Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

...Στον ξεπουλημένο τόπο των ΑΠΕ και των ηλιθίων !

                       
Οι ΑΠΕ βλάπτουν σοβαρά τους καταναλωτές.
         
                                     Αποτέλεσμα εικόνας για WIND MILL HOAX        

       Υπάρχουν τερατώδη ψέματα που επειδή διαδίδονται  με σοβαροφάνεια και επαναλαμβάνονται συχνότατα  γίνονται πιστευτά ως αλήθειες. 
‘Ένα από αυτά είναι ότι 
«οι ΑΠΕ μειώνουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος»    και ότι 
Αποτέλεσμα εικόνας για CLIMA GATE HOAX
 «η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά πλαίσια γίνεται η φθηνότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού».


Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική:
Σύμφωνα με στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας  (ΛΑΓΗΕ) το 2017 πληρώσαμε:
-           509 εκατομμύρια ευρώ   σε αιολικά (μέση τιμή 92,30 ευρώ/ΜWh)
-          1,2 δις ευρώ σε φωτοβολταϊκά (μέση τιμή 292,50 ευρώ/ΜWh)
-          209 εκατομμύρια ευρώ σε φωτοβολταϊκά στέγης (μέση τιμή 409,80 ευρώ/ΜWh)
-           51,6 εκατομμύρια ευρώ  σε μικρά  υδροηλεκτρικά (Υ/Η)   (μέση τιμή 88,00 ευρώ/ΜWh)
-          37,1 εκατομμύρια για βιοαέρια και βιομάζα (μέση τιμή 132,30 ευρώ/ΜWh).
Δηλαδή  συνολικά.......... 1,8 δισεκατομμύρια και κάτι!!!

Το ποσό αυτό αφορά μόνο το 27% της ηλεκτροπαραγωγής   
( αιολικά  11%,  φωτοβολταϊκά  9%, Η/Υ   7%) καθώς το 31% καλύφθηκε από λιγνίτη , το 30% από φυσικό αέριο , ενώ το υπόλοιπο 12% καλύφθηκε από εισαγωγές.


Και για να αντιληφθούμε πόσο χρυσοπληρώνουμε τις ΑΠΕ   αναφέρουμε ότι το 2017 η Ο.Τ.Σ.  (δηλαδή η  χονδρική τιμή με την οποία πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα) κυμάνθηκε από  44,57 ευρώ έως 74,60 ευρώ ανά ΜWh που θεωρείται τιμή ρεκόρ με τα μέχρι σήμερα δεδομένα (το 2016 η ΟΤΣ κυμάνθηκε από 40,78 ευρώ έως 51,09 ευρώ)

 ( Θα βρείτε τον σχετικό πίνακα στα Μηνιαία Δελτία ΗΕΠ  του ΛΑΓΗΕ  - Δεκεμβριος 2017 σε PDF)  .

Εν ολίγοις, οι ΑΠΕ βλάπτουν σοβαρά τους καταναλωτές.
 Αυτή είναι μια αλήθεια που εφόσον την αντιληφθούμε, ανοίγει το δρόμο για να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα σε προσιτή τιμή για όλους.


ΠΗΓΗ


                                             Αποτέλεσμα εικόνας για WIND MILL HOAX



ΑΠΕ: 
ΔΥΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ,
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!

(Το ποσό ανεβαίνει πολύ ψηλότερα , αν συνυπολογίσουμε και το φυσικό αέριο που εισάγαμε για να "εξομαλύνουμε" (μέσω αεριοστροβίλων άμεσης απόκρισης) τις διακυμάνσεις του αιολικού ρεύματος αλλά και τα λεφτά που πληρώσαμε σε ιδιώτες για να κρατάνε τους αεροστρόβιλους σε "θερμή εφεδρεία" μην τυχόν και πέσει ο αέρας κι έχουμε γενικευμένο μπλακάουτ... 
Και φυσικά, να επισημάνουμε ότι, σε αντίθεση με τις εγχώριες θερμικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, τα ΕΣΟΔΑ (και όχι μόνο τα "κέρδη") απο τις "βιομηχανικές" ΑΠΕ, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, φεύγουν άκλαυτα στο εξωτερικό , για να καταλήξουν στα ταμεία των ξένων "επενδυτών" που αποφάσισαν οτι υπάρχουν μεγαλύτερα κορόιδα στη νότια Βαλκανική απο ότι στις χώρες τους...
Για αυτό και μας κουβαλήθηκαν (είτε οι ίδιοι, είτε μέσω ημεδαπών "μπροστινών") για να στραγγίξουν κάθε ρευστότητα από αυτόν το ξεπουλημενο τόπο Ηλιθίων...
Κι είμαστε ακόμα στην αρχή...
Ο Σταθακης μοιράζει -στους "ευσεβώς προσερχόμενους στο γραφείο του"- αφειδώς νέες άδειες χιλιάδων μεγαβάτ, σαν να είμαι τραπουλόχαρτα...
Κι επειδή ξέρει οτι απευθύνεται σε "καλοπροαίρετους απληροφόρητους" ή σε "πληροφορημένους ηλίθιους" - που νομίζουν οτι θα σώσουν τον πλανήτη- εξακολουθεί να χαρακτηρίζει αυτές τις εξωγενείς "βδέλλες ρευστότητας" ως...επενδύσεις! )
ΠΗΓΗ 


Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Δημόσια επικοινωνία με τον Δήμαρχο Άνδρου κο Θ Σουσούδη .


   
 
      Ο Δήμαρχος Άνδρου κος  Θεοδ Σουσούδης  , απάντησε σε σχόλιο μας σε ανάρτηση του στο F/B . Τον ευχαριστούμε  και φυσικά δημοσιεύουμε ολόκληρη την απάντησή του . Χωρίς σχόλια.


George Mantjoros 

''Οι χαβουζες του νοτιά'' . 
''Ποιοτητα ζωής για ολους'' λέει το μοτο . Χρόνια περιμένουμε την κατασκευή βιολογικών σταθμών στο Γαύριο και στο Μπατσί . Χορτάσαμε λόγια . Ούτε λέξη για αυτά . 
Από οτι διάβασα παραπάνω με το πρόβλημα αυτό δεν ασχολείστε στον Δήμο Άνδρου .
 Αλήθεια γνωρίζεις Δήμαρχε , που καταλήγουν τα λύματα από σπίτια , επιχειρήσεις , ξενοδοχεία κλπ ? Μέχρι πότε πιστεύεις δήμαρχε οτι έχουμε δικαίωμα να πετάμε ανεπεξέργαστα αστικά λύματα στις παραλίες της Υδρούσας ?



Αγαπητέ Γιώργο, διαβάζοντας το σχόλιο σου αισθάνομαι την υποχρέωση να σου αναφέρω τα εξής, 

       Αν και πιστεύω ότι ο διάλογος μέσα στο φβ, δεν εξυπηρετεί, θα κάνω μια πρώτη προσπάθεια και για οποιαδήποτε περαιτέρω απορία το γραφείο μου είναι ανοικτό, καθώς και οι υπηρεσίες του Δήμου.
Καταρχήν θέλω να αναφέρω ότι το 2011 ο Καλλικρατικός Δήμος Άνδρου βρήκε μελέτη έτοιμη εγκεκριμένη που προέβλεπε έναν βιολογικό για όλη την Υδρούσα. 
Είχε εκπονηθεί επί Καποδιστριακού Δήμου Υδρούσας προ του 2010. Η προηγούμενη διοίκηση τότε (2012), θεώρησε ότι δεν είναι σωστή η διαδικασία με τη μελέτη και προχώρησε σε νέα μελέτη προκειμένου να πάει το έργο ως μελέτη και κατασκευή μαζί. Προέβλεπε τότε η νέα μελέτη έναν Βιολογικό πάλι με χωροθέτηση στην ευρύτερη περιοχή του Χάρακα ( αρκετά πίσω από τον οικισμό). Οι διαδικασίες καθυστέρησαν πολύ, είτε λόγω δυσκολιών είτε λόγω άσκοπων καθυστερήσεων και έτσι απεντάχθηκε (τέλος 2013) τόσο η μελέτη όσο και το έργο από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Να σημειώσω ότι ως αντιπολίτευση είχαμε επισημάνει ότι η αλλαγή από μελέτη σε μελέτη-κατασκευή μαζί θα είχε μεγάλες καθυστερήσεις και δυσκολίες με κίνδυνο την απένταξη. Όπως και δυστυχώς έγινε.
       Στη συνέχεια στις αρχές του 2015 επαναφέραμε το θέμα από την αρχή προτείνοντας ως καλύτερη λύση μικρότερους Βιολογικούς δύο όμως στον αριθμό.
 Έναν στο Μπατσί και έναν στο Γαύριο, για καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία των. Το φέραμε για ψήφιση στο ΔΣ και συμφώνησε κατά πλειοψηφία. Κάποιος ψήφισε λευκό προς έκπληξη όλων μας. Μια διαδικασία δύσκολη που ήθελε πολλές εγκρίσεις λόγω του αριθμού των Βιολογικών στο νησί. Τελικά ξεπεράσαμε τα εμπόδια και κάπου στο τέλος του 2016 αποφασίσαμε να εντάξουμε στον προυπολογισμό του 2017 την μελέτη. Δυστυχώς όμως το κόστος όλης της μελέτης ήταν απαγορευτικό για να το χρηματοδοτήσει ο Δήμος (αφού είχε απενταχθεί). Έτσι βρέθηκε η λύση να χρηματοδοτήσει ο Δήμος την μελέτη περιβαλλοντικών όρων ύψους 30.000 ευρώ περίπου και τα τοπογραφικά, με σκοπό το έργο να ενταχθεί μετά στο ΕΣΠΑ και συνεπώς η υπόλοιπη κοστοβόρα μελέτη. Αυτό πραγματοποιήθηκε με αναμόρφωση στα μέσα του 2017. Για λόγους όμως είτε καθυστερήσεων εκ μέρους μας είτε διάφορων εμποδίων και δυσκολιών, δεν καταφέραμε μέσα στο 2017 να ξεκινήσουμε. Έχουμε όμως προυπολογίσει το ποσό αυτό ξανά στο 2018 και μόλις εγκριθεί ο προυπολογισμός από την Αποκεντρωμένη θα ξεκινήσουμε την διαδικασία. Να σημειωθεί ότι σύμβουλοι από την Υδρούσα δεν ψήφισαν τον προυπολογισμό στο σύνολό του.

Κλείνοντας να τονίσω ότι για μας ο Βιολογικός της Υδρούσας είναι ένα απαραίτητο έργο και μέσα στο 2018 θα προχωρήσουμε για την υλοποίησή του.


Διαχείριση


 Θα αναφέρω επίσης ότι έχουμε καταθέσει προτάσεις 

Για την πλήρη αναβάθμιση του λιμανιού του Μπατσίου και την ακτομηχανική μελέτη, Την ασφάλεια της μαρίνας με σωστή λιθοριπή και απαραίτητες εργασίες για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, καθώς και μιας μεγάλης 
επιπλέον προβλήτας για υποδοχή σκαφών αναψυχής, με σκοπό την ενθάρρυνση στο θαλάσσιο τουρισμό.

Την πλήρη επισκευή και μετατροπή του παλιού δημοτικού σχολείου Γαυρίου σε πολιτιστικό κέντρο της Υδρούσας, 

δύο παραλίες για βελτιωτικές επεμβάσεις και εργασίες ώστε να δέχονται ΑΜΕΑ, 

δημοπρατήσαμε την ύδρευση ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Πέτρου. 

Ετοιμάσαμε τις μελέτες και υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια για χρηματοδότηση των δύο μεγάλων παιδικών χαρών Μπατσίου και Γαυρίου. 

Έγινε πλήρης ενεργειακή αναβάθμιση στο Γυμνάσιο-Λύκειο Γαυρίου. 

Έγινε ολική αντικατάσταση στο κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων Μπατσίου.

Καταφέραμε και κερδίσαμε τρεις γαλάζιες σημαίες για παραλίες της Υδρούσας (Μπατσί, Αγ. Πέτρος, Ψιλή Άμμος).

Έγινε μεγάλη προσπάθεια με πολλαπλά έργα ύδρευσης προκειμένου το Μπατσί να μην έχει το πρόβλημα με το νερό το καλοκαίρι, όπου ο πληθυσμός του υπερδεκαπλασιάζεται και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. 

Δύο φορές αποκαταστήσαμε άμεσα το παραλιακό μέτωπο ( 80 μέτρα την πρώτη φορά και 25 μέτρα την επόμενη), στο Μπατσί όπου το κατέστρεψαν οι "Σοροκάδες". 
Έργα υψηλού κόστους που σε τόσο δύσκολες εποχές τα καταφέραμε κάνοντας σωστή διαχείριση. 

Εγκρίθηκε η μελέτη για χρηματοδότηση από την περιφέρεια των επισκευών στα σχολεία Μπατσίου και Γαυρίου, όπου περιλαμβάνεται η απαραίτητη περίφραξη του Γυμνασίου-Λυκείου Γαυρίου. 

Δεν θέλω να κουράσω άλλο, απλά θα αναφέρω στο τέλος ένα έργο που το θεωρώ άκρως απαραίτητο, σαν Δήμαρχος, σαν κάτοικος, σαν γονιός και περισσότερο σαν λάτρης του Αθλητισμού. 

Αναφέρομαι στο κλειστό αθλητικό κέντρο Άνδρου στο Γαύριο. 
Είναι κατατεθειμένη ώριμη μελέτη και περιμένουμε χρηματοδότηση, που σε κάθε περίπτωση την διεκδικούμε και είναι, επίτρεψέ μου, προσωπικό στοίχημα. 

Σίγουρα ξεχνάω αρκετά και να συνυπολογίσεις τη σκληρή καθημερινότητα, όπου πρόεδροι και αντιδήμαρχοι δίνουν κάθε μέρα μάχη για να ανταπεξέλθουν.

*Θέλω να παρακαλέσω για οποιαδήποτε διευκρίνηση στα παραπάνω, ότι είμαι πρόθυμος και πάντα ανοικτός σε συζήτηση. 
Ο περαιτέρω διάλογος στο φβ θεωρώ 'οτι δεν προσφέρει.

Σε ευχαριστώ
Θεοδόσης Σουσούδης



Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Η Άνδρος στο κατώφλι του 2018 .

           



            Η Άνδρος αξίζει ...

Κερδίζει και ......προσφέρει απλόχερα , αυτά που θέλει από μόνη της . Με την αξία της . Γιατί είναι ένα αληθινό διαμάντι στο Αιγαίο .
.......γιατί είναι το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων στην Αττική  και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος . Μόλις δυο ώρες με τα συμβατικά οχηματαγωγά  και μια ώρα με τα ταχύπλοα , από το λιμάνι της Ραφήνας . Είναι το μοναδικό νησί  των Κυκλάδων , από όπου ο επισκέπτης κατά την διάρκεια των διακοπών του έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί αυθημερόν την .....Ακρόπολη .
.........με εξαιρετικά πυκνές ακτοπλοϊκές συνδέσεις και σύγχρονα και ασφαλή πλοία .
........έχει αρχοντιά  , έχει πολιτισμό , έχει φώς.
........διαθέτει μοναδικούς αρχαιολογικούς τόπους και θησαυρούς , που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν προβληθεί , όπως τους αξίζει.
........διαθέτει  ένα πλούσιο και μοναδικό ανάγλυφο με ψηλά βουνά , καταπράσινο τοπίο , νερά , πηγές , καταρράκτες , διαμαντένιες ακρογιαλιές ,  μοναδική φύση . 
........εξαιρετική κουζίνα με μεγάλη ποικιλία  αγνών παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.
........διεθνώς πιστοποιημένες πεζοπορικές διαδρομές πολλών χιλιομέτρων , μοναδικής ομορφιάς .
.........παραμένει ένας παραδεισένιος προορισμός για κάθε επισκέπτη , καλοκαίρι και χειμώνα.

     Ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων , η Άνδρος  μας , με προίκα την μοναδική της ομορφιά , πορεύεται στο πέρασμα του χρόνου , χωρίς  όραμα για το μέλλον της.
Ζούμε σε δύσκολους καιρούς . Οι Έλληνες δοκιμάζονται καθημερινά . Θα πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε την ζωή μας . Ας αξιοποιήσουμε λίγο καλύτερα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
    Απλές αλλά ουσιαστικές επεμβάσεις , με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους θα μπορούσαν να απογειώσουν την τοπική οικονομία .
Φυσικά η σημαντικότερη  αναπτυξιακή διέξοδος της Άνδρου σήμερα , είναι ο τουρισμός , η περαιτέρω ανάπτυξη του όποιου  είναι μονόδρομος .
Κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα στις ακτοπλοϊκές μας συνδέσεις , αφού οι ιδιωτικές επενδύσεις  σε νέα και ασφαλή πλοία , έκαναν ακόμα καλύτερη την πρόσβαση στο νησί μας΄αυξανοντας θεαματικά τους επισκέπτες μας . Με την καθαρή συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  έχουμε σήμερα στην Άνδρο , διεθνώς πιστοποιημένες τουριστικές διαδρομές , έχουμε ένα μοναδικό ανοικτό θέατρο , με διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ .
Όμως για να καρπωθεί το νησί μας περαιτέρω , τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού , θα πρέπει να διαθέτει  , τις ελάχιστες βασικές υποδομές που σήμερα δεν υπάρχουν .
      Όραμα ανάπτυξης και οδικός χάρτης της τοπικής οικονομίας , απλά δεν υπάρχει . Υπάρχει άκρατος τοπικισμός , μικροκομματικά συμφέροντα , υποκρισία , ιδιοτέλεια . Προφανώς και αναφερόμαστε  σε αυτούς που αναθέσαμε την διαχείριση της τύχης  του νησιού μας  .
Αναγκαστικά και εκβιαστικά  , ψηφίστηκαν ασήμαντες  μετριότητες  , λόγω έλλειψης άξιων και ικανών υποψήφιων .

       Θέλουμε να  υπάρξει  σοβαρός σχεδιασμός με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων , από τους φορείς , την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου , η τον  Δήμου Άνδρου για την βελτίωση των  βασικών υποδομών , την  ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας  , μέσω της πρωτογενούς παραγωγής , η των τουριστικών υποδομών  , αλλά και πλήρης αδυναμία διαχείρισης έστω της καθημερινότητας .
     
      Η Άνδρος με  τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα νησιά , έχει αφεθεί παραμελημένη  και ξεχασμένη , από τους αιρετούς της άρχοντες που αποδείχτηκαν οι περισσότεροι ...ανεπαρκείς  .
   
Δεν θα μας σώζουν πάντα οι βοριάδες.

   Χωρίς  χρονοδιαγράμματα , η έστω ,  υποσχέσεις εκπλήρωσης άμεσων η μελλοντικών αναπτυξιακών στόχων , όπως  οι βιολογικοί της Υδρούσας ( Λιμάνι Γαυριου , Άγιος Πέτρος , Κυπρι , Μπατσι ) κλπ.
     Αναρωτηθήκατε αλήθεια , κε Δήμαρχε , που καταλήγουν  οι χιλιάδες τόννοι  των ανεπεξέργαστων λυμάτων  από τις τουριστικές μονάδες  και τις κατοικίες των παραπάνω τουριστικών περιοχών ?   Επισκεφθήκατε ποτέ τα σημεία μόνιμης απόρριψης βοθρολυμάτων  στην θάλασσα ?.
   Για αυτές τις θάλασσες  έρχονται όμως οι τουρίστες  και μας δίνουν τα ωραία τους χρήματα .  Δεν θα μας σώζουν πάντα οι βοριάδες που παρασερνουν τα λύματα στο πέλαγος .  Αν φυσηξουν άνεμοι νότιοι το καλοκαίρι , οι παραλίες μας  , από το λιμάνι Γαυριου , μέχρι την Παλαιόπολη,  γεμίζουν με βοθρολυματα .  Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι .
Καμία ενημέρωση μέχρι σήμερα  , για τα σχέδια αντιμετώπισης της μόνιμης ρύπανσης  των παράλιων της Υδρουσας , παρ όλο που αποτελεί κακουργηματική πράξη σύμφωνα με την νομοθεσία μας .
Μεγάλα θέματα . Καθημερινά . 
 Δεν τα συζητάμε πολύ , αλλά μας απασχολούν όλους.
 Έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε , αλλά δεν βρίσκουμε τρόπο .
Αν γίνει πιο ομαδικός ο προβληματισμός, ίσως θα ξεπεράσει ευκολότερα τα αδιέξοδα . 
Ίσως τότε μας δουν αλλιώς .


Τα σκουπίδια δεν κρύβονται.

Είναι παντού . Η ανακύκλωση δεν λειτουργεί . Σχεδιάζουν ΧΥΤΥ χωρίς να λειτουργεί η ανακύκλωση  !!!!!.

         Γιατί άραγε κε Δήμαρχε , τρία χρόνια τώρα ? Γιατί δεν ζητάτε την βοήθεια των πολιτών . Είμαστε πάρα πολλοί που θέλουμε να βοηθήσουμε εθελοντικά τον υπέροχο αυτόν τόπο.
 Στο λιμάνι , στις  παραλίες , στους δρόμους , στα πεζοδρόμια , μικρά και μεγάλα βουναλάκια  από σκουπίδια .Τα καλοκαίρια δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό και μηχανήματα. Οι λίγοι κάδοι , που πότε δεν πλένονται , απλά είναι ανεπαρκείς. Τα ελάχιστα απορριμματοφόρα σε διάλυση , βρωμερά και ανεπαρκή . Παλιά στρώματα και μεγάλα άχρηστα αντικείμενα δίπλα στους δρόμους .  Η δυσοσμία παντού . Ενημέρωση ανύπαρκτη .
  Μας υποσχέθηκαν οτι με  την κατασκευή ΧΥΤΥ  , θα λυθούν  τα προβλήματα με τα σκουπίδια . Ποτέ δεν μας είπαν όμως , τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών , μέχρι να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ Ανδρου .
Μας κράτησαν μακρυά τους , έκαναν λάθη και συνεχίζουν. Μπορούμε να το αλλάξουμε ?
Η μέχρι σήμερα διαχείριση - απόρριψη  γίνεται στον δεματοποιητη που δεν λειτουργεί πάντα.  Επισης  με ημιπαρανομο τρόπο στον κλειστό πλέον παλιο  ΧΑΔΑ Σταυροπεδας η στην ύπαιθρο .   Αυτό έκαναν οι προηγούμενοι , αυτό κάνουν και οι σημερινοί . Προσπαθούν να κρατήσουν το νησί ''καθαρο'' με ανορθόδοξες μεθόδους  και ημίμετρα .
  Η  διαχείριση του θέματος  ΧΥΤΥ , από τους δημάρχους , ήταν  παντοτε απαράδεκτη , επικίνδυνη και   δυστυχώς έχει διχάσει την τοπική κοινωνία . Από την αρχή η χωροθέτηση , ήταν το ευαίσθητο  σημείο του ΧΥΤΥ , αφού πάντοτε τα ''ψηφαλακια''  κάθε περιοχής ήταν το ζητούμενο .
Εν περιλήψει . Χάθηκαν πολύτιμα χρόνια  , ψάχνοντας για το .......''καταλληλο'' σε ψήφους σημείο !!!.
Προτάθηκαν τα πιο απίθανα μέρη της Άνδρου . Από το Στενό μέχρι τον Καμπανό!!     Μελέτες επί Μελετών , άλλες ''πληρωμενες'' άλλες όχι.    Η  ευθύνη για αυτό επιμερίζεται  στην προηγουμένη αλλά και στη σημερινή δημοτική Αρχή .
Τελικά μετά από τόσα χαμένα χρόνια οι σημερινοί κατέληξαν στην θέση  Πλούσκα  , θέση την όποια είχαν επιλέξει οι και προηγούμενοι !!!!
Ο Δήμος μας εκλήθη να συγκεντρώσει κάθε σχετική  επιμέρους μελέτη με επιστημονική τεκμηρίωση .
        Από τότε άρχισε ένας νέος Γολγοθάς. Μια  απίστευτη γραφειοκρατία .  Δήμος Άνδρου , Δημόσια διοίκηση , Περιφ. Ν.Αιγαίου , Δ.Δικαστήρια , Αρχαιολογία , κλπ. κλπ.
 Πέρασαν εβδομάδες , μήνες , χρόνια για να φτάσουμε εδώ .
Κάθε σχετική απόφαση πήρε περίπου 25 μήνες για να εκδοθεί .
Φτάσαμε στις  30 Ιανουαρίου 2018 .
  Έγινε  Δημ.Συμβούλιο Άνδρου, όπου μάθαμε  από τον Δήμαρχο ,ότι απο τον Ιούλιο 2017 , ο πλήρης ολοκληρωμένος φάκελος του έργου , έχει υποβληθεί στο ΠΕ.Σ.Π.Α. (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ) και έκτοτε περιμένουμε ( 7 μήνες τώρα !!!!) , να συνεδριάσει και να αποφασίσει  την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή του ΧΥΤΥ Άνδρου .
   http://www.andros.gr/gr/
 Οι αντιδράσεις των τριών παραιτηθέντων - ανεξαρτήτων   συμβουλών της Υδρουσας  , η απουσία του κου Καπάκη της ελάσσονος αντιπολιτευσης , δεν στάθηκαν ικανές  να ανατρέψουν  την θέληση της πλειοψηφίας , των λοιπών  Δημοτ.  Συμβούλων του Δήμου Άνδρου .
Επιτέλους λοιπόν , σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας , το θέμα ΧΥΤΥ  Άνδρου έφθασε αισίως στο τελικό  στάδιο ,( ΠΕ.Σ.Π.Α.) ,  πριν την οριστική χρηματοδότηση για την  κατασκευή του .  Αυτό αποφασίστηκε στη τελευταία συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.
       Οι μειοψηφίες  στην δημοκρατία μας,  υποτάσσονται στην πλειοψηφία .
Ελπίζουμε ότι μετά την γνωμάτευση του   ΠΕ.ΣΠΑ , που αναμένεται θετική , σύμφωνα με τον Δήμο Άνδρου , θα μάθουμε και το τελικό χρονοδιάγραμμα μέχρι ο νέος ΧΥΤΥ να τεθεί σε λειτουργία.
Καταλαβαίνουμε ότι οι διαδικασίες που έρχονται ,είναι πολύ χρονοβόρες , διαγωνισμός , εργολάβος ,κλπ , κλπ.
Θα κάνουμε αρκετό χρόνο  για να δούμε οτι πράγματι ο ΧΥΤΥ Άνδρου , λειτουργεί .
     Μέχρι τότε ελπίζουμε  ότι στο Δήμο Άνδρου , επιτέλους , έστω με τους εναπομείναντες  Συμβούλους ,  θα  καταφέρουν να  σχεδιάσουν τον κατάλληλο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και φυσικά περιμένουμε ενημέρωση .
     Ελπίζουμε ότι θα αποκτήσουν επιτέλους την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα σημαντικά καθημερινά προβλήματα , όπως η καθαριότητα και η ύδρευση .
     Ελπίζουμε οτι και εμείς όλοι , θα γίνουμε καλύτεροι πολίτες , που θα σταθούν αρωγοί στην κοινή προσπάθεια .
-----------------
-----------------

   'Αλμα σκέψης
  Ερωτηματικά  όμως προκαλεί,  η ανάρτηση-δημόσια πρόταση , στο F/B  , του πρώην αντιδημάρχου Άνδρου,  κου  Χ. Βουραζέρη , Δημ. Συμβ. Κορθίου .(παραιτηθέντος και ανεξάρτητου , απο την παράταξη  του κ. Σουσουδη  .
Η παραίτηση είχε γίνει όπως οι περισσότεροι θυμούνται ,  χωρίς σοβαρούς λόγους ,  αφού ποτέ δεν τους δημοσιοποίησε ο ίδιος )  .  ( Ο δήμαρχος τότε  , ...........τον ευχαρίστησε δημοσίως  για την συνεργασία και τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Δήμο !!!.  Καταστάσεις Οργουελικές !!!! )
     Σήμερα λοιπόν,  δυο μόλις μέρες μετά την 30/1/2018  ,
ο παραιτημένος-ανεξάρτητος   Δημ. Σύμβουλος , Χ. Βουραζέρης ,  ζητά την διενέργεια..... δημοψηφίσματος .

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1490879564367696&set=a.105976142858052.7301.100003369998733&type=3

         Ζητάει  μάλιστα να γίνει  .... άμεσο δημοψήφισμα  στην  Άνδρο , με ερωτήματα

 ''    α) Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών , να γίνεται εντός του νησιού μας , με την λειτουργία του ΧΥΤΥ  η .......οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
      β)  Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών , να γίνεται εκτός του νησιού μας .

        Αν ψηφιστεί η α' πρόταση , τότε στον διαγωνισμό που θα γίνει , να υπάρχει όρος , οτι ο ανάδοχος θα διαθέτει την επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία , ώστε όταν και όπου λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Άνδρου , αυτός να αναλάβει εξ ολόκληρου την λειτουργία του με ανακατανομή του κόστους  της εργολαβίας .


        Αν ψηφιστεί η β' πρόταση , σταματάμε άμεσα την διαδικασία για χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου και μεταφέρουμε όλα τα σκουπίδια εκτός νησιού , μέσω του αναδόχου εργολάβου που θα προκύψει από διαγωνισμό. ''



............ την προηγουμένη ημέρα , ο ίδιος ο κος  Βουραζερης , ψήφισε θετικά για τον ΧΥΤΥ  στο  Δ.Σ.      Δήλωσε μάλιστα      ''ότι αν ο ΧΥΤΥ  δεν γίνει, αυτό  θα κοστίσει 1 εκ.ευρώ στους Ανδριώτες ''.
Σήμερα έκανε  κολοτουμπα ! . Ανατρέπει και τον εαυτό του !.Τυχαία η οχι , μόνον ο ίδιος γνωρίζει . Φυσικά δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γνώμη-πρόταση , του κ. ανεξάρτητου δημ. συμβ. Κορθιου , γιατί οι πράξεις και οι δηλώσεις του  χαρακτηρίζουν μόνον τον ίδιο . Το χειρότερο φυσικά , που θα μπορούσε να γιν ει στο νησί μας είναι ένα διχαστικό δημοψήφισμα , που θα διαιωνίσει το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών .
         Πετάει λοιπόν την μπα λα στην εξέδρα , με πρόσχημα το..... ''αδιεξοδο Σταυροπέδα '' λίγο εκβιαστικά και πολύ άγαρμπα , αφού το δίλημμα καθαριότητα ήταν πάντα πιασαρικο.    Γελοιότητες !!!

Όλα τα παραπάνω προκαλούν  βαθιά θλίψη και  αγανάκτηση .


Φεύγει και ο φετεινός χειμώνας

.......Ένα καράβι που ταξιδεύει χωρίς μπούσουλα .

...... τα μεγάλα θέματα παραμένουν περίπου τα ίδια για τόσα χρόνια .
.......άθλιες αστικές-τουριστικές συγκοινωνίες και άλλες υποδομές .
.......σκουπίδια παντού , αδυναμία περισυλλογής  , έλλειψη χώρων ΧΥΤΥ, έλλειψη ανακύκλωσης , έλλειψη τεχνικών μέσων  .
........λειψυδρία στις τουριστικές περιοχές .
.........πλήρης αδυναμία και αδιαφάνεια είσπραξης δημοτικών τελών.
........ συνεχής ρύπανση των τουριστικών παράλιων του νησιού με την απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων,  χιλιάδων τόννων , στην θάλασσα .
........ μεγάλες τουριστικές μονάδες χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς λυμάτων .
........ υποτυπώδεις υγειονομικές υποδομές .
.........ελλιπείς λιμενικές εγκαταστάσεις και υποδομές .

 Γνωρίζουμε καλά και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Κανένας δεν πιστεύει πια τα ψέματα και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις .
Πλην ελαχίστων , οι λοιποί είναι υπόλογοι στους πολίτες.
Κανείς δεν θα τους θυμάται σε λίγα χρόνια , για αυτά που άφησαν πίσω τους.
Τίποτα δεν θα βελτιωθεί άμεσα .
Δεν θα εξαφανιστούν δια μαγείας οι σύγχρονοι κοτσαμπάσηδες , τα κλεφτρόνια , τα εικονικά τιμολόγια , οι ψεύτες  και τα παράσιτα .
Τους γνωρίζουν όλοι πια .
Τα ίδια λέμε και για τους άθλιους χειροκροτητές , τα σκυφτά ανθρωπάκια , τους κουκουλοφόρους του διαδικτύου , τα ψεύτικα προφίλ  στο F/ B και φυσικά τα τρολ .
Η Ανδριώτικη κοινωνία , θα ανασάνει όταν θα τους αποβάλλει.
Πάμε δυνατά και αισιόδοξα στην νέα χρονιά .
Τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα του τόπου ,  θα λυθούν όταν οι προσπάθειες γίνουν συλλογικές  από αυτούς θέλουν και μπορούν . Όταν επικρατήσει η κοινή λογική . Όταν ασχοληθούν με την Άνδρο , άνθρωποι άξιοι και σοβαροί , που αγαπούν το νησί και  επιθυμούν πραγματικά να  δώσουν λύσεις στα  καυτά προβλήματα. Όταν οι αποφάσεις θα λαμβάνονται  δημοκρατικά ,   συλλογικά , με διαφάνεια . Δεν είναι η Άνδρος κομματικό βιλαέτι κανενός κρατικοδίαιτου ,η  διορισμένου ''τσοπάνη'' .



ΥΓ.  Παρακαλούμε αυτούς που τυχόν  δεν συμφωνούν με όλα αυτά , να αντιδράσουν δημοσίως και φυσικά επωνύμως . Πάντα θα υπάρχει χώρος για την καλόπιστη και δημιουργική κριτική . Είναι ευπρόσδεκτος ο ειλικρινής , κόσμιος και πολιτισμένος διάλογος.

                                                                         Γιώργος Βαλ. Μαντζώρος