Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Σταθάκης .Νέες ΑΠΕ στα νησιά του Αιγαίου



        Οι διάφοροι κερδοσκόποι  μέσω των ΑΠΕ , (στα νησιά μας με καλό αιολικό δυναμικό) , επιθυμούν διακαώς εδω και χρόνια να γίνουν οι διασυνδέσεις για να μπορούν να πουλάνε και να εκγχεουν , το τυχαίο ρεύμα των ΑΠΕ στο ηπειρωτικό σύστημα . Τους ενδιαφέρουν οι διασυνδέσεις γιατι θα γινουν οι λεωφόροι εύκολου πλουτισμού . Αδιαφορούν φυσικα για τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα και  τεράστιες παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσουν στην χρεοκοπημένη οικονομία μας .


         Πολλές φορές έχουμε καταγγείλει την υποκρισία των αρμόδιων που δήθεν κόπτονται για την κατασκευή  νέων  διασυνδέσεων  ηλεκτροδότησης στα νησιά ,των Κυκλάδων  και της Κρήτης, η όπου αυτό μπορεί να γίνει αν  υπάρχουν οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες . 

         Αρχικα να ξεκαθαρίσουμε  .Οι διασυνδέσεις δεν αφορούν την Δωδεκάνησο και το Ανατολικό Αιγαίο. Οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί και τεχνικοί.

  Με την νέα διασύνδεση , πχ της Σαντορίνης  η της Νάξου αλλά και πολλών άλλων νησιών μας θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία τους ,  αφού τα υποθαλάσσια καλώδια θα συνδεθούν στο ηπειρωτικό μας σύστημα ηλεκτροδότησης που μπορεί να τους παρέχει σταθερή συνεχή και σαφώς φθηνότερη ενέργεια από το πετρέλαιο  η το φυσικο αεριο .

Συνεπώς οι νέες διασυνδέσεις θα αποδώσουν
  α) Συνεχή       β) Σταθερή         γ) φθηνότερη ενέργεια
Μέχρι εδώ όλα καλά και κατανοητά από όλους.

     Όμως οι σχεδιασμοί αυτοί δυστυχώς κρύβουν ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ  πολιτική και οικονομική  .  Απέχουν δε από τον βασικό στόχο .

Και εξηγούμαστε .
Οι διασυνδέσεις των νησιών ,  απαιτούν μόνο  χρήματα , υποβρύχια καλώδια και διατήρηση σε εφεδρεία , των σημερινών  εγκαταστάσεων παραγωγής ρεύματος .
  Όπως ακριβώς έχει γίνει στα ήδη διασυνδεδεμένα νησιά  ,  πχ  Άνδρος-Τήνος με το υπάρχον υποβρύχιο καλώδιο.    ( Όταν φέτος λόγο της πρωτοφανούς κακοκαιρίας  χάσαμε στην Άνδρο –Τήνο την επαφή με την Ηπειρωτική Ελλάδα ,αμέσως τέθηκε η εναλλακτική εφεδρεία του θερμικού εργοστασίου της ΔΕΗ στην Άνδρο και αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση Άνδρου –Τήνου.)
     Οι αναγκαίες διασυνδέσεις λοιπόν ,  ΔΕΝ απαιτούν  νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ (αιολικών και φωτοβολταϊκών ) στα νησιά  αυτά , διότι αυτές θα δημιουργήσουν νέα ΣΟΒΑΡΑ περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα.
      Άρα δεν υπάρχει ανάγκη για νέες ΑΠΕ  στα διασυνδεδεμένα νησιά . Αντιθέτως αν κρυφά σχεδιάζουν την  εγκατάσταση  και νέων ΑΠΕ ,  ίσως είναι καλύτερα να μην γίνουν οι διασυνδέσεις.
      Υπάρχουν όμως και νησιά που δεν είναι δυνατή η διασύνδεση τους  , για τεχνικοοικονομικούς  λόγους .  
Πχ η Σάμος ,η Χίος και τα Δωδεκάνησα .
Εκεί θα πρέπει να γίνουν δεκτές  μόνον σοβαρές τεχνοοικονομικές μελέτες που θα διασφαλίζουν σταθερή , συνεχή  ηλεκτροδότηση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.  

      Επίκαιρα δημοσιεύματα,    ΕΔΩ (Καθημερινή )    αναφέρουν την επιθυμία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε νέες μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα νησιά μας .Την ανησυχία του για το θέμα  εκφράζει στο f/b για άλλη μια φορά ο φίλος και γνώστης των ενεργειακών θεμάτων Μηχ. κος  Γιώργος Βαλαβάνης .
 Προτάσεις για επίλυση τέτοιων σοβαρών θεμάτων , διαθέτουν κάποιοι ειδικοί Έλληνες επιστήμονες , που δεν διστάζουν να τις ανακοινώσουν δημοσίως , με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν επιτέλους τον ενεργειακό σχεδιασμό στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας .

               Φιλοξενούμε  σε γλώσσα γλαφυρή , μερικές απο τις πολύ   ενδιαφέρουσες  προτάσεις για το θέμα, 
 του μηχανολόγου     M.I.T.  Δρ   Αποστόλου Ευθυμιάδη.



   =        Γεώργιε, ὄπως ἔχω δημοσιεύσει σχετικές ἐργασίες εἰς τας ἠμερίδας τοῦ ΠΣΔΜ-Η  καί τοῦ ΤΕΕ, η μόνη ἐλπίς να καταστοῦν οἱ στοχαστικές ἈΠΕ ἀνταγωνιστικές, εἶναι εἰς τα αὐτονόμους νήσους εἰς τις ὀποῖες μεταφέρεται πετρέλαιο ντῆζελ δια την ἠλεκτροπαραγωγή, τοῦ ὁποίου το τίμημα ἀνέρχεται συχνά ἄνω τῶν 200 εὐρώ ἀνά MWh και ἐπομένως με ἔνα βαθμό ἀποδόσεως μίας μηχανῆς ἐσωτερικῆς καύσεως (ΜΕΚ) τῆς τάξεως τοῦ 38% το τίμημα τῆς παραγόμενης κιλοβατώρας μόνο ἀπό καύσιμο + μεταφορά αὐτοῦ, χωρίς δηλαδή ἀποσβέσεις τῶν ἐγκαταστάσεων ἀνέρχεται σε 200/0,38 = 526 €/MWh = 0,526 €/kWh.

    Με το τίμημα αὐτό εἶναι δυνατόν να σχεδιαστῇ ὑβριδικό σύστημα με Φ/Β ἤ και αἰολικά ἀκόμα το ὁποῖο να ἐπιτυγχάνει παραγωγή ἠλεκτρικῆς ἐνέργειας ἔως 0,40€/kWh και να ἐπιτύχῃ ὑποκατάστασιν πετρελαίου εἰς την ἠλεκτροπαραγωγή ἔως 70%, διότι περαιτέρω διείδυσις τῶν ἈΠΕ θα καταστοῦσε το σύστημα οἰκονομικῶς μή ἀνταποδοτικόν, ὄπως βλακωδῶς ἰσχυρίζονται στο Ἐλ Ἴερο και ἀλλοῦ..

    Πάντα ταῦτα τα ἔχουμε ἐκθέσει εἰς πάντες τους ἀρμοδίους φορεῖς τῆς Ἐλληνικῆς πολιτείας (ΡΑΕ, Ὑπουργεία, ΔΕΗ) ἀκόμα και σε ἰδιωτικούς φορεῖς που ἀναπτύσσουν τις ἈΠΕ στην χώρα μας ἀλλ' οι πάντες ἐκώφευαν διότι κερδοσκοπούσαν ασυστόλως μέ τα ἀπλά αἰολικά καί δεν ἤθελαν να σκοτιστοῦν με πραγματικές τεχνολογικές ἐφαρμογές. 

      Τώρα ἔρχονται οἱ Γερμανοί και λοιποί Εὐρωπαῖοι δια να ἐκμεταλλευθοῦν αὐτό το μεγάλο δυναμικό τῆς χώρας μας δια την ἀνταγωνιστική ἀνάπτυξη τῶν ἈΠΕ

      Θα εἶναι αἶσχος ἐάν η χώρα μας παραδώσει αὐτόν τό
τεχνολογικό "τραίνο" για ἄλλη μία φορά εἰς τους ξένους και ὄχι εἰς ἀμιγῶς Ἐλληνικάς ἐπιχειρήσεις οίτινες διαθέτουν ἀρίστην τεχνογνωσία δια την ἐπίτευξιν τῆς ἀπαιτουμένης ἠλεκτρικῆς ἰσορροπίας.

Αἰδώς Ἀργεῖοι, Αἰδώς!!!


                                                                                   Απόστολος Ευθυμιάδης





***

     Οι Α/Γ επιβαρύνουν με την λειτουργία τους τις θερμικές μονάδες παραγωγής και συνεργάζονται μόνο με "ευέλικτες" θερμικές μονάδες, ήτοι μονάδες αεριοστροβίλων ανοιχτού κύκλου με χαμηλό βαθμό αποδόσεως (περί το 28%) έναντι των μονάδων συνδυασμένου κύκλου και βαθμού αποδόσεως 55%

Μόνο οι ευέλικτες αυτές μονάδες είναι δυνατόν να παρακολουθούν τις μεταβολές της ηλεκτροπαραγωγής από Α/Γ διότι οι συμβατικές θερμικές μονάδες αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις διακυμάνσεις αυτές. .

Όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιστημονικές μελέτες με τις οποίες να τεκμηριώνεται επακριβώς το πόσο οι Α/Γ ελαφρύνουν ή επιβαρύνουν τις εκπομπές CO2. Όσο αυξάνεται η διείσδυση των Α/Γ στο ενεργειακό ισοζύγιο, τόσο μειώνεται η συμβολή των Α/Γ εις την μείωση των εκπομπών CO2 και μετά από ένα σημείο η συμβολή αυτή είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ. 

      Το άρθρο που ακολουθεί είναι δημοσιευμένο για τουλάχιστον 10 μήνες και ουδείς εκπρόσωπος της αιολικής βιομηχανίας στην χώρα μας μπήκε στον κόπο να το διαψεύσει!!!!! 




Εξαιρετικά πολύτιμο και σχετικό με τη διασύνδεση της Κρήτης το παρακάτω .

http://agonaskritis.gr/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%84%CE.../





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ