Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για την δωρεάν κρατική επιδότηση με 94 εκατ.ευρώ , σε έξι νέα αιολικά έργα !!!


                                                   
                                                   Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 

         Αναπτυξιακή εταιρεία     ''Πασοκοφούχτελ-ΝΔ '' ΑΕ  
     94   εκ.ευρώ για 6 θέσεις εργασίας !!! .
                                         Δηλαδή 15.8 εκ. για  κάθε θέση!!!!.

 Και όλα τα άλλα κόμματα στη ΒΟΥΛΗ να διαφωνούν!!!
 Με τη Γερμανική ENERGON  που κατηγορείται  από την ΔΕΗ  για ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ  ανεμογεννητριών σε 9 αιολικά !!! 
 



 
Υφυπ.ΥΠΑΝ  Ν. Μηταρακης . 

    «Στις 30/6/2014  λήγει ο παρών χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων, καθώς και ο γενικός απαλλακτικός Κανονισμός που ίσχυε για το προηγούμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
 Κατά συνέπεια, πρέπει μέχρι τις 30/6/2014  να έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, όλα τα εκκρεμή έργα της προηγούμενης περιόδου»    
    Ο  Βουλευτής Γ.Βλάχος της ΝΔ , πρόεδρος της  Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής , προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολής ,  έφερε την 23/6/2014  ,  αιφνιδιαστικά στην Επιτροπή , συζήτηση σχετικού   νομοσχεδίου , με επείγουσες διαδικασίες, χωρίς την ακρόαση φορέων κλπ .
     Έξι  ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια (προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ) αναζητούν την κρατική τους επιχορήγηση , πολλών εκατομμυρίων ευρώ,  για να εγκαταστήσουν έξι νέα αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα  , μέσω του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε επι της αρχής , απο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
    Ο εισηγητής  Μάξιμος Σενετάκης βουλευτής ΝΔ  είπε  «Τις δουλειές τις δίνουν οι επιχειρήσεις και όχι τα κόμματα» .


Η βουλευτής εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου .

     Τα έξι μεγάλα αιολικά ''πάρκα''  του νομοσχεδίου συνιστούν, ωστόσο, «μεγάλα σκάνδαλα» .
 Η βουλευτής δήλωσε ,  ότι η κρατική ενίσχυση των συγκεκριμένων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων υπερβαίνει τα 94 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλιστούν περιορίζονται σε έξι. 
       «Ας πάνε να χρηματοδοτηθούν άλλου , αλλά όχι από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) » σχολίασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Υπήρχε στην αρχή το ΤΕΜΠΜΕ, μετά είχαμε το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ)  και βλέπουμε όλα αυτά τα χρήματα να οδηγούνται για τις έξι νέες θέσεις εργασίας. 

Ποια είναι τελικά η πραγματική ανάπτυξη;     Μας λέτε πως από 1ης Ιουλίου αλλάζει ο χάρτης;
 Ας αλλάξει.     Για τι μιλάμε; 
Ποιους θέλετε να στηρίξετε;»  

Ο Ν.  Μηταράκης απάντησε
    «Ο επενδυτικός νόμος είχε τον στόχο να στηρίξει επενδύσεις που δημιουργούν κυρίως θέσεις εργασίας, αλλά και επενδυτικά έργα που προωθούσαν την καινοτομία και την τεχνολογία, ή άλλα που προάγουν τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Σήμερα συζητάμε τα μεγάλα αυτά έργα, που είναι αιολικά»                    «Τα έξι επενδυτικά έργα που συζητούμε σήμερα, είναι όλες οι μεγάλες προτάσεις που έχουν γίνει από το 2012 μέχρι σήμερα, και καλύπτουν όλο το πεδίο εφαρμογής του επενδυτικού νόμου (ν. 3908/2011)»

Η βουλευτής   Λίτσα Αμανατίδου συνέχισε .

      «Υπάρχει και το μεγάλο σκάνδαλο που έχει ξεκινήσει εδώ και επτά τουλάχιστον χρόνια, με τη "νέα Siemens", τη γερμανική εταιρεία ENERCON»

. «Η ENERCON έχει δικαστικές εκκρεμότητες με το Δημόσιο. 
Η ΔΕΗ έχει καταθέσει και αγωγή με την κατηγορία της δόλιας εξαπάτησης για υπερκοστολόγηση σύμβασης εννέα αιολικών πάρκων.

 Έχει παρέμβει εισαγγελέας, αλλά και το ΣΔΟΕ, η ίδια η μητρική εταιρεία στη Γερμανία.
 Τι ερχόμαστε να κυρώσουμε εδώ, κ. Μηταράκη;» ρώτησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο υφ ΥΠΑΝ  Ν. Μηταρακης απάντησε .

      «Μπορεί να υπάρχουν ανοικτά νομικά θέματα, αλλά δεν επηρεάζονται από τη σημερινή απόφαση» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
 «Η έγκριση της επιδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την αδειοδότηση. Το μόνο που γίνεται σήμερα, είναι ότι η Βουλή κυρώνει τη συμμετοχή του  δημοσίου στην ενίσχυση έργων του ιδιωτικού τομέα»


Θάνος Μωραΐτης      ΠΑΣΟΚ.
       Οι ενεργειακές επενδύσεις «έχουν ένα μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, και δεν μπορεί κανείς να τις αξιολογεί σε πρώτη ή σε δεύτερη φάση».

Ραχήλ Μακρή       ΑΝΕΛ.
    
«Δεν λέμε όχι στις επενδύσεις, αρκεί να αναπτύσσουν την περιφέρεια και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Όταν δεν μας δίνετε αυτά τα στοιχεία, αλλά αθετείτε τις δεσμεύσεις σας προς τους μικροπραγαγωγούς ενέργειας, δεν μπορούμε να συναινέσουμε» 
   Ηλίας Παναγιώταρος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
 
«Ούτε θέσεις εργασίας, ούτε μείωση της τιμής του ρεύματος, που διαρκώς αυξάνεται (...) Για τους πολύ μεγάλους "παίκτες" δίνονται τα πάντα, και για τους μικρομεσαίους τίποτα απολύτως»
  Παρις Μουτσινάς       Ανεξάρτητος
 
«Με το κλείσιμο των 400.000 και πλέον μικρομεσαίων επιχειρήσεων χάθηκαν 700.000 με 800.000 θέσεις εργασίας. Αντί να χρηματοδοτούμε επενδύσεις που υπηρετούν άλλα συμφέροντα, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».
 Νικη ΦΟΥΝΤΑ  ΔΗΜΑΡ
 «οι επενδύσεις αυτές των μεγάλων αιολικών είναι εξαιρετικά αποδοτικές και έχουν εγγυημένη απόδοση 15%, ακόμη και χωρίς την επιχορήγηση (...)». «Γιατί συνεχίζουμε να δίνουμε χρήματα και κίνητρα στους ίδιους και στους ίδιους;» αναρωτήθηκε η βουλευτής. 

 Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).
 «Το νομοσχέδιο αποτελεί επιβεβαίωση της πεμπτουσίας του καπιταλισμού. Δεν υπάρχουν λεφτά για εμβόλια για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά υπάρχουν για τους κεφαλαιοκράτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές, τραπεζίτες»

Υφ. ΥΠΑΝ   Ν.Μηταράκης  ΝΔ

Τα έξι επενδυτικά έργα που συζητούμε (και που είναι όλες οι μεγάλες προτάσεις που έχουν γίνει απ΄ το 2012 μέχρι σήμερα) αφορούν έναν προϋπολογισμό κάτω του 3% του αναπτυξιακού νόμου.

http://www.capital.gr/News.asp?id=2047773


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ