλά και για το δίκτυο ''ΔΑΦΝΗ''     ......ΕΔΩ     και .... ΕΔΩ
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ,ο Δήμαρχος Ι.Γλυνος έχει αναλάβει δεσμεύσεις, απεναντι στις Βρυξέλλες και την Γερμανία ,οτι θα προωθήσει τις ΑΠΕ  στην Ανδρο .
      Στην συνέχεια ,τον λόγο πήρε ο κος Η. Ευθυμιόπουλος της ''ΔΑΦΝΗ''  , που στο ίδιο πνεύμα με τον Δήμαρχο αναφέρθηκε στον τρίτο δρόμο ανάπτυξης ,δηλαδή στην ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών συνεταιρισμών ,όπου π.χ.  500-1000 Ανδριώτες εθελοντικά , θα καταβάλλουν μικρά χρηματικά ποσά των 1000-5000 ευρώ για να συμμετάσχουν αναλογικά , στα κέρδη  μιας ιδιωτικής βιομηχανικής αιολικής μονάδας όταν και αν  αυτή  κατασκευαστεί στην Άνδρο , παραλληλίζοντας το νησί μας με ένα πολύ μικρό νησί της........Δανίας.
 Γελιότητες .Επιεικώς,  διαπιστώσαμε έλλειψη σοβαρότητας .
       Είπε επίσης ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις !!!!  - από κοινού με το Δήμο -με επενδυτικές  εταιρείες  αιολικών,για την συμμετοχή του Δήμου Άνδρου σε αιολικό βιομηχανικό πάρκο ισχύος  50 MW στην Άνδρο και  την συμμετοχή των δημοτών με μερίδια.
     Τέλος μας διαβεβαίωσαν πως σε αυτά που σχεδιάζουν έχουν την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κου Γ. Πουσαίου , ιδρυτού της ''ΔΑΦΝΗ'' , που πλέον  μετέφερε την έδρα της απο τον Ιο στην Άνδρο.
   
    Τέλος ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κος Δημ. Οικονόμου μίλησε για τα κοινά τους σχέδια   και την μελέτη του ιδίου,  για την  μελλοντική δημιουργία  Περιφερειακού Πάρκου στην Άνδρο , που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ για διαβούλευση . Μετά την θεσμοθέτησή του θα περιλαμβάνει περιοχές προστασίας της φύσης ( δίκτυο Natura 2000 ). 
Η μελέτη αυτή  είπε ότι έχει  στόχους , την αναβίωση παραδοσιακών μορφών γεωργίας, την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος ,την αειφορία  και την οργάνωση του χώρου για την  ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Παρουσίασε χάρτες με τα όρια του ΠΠ, αλλά  όλη  η  ΒΔ Άνδρος και δυο μεγάλα τμήματα  στην Νότια και Δυτική Άνδρο , είναι εκτός του  ''σχεδιασμού προστασίας'' . 
Τυχαία η σκόπιμα δεν γνωρίζουμε , όμως στις συγκεκριμένες  περιοχές έχουν αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ  και πρόκειται να κατασκευαστούν μεγάλες αιολικές βιομηχανικές μονάδες ???
 Φοβόμαστε ότι το ΠΠ θα γίνει ο Δούρειος ίππος για την εγκατάσταση των μεγάλων αιολικών βιομηχανικών μονάδων που αποτελεί στόχο του ''ΔΑΦΝΗ'' και του Δημάρχου. 

Λόγια,λόγια ,λόγια !!!!!. 
Κανείς  δεν κατάλαβεε τους λόγους  που έγινε αυτή η συνάντηση Ανδριωτών , στην Αθήνα.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιος πλήρωσε και πόσο κόστισε .
Κρίμα , όλοι οι συμμετέχοντες χθες στο ''Κάραβελ'', ελπίζαμε να ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο για την ανάπτυξη του νησιού η κάτι συγκεκριμένο για τα τεράστια προβλήματα του τόπου μας με πρωταρχικό το θέμα των σκουπιδιών. 
Δυστυχώς απογοητευτηκαμε για αλλά μια φορά. 

Χορτάσαμε απο  καλά και ευχάριστα που  θα παραμείνουν όνειρα ....δήθεν ανάπτυξης !!!!


                                                                                                                                       SAGINI



2 σχόλια:

  1. Μπράβο, εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους αγώνες σας.
    Σμαράγδα Μακαρονίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαυμάστε τον τον αντιπεριφερειάρχη Γ, Πουσαίο ιδρυτή της ''ΔΑΦΝΗΣ''.....http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B1%CE%A67%CE%9B%CE%9E-59%CE%A0 . Τόσα λεφτά ειναι η συνταξή μου για δυο χρόνια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ