Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΕΝΕΡΓΕΙΑ .ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ θα αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη
                          


   Ισως να έχετε ήδη ακούσει για την αμερικανική ενεργειακή επανάσταση. 
Τα επιτεύγματα στην τεχνολογία εξόρυξης έχουν διευκολύνει την πρόσβαση σε αρκετά νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ, μειώνοντας δραστικά την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές. 
Οι αριθμοί είναι δηλωτικοί: η πτωτική πορεία στην παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου αντιστρέφεται, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από τον ΟΠΕΚ μειώνονται άνω του 20% την τελευταία τριετία και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει πως η χώρα θα καταστεί η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός του κόσμου έως το 2020. 
Επίσης, εκτιμά πως ίσως έως το 2035 να είναι oι ΗΠΑ ενεργειακά αυτάρκεις. 
Συνεπώς, οι κανόνες του παιχνιδού αλλάζουν και μάλιστα όχι ανώδυνα, καθώς η παραγωγική διαδικασία είναι και δαπανηρή και περίπλοκη.
Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα θα έχουν προβλήματα.
Οι υψηλές τιμές του εμπορεύματος και η ισχύς, που απέκτησαν από τον έλεγχο της ενεργειακής αγοράς, έδωσαν το περιθώριο στις ηγεσίες τους να τονώσουν τη δημοφιλία τους με γενναιόδωρες δημόσιες δαπάνες.
Οταν όμως μεταμορφωθούν οι καταναλωτές σε παραγωγούς, θα πρέπει να προσαρμοστούν τάχιστα στα νέα δεδομένα.
Με τα σημερινά δεδομένα, οι ΗΠΑ βαδίζουν σε μια νέα εποχή ενεργειακής αυτάρκειας, με συνέπεια να γίνονται ολοένα και πιο απρόθυμες να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές και να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου διαμέσου επικίνδυνων ζωνών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει εντελώς τη Μέση Ανατολή, απλώς θα περιορίσει την εξάρτησή της από αυτήν.
Εν τω μεταξύ, όσο λιγότερο εκτεθειμένη είναι η Ουάσιγκτον, τόσο περισσότερο θα εμπλέκεται στα τεκταινόμενα της περιοχής το Πεκίνο.
Ταυτόχρονα, θα εντείνεται και η εξάρτησή του από τη Μέση Ανατολή για τις προμήθειές του σε καύσιμα.
Εως το 2030 η Κίνα θα εισάγει το 80% του πετρελαίου που χρειάζεται, και το μεγαλύτερο ποσοστό θα προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ενόσω οι εν λόγω περιοχές θα αποχαιρετούν τις ΗΠΑ και θα καλοδέχονται τους νέους πελάτες από την Κίνα, τόσο οι τελευταίοι θα επεκτείνουν την πολιτική τους επιρροή σε αυτές. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι συναρπαστικά.
Πώς θα μετεξελιχθεί αυτή η πιο ασταθής γειτονιά του κόσμου με περισσότερη κινεζική και λιγότερη αμερικανική ανάμειξη;
Τι προσδοκά για τη χώρα της η επόμενη γενιά Σαουδαράβων ηγετών;
Μήπως η στήριξη του Κατάρ προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε άλλες αραβικές χώρες απομονώσει τη Σαουδική Αραβία;
Τελικά, είναι πράγματι ένας εντελώς καινούργιος κόσμος.

Αλλαγή ρόλων για ΟΠΕΚ και ΗΠΑ

Την προσεχή πενταετία η αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ζήτηση, ακόμη και αν ανακάμψει η διεθνής οικονομία, αφήνοντας λίγα περιθώρια στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή, χωρίς να υποχωρήσουν οι τιμές, σύμφωνα με την ΙΕΑ (International Energy Agency).
Κατά τη γενική διευθύντριά της, Μαρία βαν ντερ Χόβερν, «το σοκ από τις ανακατατάξεις αυτές στην παγκόσμια αγορά θα είναι τόσο καθοριστικό όσο και η εκτίναξη της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα την τελευταία δεκαπενταετία».
Η παγκόσμια ζήτηση θα ενισχυθεί 8% συνολικά έως το 2018, στα 96,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 
Οι πετρελαιοβιομηχανίες θα αναθεωρήσουν τις στρατηγικές των επενδύσεών τους αλλά και τον τρόπο μεταφοράς, αποθήκευσης και διύλισης του πετρελαίου.
 Η παραγωγή της Βορείου Αμερικής θα αυξηθεί κατα 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το 2012 έως το 2018.
 Συνολικά το εν λόγω διάστημα η εκτός ΟΠΕΚ παραγωγή θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
(The New York Times, Καθημερινή, 26/5/2013)


Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ........ΟΤΑ


                                       

      Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδεικνύεται θεσμός υψηλής αναξιοπιστίας από την έρευνα της εταιρείας δημοσκόπησης Opinion Poll για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης και του ιστότοπου aftodioikisi.

Σύμφωνα με την έρευνα,  οι  πολίτες σε ποσοστό πάνω από 80% πιστεύουν ότι η διαφθορά ενδημεί στους ΟΤΑ και  το ....
70% πιστεύει ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 83% εκτιμούν ότι υπάρχει διαφθορά στους ΟΤΑ.
Σε ποσοστό 69% θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ.

Επίσης, 52% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι ΟΤΑ οφείλουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα οικονομικά ανοίγματα που δημιουργούν.
Τα παραπάνω τα γνωρίζουν όλοι και αποτελούν την Ελληνική ζοφερή πραγματικότητα .

                                                            
                                                            
   
                                               
οτι η Περιφέρεια Κρήτης - Ενεργειακό Κέντρο, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου διοργανώνει επιμορφωτική συνάντηση στις 23 Μαΐου 2013 και ώρα 10.00 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΤΕΔΚ (οδός Χορτατσών) στον Άγιο Νικόλαο, με θέμα την ...
Ενημέρωση στους Δήμους της Κρήτης για τις ΑΠΕ   ,
τον Βιώσιμο Ενεργειακό Σχεδιασμό σε Δήμους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Σύμφωνο των Δημάρχων», στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, 
 Covenant CapaCITY: 
“Ανάπτυξη των ικανοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση Τοπικών Ενεργειακών και Κλιματικών δράσεων - από το σχεδιασμό ως την δράση και την παρακολούθηση», και απευθύνεται σε στελέχη και στις....

ενεργειακές ομάδες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

  
   

Το Πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων, παραδείγματα και εμπειρίες άλλων Δήμων της Κρήτης για την εκπόνηση του Βιώσιμου Ενεργειακού Σχεδιασμού καθώς και την προετοιμασία στους απαραίτητους από το Σύμφωνο των Δημάρχων τομείς, ώστε οι Δήμοι του Λασιθίου να αρχίσουν την εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης τόσο για την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων όσο και για την προετοιμασία σχετικών έργων για ένταξη τους στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια των δραστηριοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης-Ενεργειακού Κέντρου ώστε όλοι οι δήμοι της Κρήτης να καταστούν ενεργειακά βιώσιμοι και ικανοί να διεκδικήσουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.



                                                      
                                                       

                                              

    Πιστεύετε εσείς ότι είναι πιθανόν οι ΟΤΑ της Κρήτης να μην συμπεριλαμβάνονται στη παραπάνω έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης   ? Όχι βέβαια .

 Θέλουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις -επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων και από εθνικούς πόρους και μάλιστα σήμερα που η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει.
 Κανένας Δήμος , ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο , δεν μπορεί να γίνει ενεργειακά βιώσιμος με ΑΠΕ. 
Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα και υπάρχουν μόνον για τις επιδοτήσεις που πληρώνουν οι δυστυχείς καταναλωτές ρεύματος . Όσο για την καθαρή ενέργεια την αειφορια και το ατέλειωτο δυναμικό ,  αυτά είναι για ηλίθιους και απατεώνες .
  Όλα αυτά τα βαρύγδουπα και ακατανόητα , αποτελούν την συνηθισμένη πλέον προπαγάνδα της ''πρασινης απατης'' .   
   Εμείς τα συνοψίζουμε στην φράση ...

     ''Βαλτε όλοι οι ΟΤΑ ,  νέες ΑΠΕ  (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) για να τα  ''κονομησουμε'' όλοι μαζί ''.

...που εκφράζει μόνον την συντεχνία τους .


Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. - Eπιστροφή στη...... λογική



       Χαρακτηριστική η σημερινή  δήλωση του Πρωθυπουργού Α.Σαμαρά , στην  Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ  , ο οποίος τόνισε ότι ..... 

    ''πρέπει να προσέξουμε το κόστος της ενέργειας , που επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, προκαλεί και «ενεργειακή φτώχεια» και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα καταπολεμήσουμε '' .

     http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/05/2013_500293



Οι τεράστιες σπατάλες και τα ελλείματα που η αλόγιστη χρήση  πανάκριβων  ΑΠΕ εχει προκαλέσει βραχυκυκλώματα στη Ευρώπη ,εξανάγκασε τους πολιτικούς να στραφούν επιτέλους σε δοκιμασμένες λύσεις του παρελθόντος για παραγωγή φθηνής ενέργειας  ,με την χρήση των  φθηνών εγχωρίων ορυκτών καυσίμων .
      Σε σημερινό άρθρο το '' ENERGYPRESS - Δημοσιογραφικό ενημερωτικό portal για την ενέργεια''
μιλάει για αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ , από την ''πράσινη'' στην φθηνή ενέργεια.
 Επιτέλους η έλλειψη πόρων και η οικονομική κρίση αρχίζει να επιβάλει , την λογική της έντιμης διαχείρισης των ενεργειακών πόρων προς όφελος των καταναλωτών .
Όλοι γνωρίζουν οτι το E.P.αποτελεί ένα καταξιωμένο και έγκυρο portal στο ειδικό χώρο της ενέργειας για την χώρα μας και όχι μόνο.
Κάτι  αλλάζει στην ενέργεια  λοιπόν μετα  την σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

     Από το SAGINI3    
αλλά και από άλλα  σημαντικά μετερίζια δόθηκαν και δίνονται καθημερινά μικρές μάχες, εναντίον των οργανωμένων συμφερόντων της ''πράσινης απάτης'' των ΑΠΕ , που τόσα δεινά έχει φέρει στους Έλληνες καταναλωτές .
Όταν ξεκινήσαμε  το SAGINI3 πριν απο τρία χρόνια περίπου , μαζί με άλλα ανάλογα και ίσως σημαντικότερα BLOGS , τα πράσινα συμφέροντα των ΑΠΕτεωνων , κάνανε ταχα οτι μας αγνοούν, μετά γελάγανε δήθεν με τα επιχειρήματα μας, στην συνέχεια μας πολέμησαν , όμως σήμερα μάλλον έχουμε δικαιωθεί και έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των αναγνωστών- καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.
    Η αποδοχή των αναγνωστών μας είναι πλέον δεδομένη και τα ψέματα των ΑΠΕτζηδων αλλά και των ομοίων τους έχουν αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό. Η φούσκα των ΑΠΕ έσκασε παρασύροντας στην καταστροφή κάποιους ηλίθιους δήθεν επενδυτές ΑΠΕ , που πίστεψαν οτι ο παρασιτικός πλουτισμός σε βάρος των καταναλωτών ρεύματος ήταν η μεγάλη τους ευκαιρία .
Όσοι είχαν νου και γνώση  κατάλαβαν εγκαίρως οτι οι υποσχέσεις αποτυχημένων και διεφθαρμένων κυβερνήσεων ήταν  σίγουρος δρόμος για την καταστροφή.
 Η σημερινη δηλωση του Πρωθυπουργου ειναι μια δικαιωση για το SAGINI3  . Οι ΑΠΕ δημιουργούν τεράστια οικονομικά ελλείματα , χωρις κανένα όφελος . Το φθηνό ρευμα ειναι εθνική ανάγκη !!!                                                        
                                                                                                                                  SAGINI







Σύνοδος Κορυφής: 

Η Ευρώπη μετατοπίζεται από τις ΑΠΕ στη φθηνή ενέργεια!

Η μετατόπιση της ενεργειακής στρατηγικής της Ε.Ε. από την «καθαρή» στη φθηνή ενέργεια αποτυπώνεται στο περιεχόμενο της ατζέντας της άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Όπως προκύπτει από τα βασικά θέματα που τίθενται προς συζήτηση αλλά και από το κείμενο των συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετηθούν, οι προτεραιότητες της Ευρώπης έχουν πλέον να κάνουν με τη μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.
      Ειδικά για την περίπτωση της βιομηχανίας, εξελίξεις όπως η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένες τιμές, φαίνεται πως έχουν καταστήσει αναγκαία την προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια ανταγωνιστικότητα.
Και στην περίπτωση των καταναλωτών πάντως, οι εκθέσεις της Κομισιόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής, καταδεικνύουν τη σημασία που δίνεται πλέον στη διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, για τα οποία η Επιτροπή έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
      Σε αυτό το πλαίσιο, διαφαίνεται μια σαφής υποβάθμιση του στόχου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, στόχος ο οποίος κατά τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε το κύριο σημείο της ενεργειακής κοινοτικής πολιτικής, κυρίως μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
     Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι οι πρόσφατες αναφορές της Επιτροπής γύρω από το θέμα των ΑΠΕ εστιάζει κυρίως στο κομμάτι του περιορισμού του κόστους των επιδοτήσεων ενώ έχουν εμφανώς περιοριστεί οι άλλοτε πολυάριθμες αναφορές για ενίσχυση της διείσδυσης των καθαρών πηγών στο ενεργειακό μείγμα των κρατών - μελών της ΕΕ.


Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η ΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ !

                                      


        Έντονα αμφισβητείται παγκοσμίως πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:

 - Νεότερες  ανεξάρτητες επιστημονικές  μελέτες   δείχνουν ότι
 «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»

-Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας.



 Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
 Σκεφτείτε την ήδη κατεστραμμένη Νότια Εύβοια , όπου σχεδιάζουν  120 νέες τουρμπίνες.
Ανάλογα σχέδια έχουν για την Άνδρο .

Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ!

 Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από την φύση και  το δάσος.

- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους.
   Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

- Καταστρέφονται τα βουνά μας  από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν μόνον  τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις κρατικές επιδοτήσεις  ως νέοι αποικιοκράτες.

- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης.

 Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 200 μέτρα.

 -Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 490 τόνους.

- Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 150 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για     κάθε   πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 800 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

- Αρκετές φορές έχει τύχει να αρπάξουν φωτιά οι τουρμπίνες και να την  μεταδώσουν στο δάσος.

- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

- Το ζωικό βασίλειο  υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει:      η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή.

    Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός.

- Έτσι με περισσότερες από 22.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 5% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού.

- Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%.

- Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο.


                                       Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»

- Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων.

-  Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.

- Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

 - Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.

-  Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.


http://www.naboertilvindmoller.dk/grafik/hammer2.gif
Δεν θα τους επιτρέψουμε ποτέ να καταστρέψουν την γη των προγόνων μας  !
                                                                                         


Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ανακοινώθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για μέλλον της ΔΕΗ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ

Σχέδιο για «μικρή» ΔΕΗ σε τρεις φάσεις

Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ οδηγεί στην ελάφρυνση των φορολογουμένων και διασφαλίζει οφέλη για την οικονομία με τον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής αγοράς, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου
Η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ οδηγεί στην ελάφρυνση των φορολογουμένων και διασφαλίζει οφέλη για την οικονομία με τον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής αγοράς, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου



       Mε την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, του ΑΔΜΗΕ εντός του 2013 και την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ ξεκινά η αποκρατικοποίηση της εταιρείας ηλεκτρισμού, που θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια ως τις αρχές του 2016 το αργότερο, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του σωματείου των εργαζομένων «Σπάρτακος».
     Εξάλλου, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συναντηθεί σήμερα για το θέμα με τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανείς εργαζόμενος της ΔΕΗ.
Το σχέδιο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την τρόικα  !!!!!!, προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, θα διαχωριστεί πλήρως από τη μητρική και θα περάσει σε ιδιώτη επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Επίσης θα δημιουργηθεί μία «μικρή» ΔΕΗ, στην οποία θα περιέλθει το 30% του παραγωγικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας από μονάδες λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο και θα πωληθεί σε επενδυτή.
Στην τελευταία φάση, το Δημόσιο θα διαθέσει το 17% των μετοχών της μητρικής εταιρείας. Πρόκειται για το πακέτο μετοχών που έχει ήδη μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Δέσμευση
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου δεσμεύονται για την υλοποίηση του σχεδίου, όπως αναφέρεται σε κοινή τους επιστολή με ημερομηνία 14 Μαΐου 2013, προς τον κ. Μatthias Mors, τον επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, το σχέδιο προβλέπει:
AΔΜΗΕ
Α φάση.
 Είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για τη απόκτηση ποσοστού ως το 49% της εταιρείας και ανάληψη του μάνατζμεντ. Η προετοιμασία ξεκινά άμεσα, εντός του Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει ως τον Αύγουστο, οπότε και θα δημοσιευτεί διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με στόχο ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.
Β φάση.
 Η συμφωνία με τον επενδυτή της πρώτης φάσης θα περιλαμβάνει υποχρεωτικό όρο για την εξαγορά επιπλέον μεριδίου ως και το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο 2014. Στόχος είναι η ΔΕΗ να αποχωρήσει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, που σήμερα της ανήκει κατά 100%, και ταυτόχρονα η συμμετοχή του Δημοσίου στον Διαχειριστή να μην πέσει κάτω του ποσοστού της καταστατικής μειοψηφίας.
Νέα εταιρεία
Δημιουργείται μία νέα καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρισμού στην οποία θα περιέλθει το 30% του δυναμικού παραγωγής της ΔΕΗ. Στην νέα εταιρεία, η οποία θα πωληθεί, θα εισφερθεί η πελατειακή βάση της ΔΕΗ καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό που αναλογούν.
    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν γύρω στους δώδεκα μήνες για προετοιμασία, από τον Ιούνιο 2013 ως τον Ιούνιο 2014. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2015.
Πώληση 17%
    Πρόκειται για το πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ που έχει περάσει από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Η διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεσή του αναμένεται να αρχίσει το τρίτο τρίμηνο του 2015, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση της «μικρής» ΔΕΗ και να τελειώσει το αργότερο ως τις αρχές του 2016. Στόχος είναι το πακέτο αυτό να περάσει σε στρατηγικό επενδυτή. Σήμερα, μαζί με το μερίδιο του ΤΑΙΠΕΔ το Δημόσιο ελέγχει το 51% της ΔΕΗ.
Με ισχύ 2.400 MW η μικρή ΔΕΗ
    Παραγωγική ισχύς 2.400 MW, που αντιστοιχεί στο 30% του δυναμικού της ΔΕΗ, από λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο συν ορυχεία λιγνίτη, το ανθρώπινο δυναμικό και την πελατειακή βάση που αναλογούν μαζί με το αντίστοιχο μέρος των δανειακών και άλλων υποχρεώσεων θα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της νέας «μικρής» ΔΕΗ, που θα πωληθεί με διαγωνισμό σε ιδιώτη επενδυτή.
Στη νέα εταιρεία, η ΔΕΗ θα εισφέρει περίπου 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη συν ορυχεία λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW μονάδων με φυσικό αέριο.
Οι μονάδες που θα προικοδοτήσουν την υπό πώληση «μικρή» ΔΕΗ θα προσδιοριστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξετάζονται οι λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας και Αμυνταίου, υδροηλεκτρικά στο Νέστο, το εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Κομοτηνή κ.λπ.
Πρόσβαση
    Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε λιγνιτικά πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, όπως το ορυχείο της Βεύης, το οποίο βρίσκεται σε διαγωνισμό από την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή. Στο σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες, αναφέρεται ότι ορυχεία, των οποίων η εκμετάλλευση έχει προκηρυχθεί, μπορούν να δοθούν σε τρίτους
    Στη νέα εταιρεία, εκτός από το ενεργητικό θα εισφερθεί και ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων του δανεισμού της) καθώς και το αναλογικό ποσοστό δραστηριότητας της γενικής διεύθυνσης εμπορίας της ΔΕΗ, προκειμένου το παραγωγικό μείγμα, η πελατειακή βάση, αλλά και τα στοιχεία παθητικού να αντιπροσωπεύουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα και τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ.
Τέλος, ορίζεται ότι το τίμημα πώλησης δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ, δηλαδή δεν θα επιτραπεί η πώληση κάτω από τη λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων.
   Της Μανταλένας Πίου  
   http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26523&subid=2&pubid=113043938

                                                                                                                                                                 

      Δεν πιστεύουμε οτι η πώληση της ΔΕΗ θα είναι επωφελής για τους καταναλωτές, ούτε οτι οι υψηλότατες  τιμές του ρεύματος θα μειωθούν . Αντίθετα η κυβέρνηση και η χώρα θα χάσει το στρατηγικό  ενεργειακό πλεονέκτημα της ενεργειακής αυτάρκειας ,από τα εθνικά αποθέματα λιγνίτη και θα εξαρτάται αποκλειστικά πλέον,  από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
                                                                                                                         SAGINI
                                                                                                                                                                 


  ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ( ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΩΝ )
 

          Όσοι ασχολούνται με την ενέργεια ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζουμε την αλήθεια... πολύ απλά, με την συμπεριφορά ορισμένων συνδικαλιστών της ΔΕΗ, αλλά και τις αλόγιστες σπατάλες της διοίκησής , της μερικές φορές με τους εθνικούς προμηθευτές εργολάβους σε προμήθειες της επιχείρησης και ακόμα και με τις παλιές διογκωμένες δαπάνες μισθοδοσίας, έχασαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ το δίκιο τους ... και λέω παλιές γιατί για όσους γνωρίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν απολέσει το 50% τουλάχιστον των παλιών μισθών (με κομμένους 13 και 14 μισθό) και ευθυγραμμισμένους με ενιαίο μισθολόγιο...και μιλάμε για περιπτώσεις έμπειρων επιστημόνων, μηχανικών, υπομηχανικών που μάλιστα σε πλείστες περιπτώσεις έχουν υπογραφή και ευθύνη σε τομείς με εργατικά ατυχήματα και βλάβες σοβαρές όταν παρόμοιος μισθός δίνεται σε υπάλληλο δημοσίου χωρίς ιδιαίτερα προσόντα και ευθύνη ... ευτυχώς που δεν πέρασα ποτέ από ΔΗΜΟΣΙΟ γιατί αυτή η νοοτροπία αμοιβής μηχανικού - επιστήμονα με ευθύνη σε γνώση και υπηρεσία μου είναι αδιανόητη...

Δυστυχώς πολλοί που γράφουν  δεν γνωρίζουν γιατί γράφουν  .Οι μανάβηδες και οι  άσχετοι που δεν γνωρίζουν ότι τηλεπικοινωνίες είναι ένα μάτσο ηλεκτρονικές κάρτες και κεραίες , άρα άμεσα διαθέσιμες σε ανταγωνισμό επενδύσεων τεχνολογίας και ιδιωτικές επενδύσεις .Δεν γνωρίζουν ότι η ενέργεια στηρίζεται σε εθνικούς πόρους οι οποίοι δεν είναι διαθέσιμοι προς νταβατζιλίκι και κερδοφορία ιδιωτών , εκτός αν μπορείς να επιτύχεις την εύλογη εκμετάλλευσή τους, πράγμα αδύνατο με την ανικανότητα της κρατικής μηχανής και τα λαμόγια των δανειστών που έχουν άλλες επιδιώξεις.
 Ο λιγνίτης και τα νερά δόθηκαν από τον Θεό στους πολίτες μιας χώρας και όχι για πλουτισμό πονηρών και μάλιστα εις βάρος των καταναλωτών...

 Ν   Αν αυτά τα απλά επιχειρήματα δεν πείθουν για την σοβαρότητα τεράστιων επενδύσεων με χρήματα του κόσμου , στον τομέα της εκμετάλλευσης των εθνικών πόρων λιγνίτη και νερού (μονάδες εξόρυξης και έργα φραγμάτων), τότε εκείνο που πρέπει να αναρωτηθεί ο απλός καταναλωτής είναι μερικά απλά ερωτήματα

1) Γιατί σήμερα το ρεύμα που πληρώνει ο καταναλωτής στην ΔΕΗ είναι από τα χαμηλότερα της Δυτ. Ευρώπης ? γνωρίζει άραγε ο καταναλωτής την τιμή του ηλεκτρισμού δίπλα στην Ιταλία, στην Βρετανία ή αλλού και από ποιους καθορίζεται σε ένα στρογγυλό τραπέζι? μάλλον δεν θα αρέσει αυτό σε ορισμένους παραδοσιακούς ηλεκτροπαραγωγούς ...
2) Γιατί οι ιδιώτες με μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου επιθυμούν αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να είναι ανταγωνιστικές οι δικές τους μονάδες που βασίζονται στην διεθνώς ακριβή παραγόμενη θερμική ενέργεια  από φυσικό αέριο?
 Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε ότι διεθνώς η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο είναι πανάκριβη κι όμως συναινείτε στην κατανάλωση φυσικού αερίου για τον πλουτισμό της Ρωσίας? Ακόμα και από την  αιολική ενέργεια είναι ακριβότερη η θερμική του φυσικού αερίου για όσους γνωρίζουν σε τιμές ανοιγμένης θερμικής.
3) Μήπως πραγματικά όπου έγινε ιδιωτικοποίηση της ενέργειας , τα τιμολόγια στους καταναλωτές απογειώθηκαν?
 Γνωρίζει κανείς την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Βρετανία; και πώς χώρες της Δυτικής Ευρώπης προσπαθούν να αναιρέσουν ή να περιορίσουν την άναρχη αύξηση των τιμολογίων από trust ηλεκτροπαραγωγών?
3)Τέλος κάτι τελευταίο γιατί βλέπω ότι όλοι οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας είμαστε , αλλά μερικοί δεν γνωρίζουν ότι τομείς κρίσιμοι της οικονομίας , όπως η ενέργεια παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο ή και μονοπώλιο σε ορισμένες χώρες για στρατηγικούς λόγους (εθνικοί πόροι, εθνική ασφάλεια, διαμόρφωση πληθωρισμού κτλ).
 Αν δεν το γνωρίζουν , ας μας πληροφορήσουν γιατί στην Γαλλία η μονοπωλιακή εταιρεία ηλεκτρισμού EDF είναι κρατική ... δεν θυμάμαι να πληροφορήθηκα ότι η Γαλλία έχει γυρίσει σε κομμουνισμό...
Αλήθεια πιστεύετε ότι η μικρή σχετικά ζημία της ΔΕΗ (όταν επί σειρά ετών η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα) λόγω της μείωσης της κατανάλωσης , των αυξημένων λειτουργικών της εξόδων και της ανυπαρξίας επενδύσεων ήταν το πρόβλημα της τρόικα για την οικονομία... εμείς που παροικούμε στην Ιερουσαλήμ της ενέργειας και μάλιστα στην ιδιωτική πλευρά γνωρίζουμε εταιρείες με ονοματεπώνυμο που πιέζουν για να αγοράσουν την ΔΕΗ και βρήκαν αφορμή την κρίση για να φάνε το φιλέτο ... έλεος δηλαδή, που ακούστηκε το κάθε ένα λαμόγιο να βγάζει κέρδος από τα υδροηλεκτρικά στα οποία έχει συνεισφέρει ο λαός για τις επενδύσεις των φραγμάτων και τα οποία χρησιμοποιούν εθνικό πόρο του νερού που δεν είναι προς εκμετάλλευση πονηρών ?


-------ΟΤΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και τα γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα ... ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ γιατί είμαι καταναλωτής ... επαναλαμβάνω να μου πληρώσεις εσύ το ακριβότερο τιμολόγιο της ιδιωτικής ΔΕΗ που γουστάρουν οι μεγάλοι του κλάδου...
ΑΣΕ ΤΑ ΣΑΠΙΑ αν δεν γνωρίζεις ... και να απαντάς ... αλλιώς άστο το θέμα σε εκείνους που γνωρίζουν ...
Για την Βρετανία που μιλάς , έχω ζήσει και σπουδάσει εκεί ...ο κόσμος βλαστημάει για το ακριβό ρεύμα ... σταμάτα το παραμυθι sotiris... κάθε εργαζόμενος , το πρώτο που βάζει στην άκρη μόλις πληρωθεί είναι για το ρεύμα που του πίνει το αίμα ... με ότι μείνει ψωνίζει για να φάει ... σου επαναλαμβάνω ότι όσο περνάει ο καιρός οι κυβερνήσεις επιβάλουν μεγαλύτερες περιοριστικές διατάξεις ... και αναζητούν επανέλεγχο παραγωγής... θα τα δεις όλα μην ανησυχείς ... στην ΙΤΑΛΙΑ μάλιστα πριν από όλους ...
 stroukos


--------ΔΙΑΦΩΝΩ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΩΣ σε κάθε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και των νερών.

Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία της οποίας η πραγματική άξια ίσως υπερβαίνει τα 50 δις. Και έγινε αυτό που είναι σήμερα με έξοδα του Ελληνικού λαού.

Στο χρηματιστήριο η αξία της ΔΕΗ είναι κάτω απο 2 δις ενώ στα χαρτιά η λογιστική γύρω στα 7 δις.

Όμως αυτή η άξια (η λογιστική ) σε ΤΙΠΟΤΑ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της ΔΕΗ.

Θα σας πω ένα παράδειγμα που έχω πει αρκετές φόρες για να γίνει κατανοητό.

Η ΔΕΗ εχει συνολικό Δυναμικό παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας 12,800 ΜΒ.(μεγαβάτ).

http://www.dei.gr/ECOrganization.aspx?id=2610&nt=101&lang=1

Η νέα μονάδα παραγωγής της ΔΕΗ ( η λεγόμενη ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V) δυναμικού 660 ΜΒ έχει προϋπολογισμό κατασκευής 1,4 ΔΙΣ

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/634029

Μια απλή αναγωγή στα πιο πάνω νούμερα μας δίνουν το αποτέλεσμα οτι αν σήμερα θέλαμε να φτιάξουμε μια νέα ΔΕΗ απο την αρχή ΜΟΝΟ (επαναλαμβάνω...ΜΟΝΟ )για μονάδες παραγωγής θα θέλαμε περίπου 20 δις ΕΥΡΩ.

Αντίστοιχα πράγματα μπορώ να σας πω για τα ΔΙΚΤΥΑ (Η Ελλάδα λόγω Γεωγραφικής έκτασης και αναγλύφου του εδάφους ) εχει μεγαλύτερα σε έκταση δίκτυα απ οτι χώρες πολύ μεγαλύτερες (όπως Γαλλία , Γερμανία κλπ).

ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ η πώληση της ΔΕΗ για πολλούς λόγους.

Και ένα τελευταίο.

       Κάτι που πολλοί αγνοούνε είναι οτι η Ελλάδα είναι απο τις λιγοστές χώρες στον κόσμο που ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από εισαγόμενες πηγές ενέργειας (πχ πετρέλαιο) για να κινήσει τις μονάδες παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του άφθονου λιγνίτη...που έχει στο υπέδαφος της...

Αυτό συνιστά ενα ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ διαστάσεων ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ πλεονέκτημα για την χώρα μας. Ακόμα και να κατεβάσει ρολά η χώρα (πχ κηρύσσει πτώχευση και δεν μας δίνει κανένας ούτε πετρέλαιο ούτε Φυσικό Αέριο κλπ. ).
 Η Ελλάδα μπορεί να τροφοδοτεί με Ηλεκτρική ενέργεια τους πολίτες της χωρίς πρόβλημα...!

Έκτος λοιπόν απο τις Μονάδες Παραγωγής η ΔΕΗ διαθέτει τεράστια αποθέματα (μεταλλεία κλπ )   Λιγνίτη...που την καθιστούν αυτάρκη και αυτόνομη...τεράστιας αξίας...!(αυτό είναι το μόνο που δεν έχω βρει αξία ...αλλά απ όσα είπα μπορούν ολοι να κατανοήσουν την αξία τους...αλλά κυρίως την ΣΗΜΑΣΙΑ τους από κοινωνική και ΕΘΝΙΚΗ άποψη.)

----------- .....''Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ είναι ότι η εταιρεία ουσιαστικά για δεκαετίες διοικείται από μια φανατισμένη και εξαιρετικά αντιπαθή στην κοινωνία συνδικαλιστική κάστα της ΓΕΝΟΠ, η οποία στην κυριολεξία λυμαίνεται την εταιρεία και τη μεταχειρίζεται σαν "τσιφλίκι" της, κατεβάζοντας τους διακόπτες όποτε της καπνίσει και αδιαφορώντας για τη ζημιά και την ταλαιπωρία της υπόλοιπης κοινωνίας. Παράλληλα, έχουν αποσπάσει απίστευτα και προκλητικά για την εποχή μας προνόμια, όπως δωρεάν ρεύμα ακόμη και για τα εξοχικά τους, συντάξεις χιλιάδων ευρώ στα 45 και παχουλότατη χρηματοδότηση του ταμείου τους με 750εκ. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ από τον προϋπολογισμό (δηλαδή από τον ΦΠΑ που πληρώνουν ακόμη και οι 1.300.000 άνεργοι!).

Οι κύριοι λοπον αυτοί θυμούνται ότι "το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό" ή ότι "η ΔΕΗ είναι περιουσία του Ελληνικού Λαού" και άλλα τέτοια ηρωικά μόνον όταν κινδυνεύει κάποιο από τα "κεκτημένα" τους και όχι όταν κατεβάζουν ανεξέλεγκτα τους διακόπτες ή όταν ξεκοκκαλίζουν τα χρήματα της ΔΕΗ σε "συνδικαλιστικές" κρουαζιέρες στην Καραιβική. Με τη συμπεριφορά αυτή όμως ενισχύουν τη δυσαρέσκεια και την οργή της κοινωνίας, η οποία με ένα ωραιότατο "άι σιχτίρ" θα δεχτεί την πώληση της ΔΕΗ όσο-όσο αρκεί μόνο να απαλλαγεί από αυτούς!''.....
 @"ΕΛΛΙΝΟΦΡΕΝΙΣ" 

 http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3760474&pg=4&OrderDir=

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Τα ψέματα τελείωσαν για τους.......... νταβατζήδες της πράσινης ενέργειας .



Εξαιρετικό άρθρο

---------------Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα επιπόλαιου σχεδιασμού είναι η περίπτωση της περίφημης Πράσινης Ανάπτυξης .
Στα τέλη του 2010, όταν τα σημάδια της κρίσης ήταν ήδη πασιφανή και η χώρα διένυε το τρίτο συνεχόμενο έτος ύφεσης, έγινε μια άνευ προηγουμένου στροφή στην επιθετική προώθηση των πλέον ακριβών μορφών ΑΠΕ, βασισμένη σε μια ιδεοληπτική αντίληψη περί ανάπτυξης πέρα από κάθε ρεαλιστική προσέγγιση για το κόστος και τις συνέπειες στην υπόλοιπη οικονομία και τους πολίτες της χώρας.

Με όχημα μια πολιτική γενναίων επιδοτήσεων και εγγυημένων υψηλών αποδόσεων με κρατική εγγύηση εστάλη το μήνυμα σε όλη την κοινωνία ότι οι ΑΠΕ «μοιράζουν λεφτά».
 Το μοντέλο ποτέ δεν ήταν βιώσιμο οικονομικά, η κρίση απλώς επιτάχυνε τον εκτροχιασμό. 
Σήμερα η παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκά αμείβεται με μέση τιμή 300 €/MWh, το κόστος παραγωγής μίας MWh από φυσικό αέριο είναι 100 €, ενώ από λιγνίτη 30 € και από υδροηλεκτικά ακόμα χαμηλότερο.

 Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το κόστος των επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ θα φτάσει τα 1,9 δισ. € το 2013, ενώ αν συνυπολογιστούν οι επιδοτήσεις μέσω μηχανισμών εγγυημένου εσόδου που μοιράζονται στους υπόλοιπους παραγωγούς (βλ. συνέχεια), ο συνολικός ετήσιος λογαριασμός ξεπερνά τα 2,7 δισ. €, σε μια «αγορά» της τάξης των 6 δισ. € και σε μία οικονομία που καταρρέει...

«Μεταβατικοί» μηχανισμοί: ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που η κατανάλωση φυσικού αερίου (ΦΑ) στηρίζεται στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 70% ενώ ταυτόχρονα αυτό είναι 100% εισαγόμενο.
 Η τιμή του  συνδέεται με τις ιδιαίτερα ακριβές –σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη- μακροχρόνιες συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τους ξένους προμηθευτές της.
 Επίσης, η εγχώρια αγορά ΦΑ είναι εκ των πραγμάτων άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο. Αυτός ο στενός εναγκαλισμός των δύο αγορών δημιουργεί παρενέργειες εμφανείς πλέον σε ολόκληρη την παραγωγική βάση.

Για να καταστούν βιώσιμες (!) οι νέες επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΦΑ τόσο των ιδιωτών όσο και της ΔΕΗ, θεσπίστηκαν «μεταβατικοί» μηχανισμοί εγγυημένου εσόδου, από τους οποίους επωφελούνται όλες οι μονάδες ΦΑ. 
Ο χαρακτήρας και φυσικά το κόστος αυτών των μηχανισμών είναι άλλη μία θλιβερή ελληνική πρωτοτυπία που δεν απαντάται αλλού στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων............



-----Η κρίση λειτούργησε ως καταλύτης.
 Τα προβλήματα που ήταν κρυμμένα επιμελώς κάτω από το χαλί βγήκαν στην επιφάνεια, νωρίτερα. 
Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να κάνει τις επιλογές της: θέλει να κρατήσει στη ζωή τις επιδοτούμενες μονάδες ΑΠΕ του ενός νυχτοφύλακα; 
Τις πριμοδοτούμενες μονάδες αερίου των 25 εργαζομένων; 
Ή τα εργοστάσια των εκατοντάδων εργαζομένων, που αποτελούν οικονομικούς αιμοδότες των τοπικών κοινωνιών, συντηρούν τις εξαγωγές, παράγουν ΑΕΠ και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Τα ψέματα τελείωσαν.

*Ο κ. Αντώνης Κοντολέων είναι Μέλος Προεδρείου ΕΒΙΚΕΝ ( Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας)

(capital.gr, 13/5/2013)



Παρακαλούμε να διαβάσετε όλο το άρθρο .......                  






            Τα έχουμε γράψει εδώ και τρία χρόνια ,    ( διαβάστε παλαιότερες αναρτήσεις του SAGINI3    )   αυτά που με τρόπο σαφέστατο λέγει ο κος Αντώνης Κοντολεων .
Σήμερα όλοι πια  αντιλαμβάνονται οτι έχουμε γίνει θύματα ενός οργανωμένου εγκλήματος της ''πράσινης απάτης''. 
       Όλοι πρέπει πλέον να αντιδράσουμε δυναμικά .Τα ψέματα τέλειωσαν.

                                                                                                                                                                                      SAGINI







Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ......... Ακόμη ένα ΕΓΚΛΗΜΑ της ''πράσινης απάτης''

             

Με λίγα στατιστικά στοιχεία θα περιγράψουμε ένα από τα εγκλήματα της ''πράσινης απάτης'' σε βάρος των καταναλωτών.

Οικιακά  φ/β η  φ/β στις στέγες.

     1.   Τα τέσσερα τελευταία χρόνια  , περίπου 38.000 ''νοικοκυριά'' βάλανε  φ/β στη στέγη , ονομαστικής ισχύος  350 Μεγαβάτ. 

     2.   Η μέση ονομαστική ισχύς ανά εγκατάσταση είναι περίπου 9 Κιλοβάτ , εκτός Κρήτης όπου είναι    5 Κιλοβάτ , περίπου.

     3.    Η μέση ετήσια παραγόμενη ενέργεια ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος, είναι ίση με 1400
Κιλοβάτ /ώρα.

     4.     Η μεσοσταθμική τιμή  της παραγόμενης ενέργειας από φ/β  σε στέγες για το έτος 2012 ήταν  , κρατηθείτε...    549  € / Μεγαβάτ/ ώρα   !!!!!!!!! ,  σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη συνολική μεσοσταθμική τιμή ενέργειας ΑΠΕ   ( αιολικά ) που  ήταν      186 €  /  Μεγαβάτ / ώρα .
                                                         ***Η Λιγνιτική Μεγαβατώρα της ΔΕΗ είναι κάτω από τα 45 ευρώ. 

Και τα χρήματα αυτά τα πλήρωσαν φυσικά οι δυστυχείς καταναλωτές ρεύματος .

     5.    Κατά την ίδια χρονική περίοδο  δημιουργήθηκε  αντίστοιχα απαίτηση αποζημίωσης για αυτά τα  οικιακά φ/β και μόνο , της τάξεως των 224 εκ. € 

(10% της συνολικής αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ).

    6.     Για τα  φωτοβολταϊκά  στις στέγες,  οι εγγυημένες τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, από την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος έως και τον Αύγουστο του 2012, ήταν υψηλές και έδωσαν βαθμούς απόδοσης από 14 % έως και 27% , παρόλο οτι το κόστος κατασκευής από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα , μειώθηκε κατά ....64 % !!!!  


Αφορολόγητα κέρδη  και χωρίς ΦΠΑ  !!!


                                                        

   
    Ολοι αυτοί οι  κουτοπόνηροι, δήθεν  ''επενδυτές'' που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά και καταστρέφουν το μοναδικό Ελληνικό περιβάλλον, ελπίζουν ότι θα κερδίζουν άνετα αλλά παρασιτικά σε βάρος μας  για 25 χρόνια. 


Επιτέλους !!!!


Το ΥΠΕΚΑ μειώνει  το μέγεθος της κλοπής σε βάρος των καταναλωτών.


   Ελπίζουν στην κυβέρνηση ,  οτι έτσι θα μειωθεί το υπέρογκο έλλειμμα στον λογαριασμό υπέρ ΑΠΕ που διαχειριζεται ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ.

    Με κοινή Απόφαση υπεγράφη από τον υφυπουργό  ΥΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, και  τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη,  νέες ταρίφες ,για όλα τα νέα  φωτοβολταϊκά  ( μικρές και μεγάλες μονάδες ) , θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2013 και είναι σημαντικά μειωμένες από εκείνες που ίσχυαν μέχρι σήμερα .  
Από τον Αύγουστο του 2013  έρχεται ...

 1.    Μείωση  41% για τα επαγγελματικά φ/β κάτω των 100 Κιλοβάτ,

  2.   Μείωση 42% για τα φ/β πάνω από 100 Κιλοβάτ και


  3.   Μείωση 45% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.




   Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ .

Μείωση εγγυημένων τιμών - φ/β σταθμοί - Αύγουστος 2012