Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Οι ανεμογεννήτριες προ των πυλών της .....Άνδρου και των άλλων νησιών !


     Αναδημοσιεύουμε σήμερα , τα παρακάτω έγκυρα και επίσημα στοιχεία , της νέας ΜΠΕ  των DAMCO (Κοπελουζος - Σαμαρας ) / ENEL  .
 Η δημόσια διαβούλευση της νεας τροποποιημένης  ΜΠΕ , βρίσκετε ήδη σε εξέλιξη . 
Η νέα ΜΠΕ αφορά την τροποποίηση της Α.Π. 177360/18.12.14 Α.Ε.Π.Ο., για το έργο των .........100 τεραστίων διαστάσεων Α/Γ , ισχύος ....... 218,5 MW στα νησιά μας , από τις όποιες οι 33 εχει σχεδιαστεί , να εγκαταστηθούν στην Άνδρο . 
Πρόκειται για τα τρία μεγάλα ηλεκτρικά εργοστάσια στις θέσεις ''ΣΚΟΥΜΠΙ'' , ''ΓΚΟΡΑΚΙ'' και ''ΚΑΦΟΥΤΣΙ''. 
Όλο το παρακάτω υλικό έχει συγκεντρωθεί απο τους διαχειριστές του 
http://ophioussa.blogspot.gr/2017/08/damco.html
    Τους ευχαριστούμε θερμά αναγνωρίζοντας την μεγάλη τους προσφορά,  στην ελλιπή μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση των νησιωτών μας .
Η μελέτη και αξιοποίηση αυτων των στοιχείων , αφορά πρωταρχικά τους Δήμους των 4 νησιών οι όποιοι και έχουν προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη κατά του έργου . Αφορα φυσικα και την Περιφερεια Ν.Αιγαιου που ''τρεχει'' την δημοσια διαβουλευση  . Όμως άφορα και όλους τους κατοίκους των νησιών μας , που επιθυμούν να διατηρηθεί παρθένο το Κυκλαδικό τοπίο . Καλή ανάγνωση !

                                                                               Γιώργος Βαλ.Μαντζώρος



Η τρίτη ΜΠΕ των DAMCO (Κοπελούζος-Σαμαράς) / ΕΝΕΛ

 Η "Διαβούλευση" ξεκίνησε.  ΉΘελα να ξέρω τι σόϊ διαβούλευση είναι αυτή που το 99,9% δεν μπορεί να δει καν τι είναι αυτό στο οποίο καλείται να εκφέρει άποψη.  Εδώ ανεβάζω την λεγόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Λέω "λεγόμενη" γιατί βλέπω μερικά gigabyte εικόνες και χάρτες, αλλά δεν βλέπω "επιπτώσεις".   Να βάλετε μηχανικό και δικηγόρο (ή δικηγόρους) να την δούνε.

Την ΜΠΕ πήρα από την Περιφέρεια Αττικής (αφορά και στην Αττική λόγω διασύνδεσης με Κέντρο Υψηλής Τάσης). Την ανέβασα τμηματικά, αφού η μεταφόρτωση αυτών των μεγάλων αρχείων είναι χρονοβόρα. Η απλή αντιγραφή των DVD's στην Περιφέρεια κράτησε ...2 ώρες (αφού βρέθηκε PC που να ...αντέχει).  Αργεί, επειδή τα μεγάλα αρχεία θέλουν πολύ ώρα να φορτωθούν σε δημόσιο server.

Παραθέτω εικόνες των περιεχομένων για διευκόλυνση. Οι ενεργοί σύνδεσμοι είναι με μπλε χρώμα.

Είναι δύο DVD. Μερικά αρχεία είναι πολύ μεγάλα.  Μερικά δεν ανοίγουν χωρίς ειδικά προγράμματα. Αυτά, θα τα ανεβάσω αργότερα, αφού τα ανοίξω (αν και υπάρχουν και σε pdf -- με εξαίρεση τα της οδοποιίας).

Το πρώτο DVD (2,45 GB) (περιέχει αυτά:

Το δεύτερο DVD (3,47GB) περιέχει αυτά:


Τα αρχεία αυτά φαίνεται να υπάρχουν από τον Φεβρουάριο ή τον Μάϊο, τα ανεβάζω σήμερα που είδα ότι τα ανέβασε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου .  Επειδή έχει πολλά και μεγάλα αρχεία, θα τα ανεβάσω ένα-ένα στο Google Drive και θα βάλω παρακάτω τους συνδέσμους. Μπορείτε να τα δείτε, να τα κάνετε download, να τα αντιγράψετε, να στείλετε τους συνδέσμους σε τρίτους...

Θα μπείτε στον μπελά να επισκεφθείτε αυτή την ανάρτηση για 1-2 μέρες ακόμα. Λογικά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή το βράδυ.  Ούτως ή άλλως θέλει πολλή ώρα για να μπορέσετε να κατεβάσετε ή/και να αντιγράψετε αυτά που σας αφορούν.

DVD 1

Φάκελος COVER:

Νομίζω ότι το εξώφυλλο είναι στο pdf  (δεν το ανεβάζω χωριστά, είναι το ίδιο εξώφυλλο πολλές φορές ανάλογα με το τμήμα της ΜΠΕ), και στην παρακάτω εικόνα (μεγαλώνει με κλικ):


Φάκελος ΚΕΙΜΕΝΑ

Αυτά τα έχω ανεβάσει ένα ένα, σε ένα folder που λέγεται dvd 1 KEIMENA, εδώ.  Το pdf "Κεφάλαια 1-12" είναι η "μελέτη", αλλά οι λεπτομέρειες είναι σε Παραρτήματα.

Φάκελος ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Εδώ είναι 13 φάκελοι (folders).  Τους έχει ανεβάσει ως εξής

01 Ι      Συντεταγμένες

02 II     Έγγραφα (και 5 Χάρτες ΑΕΠΟ: ΑΝΔ, ΚΥΚ, ΝΑΞ, ΠΑΡ, ΤΗΝ στον σχετικό φάκελο)

03 ΙΙΙ  Φωτογραφι κή
 

04 IV   Φωτορεαλιστική

04 IV Φωτορεαλιστική Docs

04 ΙV  Φωτοεραλιστική Maps  (τα μεν αρχεία pdf ανοίγουν σχετικά εύκολα, για τα υπόλοιπα δοκιμάστε AutoCAD,  ή AutoCAD viewer (που όμως πρέπει να κατεβάσετε ή να βρείτε μηχανικό να σας βοηθήσει... )

αρχεία pdf από τον φάκελο "Φωτορεαλιστική"


λοιπά αρχεία από τον φάκελο "Φωτορεαλιστική"

05 V    Τεχνικά ΑΓ

(δεν υπάρχει 06 στα Παραρτήματα του dvd 1. Μάλλον το "Annex VI" στο dvd 2)

07 VII  Τοπογραφικά  αυτά να τα δείτε, δείχνουν θέσεις -- αν τις καταλαβαίνετε...

08  VIII MEOA (Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης)
09  ΙΧ Τεύχη Ασυμβατότητας (για τα τέσσερα νησιά)

10  Χ   Αρχαιολογικά

11  ΧΙ  Ορνιθολογική έκθεση Τήνου

12  ΧΙΙ Χλωριδικός κατ. Τήνου

13  ΧΙΙΙ Μελέτες Οδοποιίας (αυτό θέλει προσοχή, δείχνει το μέγεθος της παρέμβασης με την "οδοποιία"  -- και επειδή δεν μπορώ να τα δω (ούτε τα θυμάμαι πουθενά σε pdf σε αυτήν την "μελέτη", θα τα ανεβάσω σε pdf που όμως δεν θα έχω μέχρι την Τρίτη 1 ή Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου) -- αν δώσετε αυτούς τους συνδέσμους σε μηχανικό, θα μπορεί να σας δώσει κάτι που να διαβάζεται, πχ σε pdf (μεγαλύτερης ευκρίνειας από τα pdf που δίνουν στην "Μελέτη")

ΑΝΔΡΟΣ
ΝΑΞΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΤΗΝΟΣ

 Περιεχόμενα ΜΠΕ


DVD 2


Φάκελος DWG



MAP1 Prosanatolismou

MAP2 Enallaktikvn

MAP3 Geologikos
MAP4 Kalypshs [δεν θα ανεβάσω αυτά σε dwg, φαίνεται τι θέλουν να πουν από τα σχετικά pdf (βλ. παρακάτω)]
MAP5 Blasthshs [δεν θα ανεβάσω αυτά σε dwg, φαίνεται τι θέλουν να πουν από τα σχετικά pdf (βλ. παρακάτω)]
MAP6 Oikotopvn   [δεν θα ανεβάσω αυτά σε dwg, φαίνεται τι θέλουν να πουν από τα σχετικά pdf (βλ. παρακάτω)]

MAP7 Theash

MAP8 Asymvatothta
MAP9 Epiptvsevn [δεν θα ανεβάσω αυτά σε dwg, είναι μισό gigabyte.  Φαίνεται τι θέλουν να πουν από τα σχετικά pdf (βλ. παρακάτω)]

Φάκελος χάρτες  maps PDF

MAP1 Prosanatolismou
MAP2 Enallaktikvn
MAP3 Geologikos
MAP4 Kalypshs
MAP5 Blasthshs
MAP6 Oikotopvn
MAP7 Theash
MAP8 Asymvatothta
MAP9 Epiptvsevn

Annex VI Maps final

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Επείγον . Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο . Τοποθεσίες.


     Αναδημοσιεύουμε  σήμερα από το  http://ophioussa.blogspot.gr/2017/08/damcoenel-pdf-jpeg.html
τις ακριβείς τοποθεσίες στην Άνδρο , όπως αυτές αναφέρονται στην ΜΠΕ των εταιρειών Κοπελουζου και ENEL . Στα συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία πρόκειται να εγκαταστήσουν τις τεράστιες ανεμογεννήτριες της DAMCO/ENEL.
Παρακαλούμε τον κο Δήμαρχο και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Άνδρου , αφού αναλύσουν τα στοιχεία των χαρτών που αναφέρονται παρακάτω , να ενημερώσουν το συντομότερο δυνατό ,τους Ανδριωτες για τις ακριβείς τοποθεσίες στον χάρτη της Άνδρου .
                                                                               Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος


Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017


Τα τοπογραφικά της ΜΠΕ των DAMCO/ENEL για τις Κυκλάδες σε pdf και jpeg

Τα παρακάτω αρχεία είναι από τα DWG της ΜΠΕ, όπως μου τα έφτιαξε/έδωσε μηχανικός. Τα αρχεία είναι από 100 έως 250+ ΜΒ το ένα (δηλαδή θέλουν σχετικά "δυνατό" pc ή laptop για να ανοίξουν και να αποθηκευτούν. α) Θα έσωζα αυτά που σας ενδιαφέρουν. β) Θα έβρισκα τις θέσεις στο Google Earth ή Google Maps -- το έκανα και το δείχνω για την Τήνο (στο τέλος αυτής της ανάρτησης). Στα άλλα νησιά, πρέπει να τα βρείτε εσείς για να είστε σίγουροι ότι ξέρετε πού πάνε.  Σε κάθε περίπτωση, να χρησιμοποιήσετε τα αρχεία της "Μελέτης" (προηγούμενη ανάρτηση).

Άνδρος



Η εικόνα είναι το "Γκοράκι 1", αλλά σε σμίκρυνση, την έβαλα εδώ μόνο για να πάρετε μια ιδέα τι θα βλέπετε. Δείτε τα πλήρη αρχεία στους παρακάτω συνδέσμους.  Για την Τήνο, που γνωρίζω και έχω επισκεφθεί τα μέρη, σημείωσα την θέση των αιολικών στην δορυφορική εικόνα.

Γκοράκι 1 (pdf)
Γκοράκι 1 (jpeg)
Γκοράκι 2 (pdf)
Γκοράκι 2 (jpeg)

Καφούτσι 1 (pdf)
Καφούτσι 1 (jpeg)
Καφούτσι 2 (pdf)
Καφούτσι 2 (jpeg)
Καφούτσι γενική (pdf)
Καφούτσι γενική (jpeg)

Σκουμπί 1 (pdf)
Σκουμπί 1 (jpeg)
Σκουμπί 2 (pdf)
Σκουμπί 2 (jpeg)
Σκουμπί γενική (pdf)
Σκουμπί γενική (jpeg)

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

«Κλιματική Αλλαγή: Μια προδιαγεγραμμένη Ιστορία…»


                           Αποτέλεσμα εικόνας για κλιματική αλλαγή


Tου Σταύρου Αλεξανδρή*
         Λίγοι γνωρίζουν τον Maurice Strong, ο οποίος τα τελευταία 45 χρόνια είχε αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο.
 Ο Strong ήταν ο κύριος υποστηρικτής της υπερθέρμανσης του πλανήτη και διετέλεσε επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας του ΟΗΕ έως τον πρόσφατο θάνατό του. 
Αν δεν υπήρχε ο Strong, ίσως να μην γινόταν ποτέ η μεγαλύτερη πολιτική συνάντηση (COP21) στην ιστορία του πλανήτη για το κλίμα στο Παρίσι.
     Ολα ξεκίνησαν το 1972, όταν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στη Στοκχόλμη διατυπώθηκε το «μανιφέστο» ότι οι πόροι της Γης αποτελούν κοινή κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας και ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει την καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας. 
Οι όροι «περιβαλλοντική διακυβέρνηση» και «αειφόρος ανάπτυξη» εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1987 σε δημοσίευση του ΟΗΕ με τίτλο «Our common future».
 Το επόμενο έτος, τα Ηνωμένα Εθνη χρηματοδοτούν την ίδρυση της Διακυβερνητικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Ακολούθως, το 1992 επικυρώνεται η διεθνής συνθήκη του Ρίο, γνωστή ως σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC). 
Το πρωτόκολλο του Κιότο (1997) εγκρίθηκε ως διεθνής συμφωνία και πλέον αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.  
Κάτω από το πλαίσιο αυτό, το δόγμα της «κλιματικής αλλαγής» παρέχει το τέλειο άλλοθι για την εισαγωγή του πλανήτη στη νέα εποχή του εμπορίου άνθρακα και της «πράσινης ανάπτυξης».
     Σήμερα, ο όρος χρησιμοποιείται κατά βάση από διαχειριστές πολιτικής που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη του κλίματος.
 Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Κουτσογιάννης, ο όρος «κλιματική αλλαγή» μπορεί να αποκλειστεί από το λεξιλόγιο της επιστήμης ως πλεονασμός/περιττολογία και, μάλιστα, ως ασαφής.
 Ο όρος είναι απλώς ένα λαϊκίστικο σλόγκαν, επικοινωνιακά κατάλληλο για πολιτικοοικονομικούς σκοπούς. 
Στον ελλαδικό χώρο η ανυπαρξία θεμελιωδών κλιματικών παρατηρήσεων δεν τεκμηριώνει τις αλλαγές του κλίματος. Η εισαγωγή αμφιλεγόμενων δεδομένων σε κλιματικά μοντέλα από στοχαστικές γεννήτριες καιρού (WG) παράγει υποθετικά σενάρια επιστημονικού διαλογισμού με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
 Είναι ακραίο τα σενάρια αυτά να αποτελούν εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης και σχεδιασμού. 
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα ερωτήματα των προβλέψεων (αν, πόσο, πού και πότε συμβαίνει κλιματική αλλαγή) είναι θεμελιώδη επιστημονικά ερωτήματα στα οποία τα μοντέλα αποτυγχάνουν να δώσουν απάντηση.
       Η περιβόητη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΜΕΚΑ, 2011) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο ατεκμηρίωτη μελέτη που έχει κατατεθεί ποτέ στα επιστημονικά χρονικά της χώρας.
 Αποτελεί ένα κακέκτυπο αντίγραφο της περίφημης έκθεσης του Sir Nicholas Stern (2006), η οποία αποτέλεσε «μπούσουλα» για τη συγγραφή αντίστοιχων μελετών στις ευρωπαϊκές χώρες. 
        Οι στρεβλώσεις της αγοράς στο πλαίσιο της αλλαγής του κλίματος μέσω δημοσιονομικών πολιτικών δημιουργούν αναποτελεσματικότητα με σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις κάτω από το φάσμα της οικονομικής κρίσης, επιδεινώνοντας τη θέση των ασθενέστερων στρωμάτων.
Σήμερα η διδασκαλία της κλιματικής αλλαγής είναι ακραία λανθασμένη και δυνητικά επικίνδυνη. 
Βασίζεται στην ιδέα ότι οι αντίθετες απόψεις δεν πρέπει να παρουσιάζονται εφόσον υπάρχει επιστημονική συναίνεση, ακόμη κι αν αυτή έχει επινοηθεί. 
Τα περισσότερα επιχειρήματα υπέρ της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής προωθούν ότι η αλλαγή του κλίματος έχει ως μοναδική αιτία τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες προβάλλονται ως αποδεδειγμένες και αποδεκτές.
 Οποιαδήποτε διαφωνία από αυτή την κατεύθυνση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κακόβουλη έως και συνωμοτική. 
Οι μονόπλευρες παρουσιάσεις αμφιλεγόμενων θεμάτων δεν έχουν καμιά θέση σε κανένα ακαδημαϊκό περιβάλλον και δεν προσφέρουν γνώση ούτε ενισχύουν την κριτική σκέψη.
 Η χειραγώγηση των ΜΜΕ και ο «περιβαλλοντικός γενιτσαρισμός» στην εκπαίδευση είναι η δυναμική της επιτυχίας αυτής της περίτεχνα προσχεδιασμένης ιδέας των «εκλεκτών».

 * Αναπληρωτής Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών