ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ( Υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου )

 

 

 

  Λαζαράτι Ν.Αλβανίας . Ο χασισοβολώνας της Ευρώπης

 http://www.himara.gr/blog/3326-lazarati-mesa-ston-xasisovolona-tis-evropis

                                                                                                            

ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2012
Κάθε βδομάδα μια νέα ναρκωτική ουσία!
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται η χρήση συνθετικών ναρκωτικών («νόμιμα ψυχότροπα» ή «ψυχότροπα βότανα») σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας τη νέα μεγάλη απειλή για τη ζωή και το μυαλό των νέων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη ο αριθμός ανακοινώσεων νέων ουσιών έχει αυξηθεί από 5 το χρόνο (2000 - 2005) σε δεκαπλάσιο αριθμό το 2011. Δηλαδή, κάθε βδομάδα σχεδόν εμφανίζεται μια νέα ουσία!
Αυτό τονίστηκε, ανάμεσα σε άλλα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά για το έτος 2012.
Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Χ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, σε πολλές χώρες παρατηρείται κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υπερβαίνοντας την κατάχρηση των άλλων ουσιών, με εξαίρεση την κάνναβη που παραμένει πρώτη. Στη Νότια Ασία, γίνεται ενέσιμη χρήση συνταγογραφούμενων ουσιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για HIV, ηπατίτιδα Β και C. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στη χρήση διεγερτικών όπως η μεθυλφαινιδάτη, που μπορεί να χορηγείται για τη θεραπεία του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Στη Βόρεια Αμερική υπάρχουν αναφορές για σχολεία και γονείς που ασκούν πιέσεις για συνταγογράφησή τους σε μαθητές που δεν έχει διαγνωστεί το σύνδρομο, για «βελτίωση» σχολικών επιδόσεων και συμπεριφοράς. Η Βόρεια Αμερική είναι και η μεγαλύτερη αγορά παράνομων ναρκωτικών στον κόσμο και έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ναρκωτικά, με 1 στους 20 θανάτους στα άτομα 15 - 64 χρόνων να συνδέεται με αυτά.
Στην Ευρώπη
Η κατάχρηση των παράνομων ναρκωτικών στην Ευρώπη παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Οι νέες ψυχοτρόπες ουσίες εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα πρόκληση στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Ο αριθμός των διαδικτυακών τόπων που πωλούν ψυχοδραστικά προϊόντα προς τις χώρες της ΕΕ υπερτετραπλασιάστηκε σε δύο χρόνια, με 690 τέτοιες ιστοσελίδες το Γενάρη του 2012.
Η κάνναβη είναι η πιο συχνή ουσία κατάχρησης.
 Η ετήσια κατάχρηση της κάνναβης από ενήλικες ανέρχεται στο 6,7%, ενώ το 1% των ενήλικων Ευρωπαίων κάνουν χρήση κάνναβης σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Στους νέους (15 - 24 χρόνων) της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης το ποσοστό χρήσης κάνναβης ανέρχεται σε 15,2% κατά μέσο όρο.
Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, οι πιο συχνά αναφερόμενες ουσίες κατάχρησης όσων εισέρχονται σε θεραπευτικό πρόγραμμα είναι τα οπιοειδή (48%), η κάνναβη (25%), η κοκαΐνη (15%) και άλλα διεγερτικά (6%). Μάλιστα έχουν αυξηθεί κατά 40% ανάμεσα στο 2004 - 2009 στην ΕΕ όσοι ζητούν να θεραπευτούν, αναφέροντας ως κύρια ουσία την κάνναβη. Χαρακτηριστικά, στην Αγγλία το 58% των νέων κάτω των 18 χρόνων που ζήτησαν θεραπεία, ανέφεραν σαν κύριες ουσίες την κάνναβη και το αλκοόλ, ενώ μειώθηκε η εξάρτηση από ηρωίνη. Αντίστοιχα, στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 80% οι περιπτώσεις που ζητούν απεξάρτηση από την κάνναβη το διάστημα 2005 - 2010. Η αμφεταμίνη κερδίζει επικίνδυνο έδαφος στις θεραπευτικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε Σουηδία (το 28% όσων ζήτησαν θεραπεία), Πολωνία (25%) και Φινλανδία (17%).
Για την Ελλάδα και τη Ρουμανία αναφέρεται αύξηση του ιού HIV λόγω χρήσης ναρκωτικών.
«Οχι» του ΟΗΕ στη νομιμοποίηση
Το θέμα της νομιμοποίησης ναρκωτικών έθιξε ο Γερ. Νοταράς, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, λέγοντας πως «προτάσεις για τη νομιμοποίηση της κατοχής ναρκωτικών για μη ιατρικούς και μη επιστημονικούς σκοπούς, δηλαδή για "ψυχαγωγική" χρήση, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους στόχους του όλου συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών.
 Οι υποστηρικτές αυτών των πρωτοβουλιών, επισημαίνει ο ΟΗΕ, αγνοούν τη δέσμευση των κυβερνήσεων για προώθηση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών τους, και το αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν τις βλάβες που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της περιστασιακής χρήσης, ιδίως μεταξύ των νέων κατά το στάδιο της ανάπτυξής τους.
 Επιπλέον, τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα στείλει ένα ψεύτικο μήνυμα προς το κοινό, και ιδίως στα παιδιά, όσον αφορά τις επιπτώσεις της χρήσης στην υγεία».
Πρόσθεσε πως με τη νομιμοποίηση δε θα εξαλειφθούν οι παράνομες αγορές, αλλά οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες θα εμπλακούν ακόμα βαθύτερα, δημιουργώντας μια μαύρη αγορά. Αντίθετα, «το πιο αποτελεσματικό εργαλείο είναι η πρωτογενής πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών, σε συνδυασμό με την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, καθώς και μέτρα μείωσης της προσφοράς, όπως προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις».
Άλλωστε, η ετήσια έκθεση συνδέει την εύκολη πρόσβαση σε μια ναρκωτική ουσία με την εξάπλωσή της, όπως για παράδειγμα στη Ρωσία, αλλά και στην Ολλανδία.
Μάλιστα, από τον Γενάρη του 2013 στην Ολλανδία παίρνονται μέτρα περιορισμού των «coffee shops», όπως: Η είσοδος να επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 που είναι μέλη, ενώ το κάθε «coffee shop» μπορεί να έχει μέχρι 2.000 μέλη το χρόνο. Επίσης, ορίζεται ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε αυτά και στα σχολεία.


Αναρτήθηκε 6/3/2013  SAGINI3

 

 

 Μπορείτε να διαβάσετε ενημερωτικα  θέματα για τα ναρκωτικά και  στην 

ετικέτα ΄΄ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ΄΄ του sagini 3            

  ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 

                                                                                                          

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

                                

 

                                                                                                              

 Για ......Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά

  

     Το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών , που έχουν διαβρώσει το ποιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας ,την νεολαία , έγινε πλέον  απειλή και στο νησί μας .

Τα ''μεμονωμένα περιστατικά'' έχουν γίνει πλέον πολύ συχνά στη μικρή νησιωτική κοινωνία μας  , στους νέους , στα σχολεία αλλά και στις οικογένειες .

Δεν είναι πλέον πρόβλημα της διπλανής πόρτας , αλλά της δικής μας.

Στα πλαίσια της πρόληψης χρειάζεται να ξεκινήσει  μια καμπάνια ενημέρωσης μαθητών και γονέων αλλά και όλων των κατοίκων , στην οποία θα συμμετέχουν ΟΛΟΙ  όσοι θέλουν να βοηθήσουν και ανησυχούν για τα ναρκωτικά .

ΟΛΟΙ  μπορούν να βοηθήσουν , ΟΛΟΙ  χρειάζονται .

Μόνο με την βοήθεια  ΟΛΩΝ θα λύσουμε το πρόβλημα.

 

 

 ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


    Το να είσαι ειδικός σημαίνει ότι είσαι αφοσιωμένος σε ένα συγκεκριμένο τομέα.
 Το ότι είστε Ειδικοί στην Πρόληψη Χρήσης Ναρκωτικών δείχνει και κάτι ακόμα: ότι νοιάζεστε.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η αποτελεσματική εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά και τα προγράμματα πρόληψης όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά και μειώνουν την κοινωνική αναστάτωση που συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών και δημιουργούν ασφαλέστερες κοινωνίες.

ΠΛΗΣΙΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

 

 ΓΟΝΕΙΣ

Πώς μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ χωρίς τακτικές εκφοβισμού ή την αίσθηση ότι κάνετε «κήρυγμα»;

      Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για εσάς ως γονέας από την ευεξία και ευημερία του παιδιού σας. Γνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην κοινωνία μας είναι φυσικό να θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας από τη ζημιά που τα ναρκωτικά μπορεί να του προκαλέσουν σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Αλλά όταν μιλάτε μαζί του για τα ναρκωτικά, πώς ξέρετε ότι σας ακούει καν;
Πείτε του την αλήθεια για τα ναρκωτικά και θα ακούσει. Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι όταν δίνονται στους νέους τα δεδομένα για τα ναρκωτικά και τις βλαβερές συνέπειές τους, αποφασίζουν από μόνοι τους να μην τα πάρουν. Έτσι,  τους εκπαιδεύεις πριν ο έμπορος ναρκωτικών έρθει σε επαφή μαζί τους;


 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:

        Πολλοί εκπαιδευτικοί, όταν ρωτήθηκαν, ανέφεραν ότι τους λείπουν αποτελεσματικά εκπαιδευτικά μέσα αναφορικά με τα ναρκωτικά τα οποία θα έχουν απήχηση στους νέους. Όσο για το τι θα μπορούσε να είναι αυτά, είπαν ότι χρειάζονται ακριβή, ενημερωτικά υλικά, ωραία παρουσιασμένα τα οποία να αιχμαλωτίζουν και να διατηρούν το ενδιαφέρον του μαθητή.

Σε κανέναν, και ειδικά σε έναν έφηβο, δεν αρέσει να του κάνουν κήρυγμα για το τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνει. Γι' αυτό πρέπει να   παρέχουμε τα δεδομένα που επιτρέπουν σε ένα άτομο να πάρει την απόφαση, αφού ενημερωθεί, να παραμείνει μακριά από τα ναρκωτικά. Το κλειδί της επιτυχίας αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η συμμετοχή των μαθητών. Γι' αυτό το σκοπό οι νέοι προσκαλούνται να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που προάγουν μια ζωή χωρίς ναρκωτικά – δραστηριότητες που έχουν αποδειχθεί δημοφιλείς και στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μέλη της κοινότητας κάθε ηλικίας.

 

ΛΕΣΧΕΣ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Στο Λος 'Αντζελες, τα μέλη της Λέσχης Νέων «Η Ζωή χωρίς Ναρκωτικά», μαθαίνουν τι μπορούν να κάνουν για να εκπαιδεύσουν άλλα άτομα και να προλάβουν τη χρήση ναρκωτικών.


Κάθε δώδεκα δευτερόλεπτα άλλο ένα παιδί που πηγαίνει ακόμα στο σχολείο πειραματίζεται για πρώτη φορά με κάποιο ναρκωτικό. Έτσι, είναι απόλυτα επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά και τα μέτρα πρόληψης πριν τα παιδιά ξεκινήσουν.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΑΦΙΣΑΣ

Το πρόγραμμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά έχει ως βάση το γεγονός ότι αν ενημερώσετε ένα παιδί λέγοντας του την αλήθεια για τα ναρκωτικά, το πιθανότερο είναι ότι θα πάρει την σωστή απόφαση σχετικά με αυτά – και αυτή η απόφαση θα είναι δική του.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το επιτύχετε αυτό είναι να διασφαλίσετε τη συμμετοχή των μαθητών μέσω των διαγωνισμών έκθεσης και αφίσας για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά.
Μέχρι σήμερα χιλιάδες σχολεία και κοινοτικές ομάδες έχουν γίνει χορηγοί σε τέτοιους διαγωνισμούς. Δίνοντας στους μαθητές ένα θέμα έκθεσης ή ένα θέμα κατά των ναρκωτικών για να το απεικονίσουν, οι διοργανωτές όχι μόνο μπορούν να κάνουν τους μαθητές να συμμετέχουν, αλλά καθώς οι μαθητές πρέπει να επικαλεστούν ό,τι έχουν μάθει ώστε να δημιουργήσουν, η δραστηριότητα ενισχύει την εκπαίδευσή τους.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Επειδή η πρώτη επαφή ενός παιδιού με τα ναρκωτικά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, η λύση είναι να τα προσεγγίσουμε πριν τα προσεγγίσουν οι έμποροι ναρκωτικών.
Και αυτή είναι η ουσία των δραστηριοτήτων πρόληψης.
 Τα παιδιά υπόσχονται να ζήσουν μια ζωή χωρίς ναρκωτικά και ενθαρρύνουν τους φίλους και συμμαθητές τους να κάνουν το ίδιο, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για μια ζωή χωρίς ναρκωτικά και για μια πιο ασφαλή κοινωνία.

Το πρόγραμμα Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά αντιπροσωπεύει μια τεράστια πρόοδο προς την εμφάνιση μιας γενιάς που θα παραμείνει ελεύθερη από τον όλεθρο που προκύπτει από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μέσω εκδηλώσεων και υπογραφής υποσχέσεων αποχής από τα ναρκωτικά, ο τρόπος ζωής χωρίς ναρκωτικά, έχει προωθηθεί σε εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο.
Μπορούν να υπογράψουν σε πανό, στην αυλή του σχολείου τους ή στα κέντρα νεότητας της περιοχής τους. 


      Τα παιδιά όταν τους παρέχεται η δυνατότητα, μεταφέρουν το μήνυμα για μια ζωή χωρίς ναρκωτικά παντού. Όταν ένα άτομο υπογράφει την Υπόσχεση για μια Ζωή Χωρίς Ναρκωτικά έχει κάνει το πρώτο βήμα συμμετοχής στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς ναρκωτικά. Εκατοντάδες ή χιλιάδες υπογραφές κατά των Ναρκωτικών δημιουργούν μεγάλο αντίκτυπο όταν εκτίθενται στο ευρύ κοινό ή παρουσιάζονται σε έναν υψηλόβαθμο κρατικό λειτουργό. Εκατομμύρια άτομα απ’ όλο τον κόσμο κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης έχουν υπογράψει την Υπόσχεση για μια Ζωή Χωρίς Ναρκωτικά, υποσχόμενοι να ζήσουν και να προάγουν έναν τρόπο ζωής χωρίς ναρκωτικά.



   
ΜΑΘΕ   ΛΟΙΠΟΝ   ΤΑ    ΔΕΔΟΜΕΝΑ
                 ΚΑΙ    ΓΙΝΕ   ΚΑΙ   ΕΣΥ   ΕΙΔΙΚΟΣ
                                   ΣΤΗΝ   ΠΡΟΛΗΨΗ   ΧΡΗΣΗΣ         ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.





      

 19/3/2012
                     Ο Δήμος Άνδρου 

 με την βοήθεια του    SAGINI3     ξεκινάει μια 
  προσπάθεια ενημέρωσης  για το ''καυτο΄''
 πρόβλημα των ναρκωτικών και ζητά την συμμετοχή όλων.
                                Ο
                       ΔΗΜΑΡΧΟΣ



                       Ι.  ΓΛΥΝΟΣ





ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ



       Πολύς λόγος γίνεται στον κόσμο για τα ναρκωτικά – στους δρόμους, στα σχολεία, στο Ίντερνετ και στην τηλεόραση.
 Κάποια λόγια είναι αληθινά, κάποια όχι.
Πολλά από αυτά που ακούς για τα ναρκωτικά προέρχονται, στην πραγματικότητα, από αυτούς που τα πουλάνε.
 Πρώην έμποροι ναρκωτικών εξομολογήθηκαν ότι θα έλεγαν τα πάντα για να κάνουν κι άλλους να αγοράσουν ναρκωτικά.
Μην επιτρέψεις να σε ξεγελάσουν.
 Χρειάζεσαι δεδομένα για να μη πιαστείς στην παγίδα των ναρκωτικών και για να βοηθήσεις και τους φίλους σου να μείνουν μακριά τους.
Αργά ή γρήγορα –αν δεν έχει συμβεί ήδη– σε σας ή σε κάποιον κοντινό σας άνθρωπο θα προσφερθούν ναρκωτικά.
 Η απόφαση του να κάνετε χρήση ή όχι θα μπορούσε να επηρεάσει δραστικά τη ζωή σας.
 Ο οποιοσδήποτε χρήστης θα σας πει ότι δεν περίμενε ποτέ το ναρκωτικό να πάρει τον έλεγχο της ζωής του, ή ότι άρχισε «μόνο με μαριχουάνα» και αυτό «για να περάσει η ώρα» με φίλους.

 Πίστευε ότι θα το χειριζόταν και όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε, ήταν πολύ αργά.

 

 

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσετε την αλήθεια για τα ναρκωτικά είναι μέσα από τα λόγια αυτών που τα έζησαν από πρώτο χέρι. 
Διηγούμενοι τις ιστορίες τους μπορούν να μεταδώσουν στους άλλους ότι έχουν μάθει και έτσι να τους αποτρέψουν από το να πάρουν τον ίδιο δρόμο.
Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με τους φίλους σας. Η εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά σώζει ζωές.


       «Ο σκοπός μου στη ζωή δεν ήταν να ζω... ήταν να “φτιάχνομαι”. Έπεφτα, ακολουθώντας μια καθοδική σπείρα, προς ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Μέσα σε αυτά τα χρόνια στράφηκα στην κοκαΐνη, στη μαριχουάνα και στο αλκοόλ, έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι θα μου επέτρεπαν να δραπετεύσω από τα προβλήματά μου. Απλώς έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Είχα τα πάντα, μια καλή δουλειά, χρήματα, μια αξιαγάπητη οικογένεια και παρόλα αυτά, μέσα μου ένιωθα κενός. Σαν να μην είχα τίποτα. Όλα αυτά τα χρόνια χρήσης συνέχιζα να λέω στον εαυτό μου ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά και ότι θα σταματούσα οριστικά. Ποτέ δεν το έκανα. Υπήρχαν ακόμα και στιγμές που σκεφτόμουν να παραιτηθώ από τη ζωή».Γιάννης


«Ξεκίνησα με χόρτο, μετά με χάπια (Έκσταση) και LSD, φτιάχνοντας κοκτέιλ με όλων των ειδών τα ναρκωτικά και έπαιρνα ακόμα και υπερβολικές δόσεις για να κάνω το “φτιάξιμο” να κρατήσει περισσότερο. Έπαιρνα πολύ μεγάλες ποσότητες αυτών των χημικών καθημερινά για δύο χρόνια, μέχρι που ένα βράδυ είχα μια πολύ κακή εμπειρία και έπαθα τοξική ψύχωση. Έκλαιγα και προσευχόμουν να περάσει αυτό το συναίσθημα, άκουγα φωνές μέσα στο κεφάλι μου, είχα τρεμούλες και δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι για μήνες. Αποσύρθηκα από τα πάντα και νόμιζα ότι όλοι με παρακολουθούσαν. Δεν μπορούσα να περπατήσω σε δημόσιους χώρους. Θεέ μου! Δεν μπορούσα ούτε καν να οδηγήσω.
»Κατέληξα άστεγος, ζούσα και κοιμόμουν σε ένα χάρτινο κουτί, ζητιάνευα και προσπαθούσα να βρω τρόπους να πάρω το επόμενο γεύμα μου.
»Αναρωτήθηκα αν είχα φτάσει στον πάτο και πιστεύω ότι ναι, είχα φτάσει. Παρατηρώντας όλους αυτούς τους άστεγους ανθρώπους αποφάσισα ότι δεν πήγαινε άλλο. Ναι, ήθελα τα ναρκωτικά, αλλά συνειδητοποίησα ότι ήθελα περισσότερο τη ζωή».Ιάκωβος

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Τα ναρκωτικά αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Διαδόθηκαν ευρέως τη δεκαετία του 1960 και μέσω της μουσικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης εισέβαλαν σε κάθε τομέα της ζωής.
Εκτιμάται ότι 208 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τα αποτελέσματα από την Εθνική Έρευνα που διεξήχθηκε το 2007 για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την υγεία, έδειξε ότι 19,9 εκατομμύρια Αμερικανών (ή το 8% του πληθυσμού από 12 ετών και πάνω) έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών τον μήνα που προηγήθηκε της έρευνας.
Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζεις κάποιον που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τα ναρκωτικά.
Το ευρύτερα διαδεδομένο ναρκωτικό στις ΗΠΑ είναι το αλκοόλ.
 Τα αυτοκινητικά ατυχήματα που έχουν σχέση με τη χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ευρύτερα διαδεδομένο ναρκωτικό είναι η μαριχουάνα.
 Σύμφωνα με την Παγκόσμια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά του 2008, το 3,9% του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ των 15 και 64 ετών κάνουν χρήση μαριχουάνας.
Οι νέοι σήμερα εκτίθενται στα ναρκωτικά νωρίτερα από ποτέ.
 Βάσει έρευνας του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ για το 2007, το 45% των μαθητών λυκείου σε όλη τη χώρα έχουν πιει αλκοόλ και το 19,7% έχει καπνίσει μαριχουάνα κατά τη διάρκεια ενός μήνα.
Στην Ευρώπη, πρόσφατες μελέτες σε 15χρονα παιδιά έδειξαν ότι η χρήση μαριχουάνας κυμαίνεται από το 10% έως το 40%.

 Το υψηλότερο ποσοστό έχει αναφερθεί για τους εφήβους της Τσεχίας (44%), ακολουθεί η Ιρλανδία (39%), το Ηνωμένο Βασίλειο (38%) και η Γαλλία (38%)
 Στην Ισπανία και στη Μεγάλη Βρετανία η χρήση κοκαΐνης στα παιδιά µεταξύ 15 και 16 ετών είναι 4-6%.
 Η χρήση κοκαΐνης από τους νέους αυξήθηκε σε Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Γαλλία.

«Ο σκοπός μου στη ζωή δεν ήταν να ζω . . . ήταν να φτιάχνομαι. Μέσα σε αυτά τα χρόνια στράφηκα στην κοκαΐνη, τη μαριχουάνα και το αλκοόλ, έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι θα μου επέτρεπαν να δραπετεύσω από τα προβλήματά μου. Απλά έκανε τα πράγματα χειρότερα. Συνέχιζα να λέω στον εαυτό μου ότι θα σταματήσω οριστικά μετά από μια ακόμα τελευταία χρήση. Ποτέ δε συνέβη.» —Γιαννης

«Ξεκίνησα με το χόρτο, μετά με χάπια (Έκσταση) και LSD, φτιάχνοντας κοκτέιλ με όλων των ειδών τα ναρκωτικά, και έπαιρνα ακόμα και υπερβολικές δόσεις για να κάνω τα συμπτώματα να κρατήσουν περισσότερο. Είχα ένα κακό ταξίδι μια νύχτα. . . Έκλαιγα και προσευχόμουν να περάσει αυτό το συναίσθημα, άκουγα φωνές μέσα στο κεφάλι μου, είχα τρεμούλες και δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι για έξι μήνες. Νόμιζα οτι όλοι με παρακολουθούσαν. Δεν μπορούσα να περπατήσω σε δημόσιους χώρους. Ποπό! Δεν μπορούσα ούτε καν να οδηγήσω.
»Κατέληξα άστεγος,στους δρόμους, ζούσα και κοιμόμουν σε ένα χάρτινο κουτί, ζητιάνευα και προσπαθούσα να βρω τρόπους να πάρω το επόμενο γεύμα μου». —Αργυρης



ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Από έρευνα που έγινε μεταξύ εφήβων για να εντοπιστεί η αιτία που τους έκανε να πάρουν ναρκωτικά για πρώτη φορά, προέκυψε ότι το 55% υπέκυψε στις πιέσεις φίλων. Ήθελαν να είναι κουλ και δημοφιλείς. Οι έμποροι το γνωρίζουν αυτό.
Σε πλησιάζουν ως φίλοι και προσφέρονται να σε «βοηθήσουν» με «κάτι που θα σε ανεβάσει». Το ναρκωτικό θα σε «βοηθήσει να μπεις στην παρέα» ή «θα σε κάνει κουλ».
Οι έμποροι ναρκωτικών, που το κίνητρό τους είναι το κέρδος, θα πουν οτιδήποτε για να σε κάνουν να αγοράσεις τα ναρκωτικά τους.
Θα σου πούνε ότι «η κοκαΐνη κάνει τη ζωή σου ένα πάρτι» και ότι «η ηρωίνη είναι σαν ζεστή κουβέρτα».
 Θα σου πούνε ότι αν πάρεις Έκσταση «θα έχεις πολλά κορίτσια».
Δεν τους ενδιαφέρει που τα ναρκωτικά καταστρέφουν τη ζωή σου, φτάνει να πληρώνονται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το χρήμα.
 Πρώην έμποροι παραδέχτηκαν ότι βλέπουν τους πελάτες τους σαν «πιόνια σ’ ένα παιχνίδι σκακιού».




ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;


Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξουν κάτι σχετικά με τη ζωή τους.
Να μερικοί από τους λόγους, όπως μας ανέφεραν οι νέοι, για τους οποίους πήραν ναρκωτικά:
  • Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους
  • Για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν
  • Επειδή βαριόντουσαν
  • Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι
  • Για να κάνουν την επανάστασή τους
  • Για να πειραματιστούν
Νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση. Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα.
Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματά του, οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι πάντοτε χειρότερες από το πρόβλημα που προσπάθησε να λύσει με τη χρήση. Η πραγματική απάντηση είναι να μάθει κάποιος την αλήθεια και όχι να πάρει ναρκωτικά.

 

ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;

Τα ναρκωτικά είναι, στην ουσία, δηλητήρια.
 Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν.
Μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα).
 Μια μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό (μειώνει τη δραστηριότητα).
Μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει.
Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.
Αλλά πολλά ναρκωτικά είναι επικίνδυνα για έναν ακόμα λόγο: επηρεάζουν άμεσα το νου. Αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη για το τι συμβαίνει γύρω του.
 Ως αποτέλεσμα, το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, λανθασμένα, ακόμα και καταστροφικά.
Τα ναρκωτικά μπλοκάρουν τις αισθήσεις, τόσο τις ανεπιθύμητες όσο και τις επιθυμητές.
 Έτσι, ενώ προσφέρουν βραχυπρόθεσμη βοήθεια στην ανακούφιση π.χ.  του πόνου, ταυτόχρονα εξαλείφουν τις ικανότητες, την εγρήγορση και θολώνουν τη σκέψη.
Τα ναρκωτικά  φάρμακα είναι ουσίες που σκοπό έχουν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν ή να αλλάξουν κάτι στον τρόπο λειτουργίας του σώματος, να το κάνουν να λειτουργεί καλύτερα.
Μερικές φορές είναι απαραίτητα.
 Αλλά δεν παύουν να είναι ναρκωτικά: δρουν ως διεγερτικά ή ηρεμιστικά και σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να σε σκοτώσουν.
 Αν, λοιπόν, δεν χρησιμοποιείς τα φάρμακα όπως πρέπει, μπορεί να γίνουν τόσο επικίνδυνα όσο και τα παράνομα ναρκωτικά.

 

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ

Photo credit: Alamy

        Κανονικά, όταν ένα άτομο θυμάται κάτι, η διάνοια είναι πολύ γρήγορη και του φέρνει πολύ γρήγορα την πληροφορία.
 Τα ναρκωτικά, όµως, θολώνουν τη µνήµη, δηµιουργώντας κενά σηµεία.
 Όταν ένα άτοµο προσπαθεί να πάρει πληροφορίες µέσα από ένα σύννεφο, δεν µπορεί.
 Τα ναρκωτικά κάνουν ένα άτοµο να νιώθει αργό και χαζό και του προκαλούν αποτυχίες στη ζωή. Όσες περισσότερες αποτυχίες έχει τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή και τόσο περισσότερο θέλει ναρκωτικά για να τον βοηθήσουν να επιλύσει το πρόβλημα.

 

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Ένα ψέµα που λέγεται σχετικά µε τα ναρκωτικά είναι ότι θα βοηθήσουν ένα άτοµο να γίνει πιο δηµιουργικό.
 Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Κάποιος που είναι θλιμμένος μπορεί να κάνει χρήση ναρκωτικών για να νιώσει χαρούμενος, αλλά αυτό δεν έχει αποτέλεσμα.
 Τα ναρκωτικά μπορεί να τον ανεβάσουν σε μια κατάσταση ψεύτικης ευθυμίας, αλλά όταν η επήρεια του ναρκωτικού περάσει καταποντίζεται συναισθηματικά ακόμα χαμηλότερα από πριν.
 Και κάθε φορά βυθίζεται όλο και περισσότερο συναισθηματικά.
Τελικά, τα ναρκωτικά θα καταστρέψουν εντελώς κάθε ίχνος δημιουργικότητας του ατόμου.

«Όλο το διάστημα που έπαιρνα ναρκωτικά πίστευα ότι είχα τον έλεγχο της ζωής μου και ότι ήταν υπέροχη. Αλλά είχα καταστρέψει οτιδήποτε είχα χτίσει και για το οποίο είχα αγωνιστεί στη ζωή μου. Έκοψα τους δεσμούς με όλους τους φίλους που δεν έπαιρναν ναρκωτικά και την οικογένειά μου, έτσι δεν είχα κανένα φίλο πέρα από αυτούς με τους οποίους έκανα χρήση. 
Η κάθε μέρα περιστρεφόταν γύρω από ένα πράγμα: το σχέδιό μου για να βρω τα χρήματα που χρειαζόμουν για τα ναρκωτικά.
 Μπορούσα να κάνω τα πάντα για να αποκτήσω την αμφεταμίνη μου – ήταν το μόνο πράγμα στη ζωή μου». –Βασίλης

«Ένιωθα ότι ήμουν πιο εύθυμη όταν ήμουν μεθυσμένη. 
Λίγο μετά [που άρχισα το ποτά] μπήκα στη μαριχουάνα... Αργότερα, ήμουν στο σπίτι ενός φίλου καπνίζοντας μαριχουάνα, όταν κάποιος έβγαλε ένα σακουλάκι με κοκαΐνη. 
Οι ρουφηξιές κοκαΐνης γρήγορα έγιναν μια καθημερινή συνήθεια. 
Έκλεβα χρήματα από την επιχείρηση των γονιών μου και από τους παππούδες μου σε καθημερινή βάση για να μπορώ να έχω το αλκοόλ μου, την κοκαΐνη, τη μαριχουάνα και το LSD μου.
 Τότε ξεκίνησα το Οξικοντίν και άρχισα να το χρησιμοποιώ σε τακτική βάση.
 Μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποίησα, έχοντας φτάσει σε σημείο να σνιφάρω Οξικοντίν σε καθημερινή βάση, ότι ήμουν εθισμένη. 
Χρειαζόμουν κάτι ισχυρότερο – και μπήκα στην ηρωίνη. Δεν ήθελα να σταματήσει με τίποτα το "φτιάξιμο". 
Ο εθισμός με είχε κερδίσει.
 Και κάθε φορά που προσπαθούσα να σταματήσω, η σωματική επιθυμία με έσπρωχνε σε μεγαλύτερες δόσεις». –Ελένη






ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ;

Η λέξη «μαριχουάνα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα μείγμα από αποξηραμένα άνθη, σπόρους, και φύλλα του φυτού της Ινδικής κάνναβης. Στην αργκό έχει και πολλά άλλα ονόματα, όπως: astro turf, bhang, dagga, dope, ganja, grass, hemp, home grown, J, Mary Jane, pot, reefer, roach, Texas tea, weed, χόρτο, φούντα,τζέτο,ρο.
Το χασίς είναι μια συγγενική μορφή του ναρκωτικού που φτιάχνεται από τις ρητίνες του φυτού Ινδική κάνναβη. Επίσης αποκαλείται και «chocolate», «hash» ή «shit» και είναι κατά μέσο όρο έξι φορές πιο δυνατό από τη μαριχουάνα.
Ο όρος «κάνναβη» αναφέρεται σε όλα τα διάφορα ναρκωτικά τα οποία προέρχονται από την Ινδική κάνναβη, συμπεριλαμβανόμενης της μαριχουάνας και του χασίς.
Ανεξάρτητα από το όνομα, αυτό το ναρκωτικό είναι ένα παραισθησιογόνο – μία ουσία η οποία διαστρεβλώνει τον τρόπο που το μυαλό αντιλαμβάνεται τον κόσμο στον οποίο ζει το άτομο.
Η χημική ουσία στην κάνναβη που δημιουργεί αυτήν τη διαστρέβλωση είναι γνωστή ως «THC». Η ποσότητα του THC που βρίσκεται σε οποιαδήποτε «φουρνιά» μαριχουάνας μπορεί να ποικίλει ουσιαστικά, αλλά συνολικά, το ποσοστό του THC έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ;

Η Μαριχουάνα είναι ένα μείγμα από αποξηραμένα φύλλα, μίσχους, άνθη και σπόρους του φυτού της κάνναβης. Συνήθως έχει χρώμα πράσινο, καφέ ή γκρίζο.
Το χασίς είναι σκουρόχρωμη, καφετιά ή μαύρη ρητίνη που έχει αποξηραθεί και πιεστεί σε μορφή μπάρας, ράβδου ή σφαίρας. Όταν καπνίζονται, και η μαριχουάνα και το χασίς, αφήνουν μια διακριτή, γλυκιά μυρωδιά.
Η μαριχουάνα είναι το πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό στον κόσμο.
 Μια έρευνα που διενεργήθηκε το 2007 διαπίστωσε ότι 14,4 εκατομμύρια άτομα μόνο στις ΗΠΑ είχαν καπνίσει μαριχουάνα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
Η μαριχουάνα συνήθως καπνίζεται όπως ένα τσιγάρο (τσιγαριλίκι), αλλά μπορεί επίσης να καπνιστεί σε πίπα.
 Λιγότερο συχνά, αναμειγνύεται με φαγητό και τρώγεται ή παρασκευάζεται σαν τσάι.
 Μερικές φορές, οι χρήστες ανοίγουν πούρα ή τσιγάρα και αφαιρούν τον καπνό, αντικαθιστώντας τον με χόρτο.
 Τα τσιγαριλίκια και τα πούρα κάποιες φορές «ενιχύονται» με άλλα, πιο ισχυρά ναρκωτικά, όπως το κρακ της κοκαΐνης ή το PCP (φαινκυκλιδίνη), ένα ισχυρότατο παραισθησιογόνο.
Όταν ένα άτομο καπνίζει ένα τσιγαριλίκι, συνήθως αισθάνεται την επίδρασή του μέσα σε μερικά λεπτά.
Οι άμεσες αισθήσεις –οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ο ελαττωμένος μυϊκός συντονισμός, η κίνηση και η ισορροπία και μια «ονειρική» εξωπραγματική κατάσταση του μυαλού– κορυφώνονται μέσα στα πρώτα 30 λεπτά.
 Αυτά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα συνήθως εξαφανίζονται σταδιακά μέσα σε δύο με τρεις ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, ανάλογα με την ποσότητα που παίρνει ο χρήστης, την ισχύ του THC και την παρουσία άλλων ναρκωτικών στο μείγμα.
Καθώς ο τυπικός χρήστης εισπνέει περισσότερο καπνό και τον κρατά περισσότερο απ’ όσο θα κρατούσε τον καπνό του τσιγάρου, το τσιγαριλίκι έχει σοβαρό αντίκτυπο στους πνεύμονές του.
 Εκτός από την ταλαιπωρία που επέρχεται με τους πονόλαιμους και τα κρυολογήματα του στήθους, έχει βρεθεί ότι κάνοντας ένα τσιγαριλίκι έχει κανείς τόση έκθεση σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο όση θα είχε καπνίζοντας πέντε τσιγάρα.
Οι διανοητικές συνέπειες της χρήσης μαριχουάνας είναι εξίσου σοβαρές.
Όσοι καπνίζουν μαριχουάνα έχουν ασθενέστερη μνήμη και διανοητική ικανότητα από αυτούς που δεν κάνουν χρήση.
Ζώα, που τους χορηγήθηκε μαριχουάνα από ερευνητές, υπέστησαν ακόμη και δομική ζημιά στον εγκέφαλο.

Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Το φυτό της Ινδικής Κάνναβης (από το οποίο φτιάχνονται ναρκωτικά όπως η μαριχουάνα και το χασίς) το καλλιεργούσαν και το χρησιμοποιούσαν ως παραισθησιογόνο εδώ και 2.000 χρόνια, τουλάχιστον.
Αν και η κάνναβη περιέχει πάνω από 400 διαφορετικές χημικές ουσίες, το κύριο συστατικό το οποίο επηρεάζει το μυαλό είναι το THC. Η ποσότητα του THC στο φυτό της κάνναβης καθορίζει την ισχύ του ναρκωτικού.
 Ο καιρός, το έδαφος και άλλοι παράγοντες καθορίζουν το ποσοστό του THC που βρίσκεται στο φυτό. 
 Αλλά με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, οι καλλιεργητές της έχουν αναπτύξει διασταυρώσεις κάνναβης οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα του THC απ’ ότι είχαν στο παρελθόν. 
Τα μέσα επίπεδα του THC ήταν κατά μέσο όρο 1% το 1974, αλλά το 1994 αυτό έχει αυξηθεί σε 4%. Το 2008, τα επίπεδα ανήλθαν στο 9,6%, στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών από τότε που άρχισε η ανάλυση του ναρκωτικού στη δεκαετία του 1970.
Μια μορφή της κάνναβης, που ονομάζεται sinsemilla (σινσεμίλα) (στα Ισπανικά σημαίνει «χωρίς σπόρους»), μπορεί να έχει περιεκτικότητα σε THC από 7,5% έως και 24%.

 

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ

Είναι το ίδιο να καπνίζεις ένα τσιγαριλίκι με το να πίνεις αλκοόλ;
Εσύ αποφασίζεις. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Το αλκοόλ αποτελείται από μία ουσία μόνο: την αιθανόλη.
 Η μαριχουάνα περιέχει περισσότερες από 400 γνωστές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου των ίδιων ουσιών που βρίσκονται και στον καπνό και προκαλούν καρκίνο.
 Σε αντίθεση με τους καπνιστές τσιγάρων, αυτοί που καπνίζουν τσιγαριλίκια έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και να κρατούν τον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αυξήσουν την επίδραση του ναρκωτικού, επιδεινώνοντας τη ζημιά στους πνεύμονες.

Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες, ενώ το THC παραμένει στο σώμα επί εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με τη διάρκεια και την ποσότητα χρήσης.
Το THC βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Το αλκοόλ όχι. 
Δεν έχουμε την πρόθεση εδώ να υποτιμήσουμε τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ, η οποία μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή. 
Οι χρήστες, παρόλα αυτά, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα χημικά συστατικά που περιέχονται στη μαριχουάνα, ορισμένα από τα οποία είναι καρκινογόνα, παραμένουν στο σώμα για μεγάλα διαστήματα μετά από τη χρήση.








ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΣΙΣ


Η μαριχουάνα και το χασίς παράγονται από το φυτό ινδική κάνναβις.
Η μαριχουάνα είναι μείγμα από αποξηραμένα φύλλα και άνθη ινδικής καννάβεως, τα οποία κονιορτοποιούνται και τοποθετούνται σε τσιγάρο ή πίπα και καπνίζονται ως ναρκωτικό.
Το χασίς είναι μια συγγενική μορφή του ναρκωτικού που φτιάχνεται από τις ρητίνες του φυτού Ινδική κάνναβη. Επίσης αποκαλείται και «chocolate», «hash» ή «shit» και είναι κατά μέσο όρο έξι φορές πιο δυνατό από τη μαριχουάνα.

Οι νοσηρές δράσεις των ναρκωτικών στο ψυχικό κόσμο των χρηστών είναι πολυσυζητημένες. Όμως οι παθήσεις που προκαλούνται σε όργανα όπως οι πνεύμονες, είναι λιγότερο γνωστές.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν κατανοητές οι νοσηρές επιδράσεις της μαριχουάνας για τους πνεύμονες, διότι πολλοί ζουν με τη λανθασμένη εντύπωση ότι το κάπνισμα τσιγάρων μαριχουάνας και χασίς, δεν προκαλεί πρόβλημα στους πνεύμονες.
Τα παράγωγα της ινδικής καννάβεως, δηλαδή η μαριχουάνα και το χασίς, είναι ίσως τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται το περισσότερο παγκοσμίως.
Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της ινδικής καννάβεως που παρατηρείται στα παιδιά και στους έφηβους.
Ακόμη χειρότερο, τα παιδιά χρήστες πιστεύουν ότι η χρήση καννάβεως είναι ασφαλής
Να σημειωθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση,αλλά και στην χώρα μας η κάνναβις είναι το ναρκωτικό που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα αφορά εξίσου τα αστικά κέντρα αλλά και την Ελληνική επαρχία.
Επίσης εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγής ινδικής καννάβεως.
Πιστεύεται ότι 35%-45% των νέων ηλικίας από 16 έως 29 ετών, έχουν κάνει χρίση σε κάποια φάση της ζωής τους, παράγωγα της ινδικής κάνναβις.
Επιστημονικές έρευνες σε χώρες της Ε.Ε. Έχουν αποδείξει την ολέθρια επίδραση του χασίς και της μαριχουάνας,στο αναπνευστικό σύστημα και στους πνεύμονες των χρηστών.

Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι το κάπνισμα μαριχουάνας και χάσις προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Είναι πλέον γνωστό ότι τα τσιγάρα μαριχουάνας και χασίς ,περιέχουν γνώστες καρκινογόνες ουσίες σε ποσοστά μέχρι και 50% ψηλότερα από τα τσιγάρα καπνού.
Τα τσιγάρα καννάβεως εναποθέτουν στα πνευμόνια του χρήστη 4 φόρες περισσότερη πίσσα από τα τσιγάρα καπνού.
Η κάνναβις που σήμερα παράγεται για κάπνισμα περιέχει πολλαπλάσια ποσότητα δραστικής ουσίας της τετραυδροκαναβινολης THC μέχρι και 150%. Άρα και επίδραση στον οργανισμό είναι ανάλογη.
Τα οξεία και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα όπως βρογχίτιδα,βήχας,άσθμα,παραγωγή φλεμάτων,παρουσιάζονται με σημαντική μεγαλύτερη συχνότητα στους χρόνιους χρήστες κάνναβις παρά στους καπνιστές τσιγάρου καπνού.
Το κάπνισμα 3-4 τσιγάρων καννάβεως προκαλεί τις ίδιες βλάβες στο αναπνευστικό όπως 20 τσιγάρα καπνού.
Ο τρόπος καπνίσματος καννάβεως είναι επίσης διαφερετικος. Γίνεται με βαθεια παρατεταμένη εισπνοή,με αποτέλεσμα η πίσσα και οι λοιπές τοξικές ουσίες να επηρεάζουν χειρότερα το αναπνευστικό.
Ο καπνός τσιγάρου καννάβεως περιεχέι επίσης τη γνωστή καρκινογόνο ουσία BENZPYRENE.Η ουσία αυτή επηρεάζει αρνητικά το αντικαρκινικό γονίδιο p53 το οποίο καταστέλλει την γένεση καρκινων. Το 75% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται σε βλάβη του p53.



ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ
Είναι το ίδιο να καπνίζεις ένα τσιγαριλίκι με το να πίνεις αλκοόλ;
Εσύ αποφασίζεις. Τα δεδομένα είναι τα εξής:
Το αλκοόλ αποτελείται από μία ουσία μόνο: την αιθανόλη. Η μαριχουάνα περιέχει περισσότερες από 400 γνωστές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου των ίδιων ουσιών που βρίσκονται και στον καπνό και προκαλούν καρκίνο. Σε αντίθεση με τους καπνιστές τσιγάρων, αυτοί που καπνίζουν τσιγαριλίκια έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και να κρατούν τον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αυξήσουν την επίδραση του ναρκωτικού, επιδεινώνοντας τη ζημιά στους πνεύμονες.
Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες, ενώ το THC παραμένει στο σώμα επί εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με τη διάρκεια και την ποσότητα χρήσης.
Το THC βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αλκοόλ όχι.
Δεν έχουμε την πρόθεση εδώ να υποτιμήσουμε τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ, η οποία μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή. Οι χρήστες, παρόλα αυτά, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα χημικά συστατικά που περιέχονται στη μαριχουάνα, ορισμένα από τα οποία είναι καρκινογόνα, παραμένουν στο σώμα για μεγάλα διαστήματα μετά από τη χρήση.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 158,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν μαριχουάνα – πάνω από το 3,8% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη Γη.
Περισσότεροι από 94 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά.
Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία, του 2007, 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έκαναν χρήση μαριχουάνας για πρώτη φορά εκείνο το χρόνο.
Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 12 και 17 ετών στις ΗΠΑ, το 6,7% ήταν ήδη χρήστες μαριχουάνας το 2007.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οικιακή παραγωγή μαριχουάνας αυξήθηκε στο δεκαπλάσιο τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια: από τους 1.000 τόνους το 1981 στους 10.000 τόνους το 2006. Χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη, το 58% εκείνων που είναι στην ηλικία των 12 με 17 ετών δηλώνουν ότι το να βρει κάποιος ένα τσιγαριλίκι είναι εύκολο. Οι χρήστες μαριχουάνας στις ΗΠΑ ξόδεψαν περίπου 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το ναρκωτικό αυτό το 2000.
Το 2005, 242.200 επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ σχετίζονταν με τη μαριχουάνα.
Σύμφωνα με τη Υπηρεσία Ελέγχου Ναρκωτικών των ΗΠΑ, ένα μεγάλο ποσοστό των συλληφθέντων για εγκλήματα είναι θετικοί στο τεστ για χρήση μαριχουάνας. Σε εθνική κλίμακα, το 40% των ενηλίκων ανδρών ήταν θετικοί στο τεστ όταν συνελήφθησαν.
Από τους ενήλικες, 26 ετών και άνω, οι οποίοι έκαναν χρήση μαριχουάνας πριν την ηλικία των 15 ετών, το 62% προχώρησε στη χρήση κοκαΐνης κάποια στιγμή στη ζωή τους, το 9% προχώρησε σε χρήση ηρωίνης τουλάχιστον μία φορά και το 54% έκανε μη ιατρική χρήση συνταγογραφούμενων ψυχοτρόπων φαρμάκων.
Μετά το αλκοόλ, η μαριχουάνα είναι η δεύτερη κατά σειρά ουσία που ανιχνεύεται στον οργανισμό των οδηγών που εμπλέκονται σε μοιραία αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Οι εκστρατείες διαφώτισης πρέπει να γίνουν με έξυπνο και ελκυστικό τρόπο μεταξύ των νέων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Πρέπει να δοθεί έμφαση τόσο στις νοσηρές επιδράσεις των τσιγάρων κάνναβις και χασίς στον ψυχικό κόσμο όσο και για τις σοβαρές βλάβες που προκαλούνται στους πνεύμονες.


ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
Νέα Αυστραλιανή έρευνα επιβεβαίωσε τα πορίσματα παλαιότερων ερευνών, ότι η χρήση της μαριχουάνας αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος ψυχολογικά … προβλήματα, ακόμη και σχιζοφρένεια, στοΤα δεδομένα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Θα πρέπει να γίνουν εκστρατείες συνεχούς ενημέρωσης και διαφώτισης όλων για τους κινδύνους των τσιγάρων κάνναβις. Οι Αυστραλοί ερευνητές, από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το νοσοκομείο Prince of Wales, μελέτησαν πάνω από 20.000 ασθενείς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες μαριχουάνας είχαν κατά 41% υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψύχωση και συμπτώματα όπως παραισθήσεις, σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση.
Μάλιστα, τις ψυχώσεις αυτές τις εκδηλώνουν, σύμφωνα με τη μελέτη, δυόμιση χρόνια νωρίτερα από τα άτομα που δεν έχουν κάνει χρήση μαριχουάνας και εμφανίζουν συμπτώματα ψυχώσεων.
«Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος ιδιαίτερα για νέα παιδιά των οποίων ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ακόμα» είπε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Δρ Μάθιου Λαρτζ. Υπογράμμισε επίσης ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση, προσθέτοντας ότι η χρήση μαριχουάνας συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια: οι χρήστες μπορεί να ακούν φωνές ή να βλέπουν ανύπαρκτα πράγματα.
Όπως τόνισε ο Μ. Λαρτζ, τα πορίσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά γιατί, έστω και παροδικά, το 33% του αυστραλιανού πληθυσμού κάνει χρήση μαριχουάνας και το 18% των μαθητών του λυκείου.''


ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ

 3/4/12

Photo credits: Alamy
Οι άμεσες επιπτώσεις της χρήσης μαριχουάνας περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, αποπροσανατολισμό, μείωση του συντονισμού του σώματος, που συχνά ακολουθούνται από κατάθλιψη ή υπνηλία. Μερικοί χρήστες υποφέρουν από κρίσεις πανικού ή άγχους.
Αλλά το πρόβλημα δεν τελειώνει εκεί. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το δραστικό συστατικό της κάνναβης, το THC, παραμένει στο σώμα για εβδομάδες ή και ακόμα περισσότερο.
Ο καπνός της μαριχουάνας περιέχει 50% έως 70% περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου. Μια μεγάλη ερευνητική μελέτη αναφέρει ότι ένα μονάχα τσιγαριλίκι κάνναβης μπορεί να προκαλέσει τόση ζημιά στους πνεύμονες όση προκαλούν πέντε κανονικά τσιγάρα που καπνίζονται το ένα μετά το άλλο στη σειρά. Όσοι καπνίζουν χρόνια τσιγαριλίκι συχνά υποφέρουν από βρογχίτιδα, μια φλεγμονή της αναπνευστικής οδού.
Το ναρκωτικό μπορεί να επηρεάσει περισσότερα πράγματα από τη σωματική σου υγεία. Μελέτες στην Αυστραλία το 2008 συνέδεσαν τη μεγάλη και χρόνια χρήση μαριχουάνας με εγκεφαλικές ανωμαλίες. Τα συμπεράσματα αυτά υποστηρίζονται από παλαιότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μαριχουάνας, οι οποίες δείχνουν αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με εκείνες που προκαλούνται από τη μακροχρόνια χρήση άλλων, σκληρών ναρκωτικών. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ συνεχιζόμενης χρήσης μαριχουάνας και ψύχωσης.
Η μαριχουάνα αλλάζει τη δομή των σπερματικών κυττάρων, παραμορφώνοντάς τα. Κατά συνέπεια ακόμα και μικρές ποσότητες μαριχουάνας μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή στειρότητα στους άντρες. Η χρήση μαριχουάνας μπορεί να αναστατώσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.
Μελέτες δείχνουν ότι οι διανοητικές λειτουργίες ανθρώπων που έχουν καπνίσει πολύ μαριχουάνα τείνουν να εξασθενίσουν ή να ελαττωθούν. Το THC στην κάνναβη διαταράσσει τα κύτταρα των νεύρων στον εγκέφαλο, τα οποία επηρεάζουν τη μνήμη.
Η κάνναβη είναι ένα από τα λίγα ναρκωτικά, το οποίο προκαλεί αφύσικη κυτταρική διαίρεση η οποία οδηγεί σε σοβαρές κληρονομικές ανωμαλίες. Μια έγκυος γυναίκα που καπνίζει κανονικά μαριχουάνα ή χασίς μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρο τοκετό και το βρέφος να έχει μειωμένο βάρος και μέγεθος. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχουν γεννηθεί εκατομμύρια παιδιά από χρήστες ναρκωτικών με μειωμένη πρωτοβουλία και ελαττωμένες ικανότητες να συγκεντρωθούν και να προσανατολιστούν στους στόχους της ζωής. Μελέτες επίσης λένε ότι η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εκ γενετής ανωμαλίες, διανοητικές ανωμαλίες και αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας1στα παιδιά.



ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

  • Διαστρέβλωση των αισθήσεων
  • Πανικός
  • Άγχος
  • Ελλιπής συντονισμός κινήσεων
  • Μειωμένος χρόνος αντίδρασης
  • Μετά από την αρχική μαστούρα, ο χρήστης αισθάνεται νυσταγμένος ή θλιμμένος 
  • Ταχυπαλμίες (και κίνδυνος καρδιακής προσβολής)

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

  • Μειωμένη αντίσταση σε κοινές ασθένειες (κρυολογήματα, βρογχίτιδα, κ.λπ.)
  • Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Διαταραχές στην ανάπτυξη
  • Αύξηση των κυττάρων με ανώμαλη δομή στο σώμα
  • Μείωση των ορμονών του ανδρικού φύλου
  • Γρήγορη καταστροφή των ινών των πνευμόνων και κακώσεις (τραύματα) στον εγκέφαλο που μπορεί να είναι μόνιμα
  • Μειωμένη σεξουαλική ικανότητα
  • Δυσκολίες μελέτης: μειωμένη ικανότητα μάθησης και διατήρησης των πληροφοριών
  • Απάθεια, υπνηλία, έλλειψη κινήτρων
  • Αλλαγές στην προσωπικότητα και στη διάθεση
  • Ανικανότητα ξεκάθαρης αντίληψης των πραγμάτων

«Άρχισα απαντώντας σε ένα αστείο και μια πρόκληση από τον καλύτερό μου φίλο που μου είπε ότι είμαι «κότα» αφού δεν τολμούσα να καπνίσω τσιγαριλίκι και να πιω ένα λίτρο μπύρα. Τότε ήμουν 14 ετών. Μετά από επτά χρόνια χρήσης μαριχουάνας και ποτού βρέθηκα στο τελευταίο σκαλί του εθισμού. Δεν έκανα πια χρήση για να νιώσω ευφορία αλλά για να νιώσω, έστω και λίγο, φυσιολογικός.
»Μετά άρχισα να νιώθω αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μου και τις ικανότητές μου. Μισούσα την παράνοια.1 Σιχαινόμουν να είμαι συνεχώς τόσο καχύποπτός. Πραγματικά μισούσα το να μην έχω εμπιστοσύνη στους φίλους μου. Έγινα τόσο παρανοϊκός που απωθούσα τους πάντες από κοντά μου με μεγάλη επιτυχία και βρέθηκα στη φριχτή θέση στην οποία κανείς δε θέλει να βρεθεί - ήμουν μόνος. Ξεκινούσα από το πρωί και συνέχιζα όλη την ημέρα καπνίζοντας τσιγαριλίκι». —Παυλος



5/4/12

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ «ΣΚΛΗΡΩΝ»

Photo credits: Alamy
Επειδή αναπτύσσεται μια ανοχή, η μαριχουάνα μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες στην κατανάλωση ισχυρότερων ναρκωτικών προκειμένου να επιτύχουν το ίδιο φτιάξιμο. Όταν η επίδραση αρχίσει να μειώνεται τότε το άτομο μπορεί να στραφεί σε πιο ισχυρά ναρκωτικά προκειμένου να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ανεπιθύμητες καταστάσεις που τον οδήγησαν να πάρει μαριχουάνα εξαρχής. Η μαριχουάνα η ίδια δεν οδηγεί το άτομο στα άλλα ναρκωτικά· οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά για να απαλλαγούν από ανεπιθύμητες καταστάσεις ή συναισθήματα. Το ναρκωτικό (η μαριχουάνα) καλύπτει το πρόβλημα για κάποιο χρονικό διάστημα (όταν ο χρήστης είναι μαστουρωμένος). Όταν το φτιάξιμο υποχωρήσει, τότε το πρόβλημα, η ανεπιθύμητη κατάσταση ή η περίσταση επιστρέφει με μεγαλύτερη ένταση από πριν. Τότε, ο χρήστης μπορεί να στραφεί σε ισχυρότερα ναρκωτικά αφού η μαριχουάνα δεν έχει πια «αποτελέσματα».
Η πλειονότητα των χρηστών κοκαΐνης (99.9%) άρχισαν παίρνοντας ένα «εισαγωγικό ναρκωτικό» όπως μαριχουάνα, τσιγάρα ή αλκοόλ. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι όποιος καπνίζει μαριχουάνα ή χασίς θα προχωρήσει στο να παίρνει σκληρότερα ναρκωτικά. Κάποιοι δεν συνεχίζουν καθόλου. Άλλοι σταματούν εντελώς να παίρνουν μαριχουάνα. Όμως, κάποιοι όντως στρέφονται στα σκληρά ναρκωτικά. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι οι νέοι (ηλικίας 12 έως 17 ετών) που κάνουν χρήση μαριχουάνας, είναι κατά 85 φορές πιθανότερο να κάνουν χρήση κοκαΐνης απ’ ότι οι νέοι που δεν έκαναν χρήση μαριχουάνας. Επίσης, το 60% των νέων που καπνίζουν μαριχουάνα πριν την ηλικία των 15 στρέφονται μετά στην κοκαΐνη.
Η μαριχουάνα μερικές φορές συνδυάζεται με σκληρότερα ναρκωτικά. Τα τσιγαριλίκια μερικές φορές τα βουτούν σε PCP, ένα ισχυρό παραισθησιογόνο. Το PCP είναι μια λευκή σκόνη, που διατίθεται επίσης και σε υγρή μορφή και συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την κάνναβη. Το PCP είναι γνωστό για την πρόκληση βίαιης συμπεριφοράς καθώς και για τις σφοδρές σωματικές αντιδράσεις που προκαλεί όπως τρομώδες παραλήρημα, κώμα ακόμη και θάνατο.
«Μου έδωσαν το πρώτο μου τσιγαριλίκι στο προαύλιο του σχολείου. Τώρα είμαι εθισμένος στην ηρωίνη και μόλις τελείωσα την όγδοη αποτοξίνωσή μου». —ΧΡΗΣΤΟΣ



ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ


Η χρήση της μαριχουάνας δεν είναι επιβλαβής μόνο για το ίδιο το άτομο που καπνίζει το τσιγαριλίκι. Αποτελεί κίνδυνο και για την υπόλοιπη κοινωνία. Η έρευνα δείχνει καθαρά ότι η μαριχουάνα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Μια μελέτη μεταξύ 129 φοιτητών κολεγίου βρήκε ότι αυτοί που κάπνισαν το ναρκωτικό τουλάχιστον εικοσιεπτά ημέρες πριν από την έρευνα, είχαν μειωμένες βασικές δεξιότητες που σχετίζονται με την προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση. Μια μελέτη μεταξύ ταχυδρομικών υπαλλήλων βρήκε ότι εκείνοι οι υπάλληλοι που βγήκαν θετικοί στο τεστ για χρήση μαριχουάνας είχαν 55% περισσότερα ατυχήματα, 85% περισσότερους τραυματισμούς και 75% περισσότερες απουσίες από την εργασία τους.
Στην Αυστραλία, μια μελέτη βρήκε ότι το «φτιάξιμο» με κάνναβη ήταν υπεύθυνο για το 4,3% των θανάτων των οδηγών.
Είναι σχεδόν αδύνατο να μεγαλώσει κάποιος στην Αμερική, ή σε οποιαδήποτε χώρα, και να μην εκτεθεί στον κίνδυνο των ναρκωτικών. Η πίεση από τους συνομηλίκους να πάρει κάποιος ναρκωτικά είναι μεγάλη και η έντιμη πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους από τα ναρκωτικά δεν είναι πάντοτε δυνατή.
Πολλοί άνθρωποι θα σου πουν ότι η μαριχουάνα δεν είναι επικίνδυνη. Σκέψου ποιος σου το λέει αυτό. Μήπως είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθούν να σου πουλήσουν χόρτο;

Η μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τη μνήμη κάποιου –και αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να διαρκέσει για μέρες ή εβδομάδες αφού έχει εξαφανιστεί η άμεση επήρεια του ναρκωτικού. Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από μια ομάδα συστηματικών χρηστών μαριχουάνας να θυμηθούν λέξεις από μια λίστα. Η ικανότητά τους να θυμηθούν σωστά τις λέξεις δεν επέστρεψε στο φυσιολογικό πριν περάσουν τέσσερις εβδομάδες αφότου είχαν σταματήσει. Οι μαθητές που κάνουν χρήση μαριχουάνας έχουν χαμηλότερους βαθμούς και λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε κολέγιο από αυτούς που δεν καπνίζουν. Πολύ απλά, δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες να θυμηθούν και να οργανώσουν πληροφορίες σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάνουν χρήση αυτών των ουσιών.
«Ο καθηγητής του σχολείου που πήγαινα, κάπνιζε τρία ή τέσσερα τσιγαριλίκια την ημέρα. Έβαλε πολλούς μαθητές να αρχίσουν να καπνίζουν τσιγαριλίκια – μαζί κι εμένα. Ο έμπορος που τον προμήθευε, με πίεσε μετά να αρχίσω να κάνω χρήση ηρωίνης, το οποίο και έκανα χωρίς αντίσταση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ένιωθα ότι η συνείδησή μου ήταν κιόλας νεκρή». –Βερονικη





Σάββατο, 7 Απριλίου 2012


ΑΛΚΟΟΛ

                                            

ΤΙ    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ;

Photo credits: Stockxpert
Το αλκοόλ είναι ένα ναρκωτικό.
 
Υπάγεται στην κατηγορία των κατασταλτικών, που σημαίνει ότι επιβραδύνει ζωτικές λειτουργίες – με αποτέλεσμα μπερδεμένη ομιλία, ασταθή κίνηση, διαταραγμένες αισθήσεις και ανικανότητα γρήγορης αντίδρασης.
Όσο για τον τρόπο που επηρεάζει τη διάνοια, γίνεται ευκολότερα αντιληπτό ως ένα ναρκωτικό που μειώνει την ικανότητα του ατόμου να σκέπτεται λογικά και διαστρεβλώνει την κρίση του.
Παρόλο που θεωρείται κατασταλτικό, η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται είναι αυτή που καθορίζει το είδος του αποτελέσματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν για το τονωτικό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί που πίνει κάποιος για να «χαλαρώσει». Όμως, εάν κάποιος καταναλώνει περισσότερο από όσο μπορεί να χειριστεί το σώμα, τότε το άτομο βιώνει τις κατασταλτικές επιπτώσεις του αλκοόλ. Τα άτομα αρχίζουν να αισθάνονται «ηλίθια» και να χάνουν το συντονισμό και τον έλεγχο.
Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ προκαλεί ακόμη σοβαρότερες κατασταλτικές επιπτώσεις (ανικανότητα αίσθησης πόνου, τοξικότητα, όπου το άτομο κάνει εμετό το δηλητήριο, και τελικά αναισθησία ή ακόμη χειρότερα, κώμα ή θάνατο από υπερβολική δόση τοξινών). Αυτές οι αντιδράσεις εξαρτώνται από την ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται το αλκοόλ.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη αλκοόλ. Η αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη), η οποία είναι το μόνο αλκοόλ που χρησιμοποιείται στα ποτά και παράγεται από τη ζύμωση δημητριακών και φρούτων. Η ζύμωση είναι μια χημική διαδικασία κατά την οποία η μαγιά δρα σε ορισμένα συστατικά του τροφίμου, παράγοντας αλκοόλ.

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΚΟΟΛ

Τα ποτά που υπόκεινται σε ζύμωση, όπως η μπύρα και το κρασί, περιέχουν αλκοόλ σε ποσοστό από 2% έως 20%. Τα αποσταγμένα ποτά, ή οινοπνευματώδη περιέχουν από 40% έως 50% ή και παραπάνω αλκοόλ. Η συνηθισμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ για το κάθε ποτό είναι η εξής:
Photo credits: Stockxpert
Μπύρα 2-6% αλκοόλ
Μηλίτης 4-8% αλκοόλ
Κρασί 8-20% αλκοόλ
Τεκίλα 40% αλκοόλ
Ρούμι 40% ή παραπάνω αλκοόλ
Μπράντι 40% ή παραπάνω αλκοόλ
Τζιν 40-47% αλκοόλ
Ουίσκι 40-50% αλκοόλ
Βότκα 40-50% αλκοόλ
Λικέρ 15-60% αλκοόλ


ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Photo credits: Bigstockphoto
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007, ο φόρος αίματος που πλήρωσαν οι έφηβοι
    οι οποίοι είχαν πιει ενώ οδηγούσαν ήταν 1.393 άτομα – σχεδόν τέσσερα θύματα κάθε ημέρα του έτους.
  • Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου εφήβων στις ΗΠΑ και είναι υπεύθυνα για πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων Αμερικανών εφήβων. Από τους εφήβους οδηγούς που σκοτώθηκαν στο δρόμο το 2006, το 31% είχε πιει, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ασφάλειας Κυκλοφορίας Εθνικών Δρόμων.
Ο οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ κινδυνεύει έντεκα φορές περισσότερο να σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα από τους οδηγούς που δεν έχουν αλκοόλ στον οργανισμό τους.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές είναι ίσως στατιστικές που προκαλούν σοκ, αλλά μόνο στατιστικές. Για τις οικογένειες, όμως, και τους φίλους των εφήβων που σκοτώνονται οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, κάθε αριθμός εκπροσωπεί και μια τραγική απώλεια.
Το αλκοόλ παραμορφώνει τις αισθητήριες αντιλήψεις και την κρίση του ατόμου. Τα άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ παραδέχονται ότι ο χρόνος αντίδρασής τους είναι μεγαλύτερος από ότι χωρίς αλκοόλ, και ότι αναλαμβάνουν πολύ περισσότερα ρίσκα από όσα θα αναλάμβαναν αν ήταν νηφάλιοι. Πολύ συχνά αυτά τα ρίσκα είναι μοιραία.

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ

Το αλκοόλ απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος μέσω των τριχοειδών αγγείων στα τοιχώματα του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωσή του, το αλκοόλ ταξιδεύει από το στομάχι στον εγκέφαλο, όπου εκεί δημιουργεί γρήγορα τις επιπτώσεις του, επιβραδύνοντας την αντίδραση των νευρικών κυττάρων.
Περίπου το 20% του αλκοόλ απορροφάται μέσω του στομάχου. Το περισσότερο από το υπόλοιπο 80% απορροφάται διαμέσου του λεπτού εντέρου.
Το αλκοόλ μεταφέρεται επίσης με την κυκλοφορία του αίματος στο συκώτι, το οποίο αφαιρεί το αλκοόλ από το αίμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «μεταβολισμός», η οποία το μετατρέπει σε μια μη τοξική ουσία. Το συκώτι μπορεί να μετατρέψει μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα κάθε φορά, αφήνοντας το υπόλοιπο αλκοόλ να κυκλοφορεί μέσα στο σώμα. Έτσι, η ένταση των συνεπειών του αλκοόλ στο σώμα σχετίζεται ευθέως με την ποσότητα που καταναλώνει ένα άτομο.
Όταν η ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο, το αναπνευστικό σύστημα επιβραδύνεται σημαντικά και μπορεί να προκληθεί κώμα ή θάνατος, επειδή το οξυγόνο δεν φθάνει στον εγκέφαλο.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ;


Photo credits: Stockxpert
Το σώμα ενός νεαρού ατόμου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το αλκοόλ το ίδιο όπως το σώμα ενός ενήλικα.
Το ποτό είναι πιο βλαβερό για τους εφήβους απ’ ότι για τους ενήλικες γιατί ο εγκέφαλός τους συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας και για μεγάλο διάστημα της νεότητάς τους. Το ποτό κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των εγκεφαλικών λειτουργιών, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη μνήμη, την κινητική ικανότητα και το συντονισμό.
Σύμφωνα με έρευνες, τα νεαρά άτομα που αρχίζουν το ποτό πριν την ηλικία των 15 ετών, έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ σε σχέση με αυτούς που αρχίζουν το ποτό στην ηλικία των 21 ετών.
Για κάποιους έφηβους, όπως η Σαμάνθα, το ποτό φαίνεται να είναι μια λύση στα προβλήματα που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν.
«Όταν ήμουν 13 ετών, οι φίλοι με κορόιδευαν εάν δεν έπινα ποτό. Ενέδιδα απλώς γιατί ήταν ευκολότερο να συμβαδίζω με το πλήθος. Ήμουν πραγματικά δυστυχισμένη και έπινα απλώς για να ξεφύγω από τη ζωή μου.
»Έβγαινα έξω όλο και λιγότερο κι έτσι άρχισα να χάνω φίλους και όσο πιο μοναχική γινόμουν, τόσο περισσότερο έπινα.
»Ήμουν βίαιη και εκτός ελέγχου. Δεν ήξερα ποτέ τι έκανα. Διέλυσα την οικογένειά μου». 
Αφού την έδιωξαν από το σπίτι της στα 16, έμεινε άστεγη και άρχισε να ζητά ελεημοσύνη για να αγοράζει ποτά. Μετά από χρόνια κατάχρησης, οι γιατροί της είπαν ότι είχε προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία της.
«...Ήμουν μόνο 16 αλλά το συκώτι μου είχε πάθει σοβαρή βλάβη και κόντευα να σκοτώσω τον εαυτό μου από όλα αυτά που έπινα».Σαμάνθα
 http://gr.drugfreeworld.org/drugfacts/alcohol/understanding-affects-on-body.html


ΤΡΙΤΗ  1  ΜΑΙΟΥ

ΚΡΑΙΠΑΛΗ - ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

                                   

 2

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΑΙΠΑΛΗ ΜΕ ΠΟΤΑ;

           Η κραιπάλη κατανάλωσης ποτού είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μονομιάς, η οποία συνήθως μεταφράζεται σε πέντε ή περισσότερα συνεχή ποτά για έναν άντρα και τέσσερα ή περισσότερα συνεχή ποτά για μια γυναίκα.
Περίπου το 90% του αλκοόλ που καταναλώνεται από τους νέους ηλικίας κάτω των 21 στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι με τη μορφή κραιπάλης.
«Πίνω πάρα πολύ σε κάθε ευκαιρία και, ειλικρινά, αηδιάζω με τον εαυτό μου, αλλά δεν μπορώ να ελέγξω την επιθυμία μου να πιω… Εάν πιω πάρα πολύ ή αν καταναλώσω ορισμένα ποτά, μου κόβεται η ανάσα και κοκκινίζω σε όλο μου το σώμα, αλλά συνεχίζω να πίνω μέχρι να εξαντληθώ τόσο που να κοιμηθώ… Δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι τόσο δυνατός για να σταματήσω τη βλακεία μου». – Άλεν
«Μέχρι τα 25 μου ήμουν εξαρτημένος από το αλκοόλ.
»Το πρωταρχικό μου μέλημα ήταν πρώτα το ποτό και οτιδήποτε άλλο, ερχόταν δεύτερο.
»Άρχισα να συνειδητοποιώ πως όταν δεν μπορούσα να πιω, είχα μια αίσθηση πανικού και άρχιζα να τρέμω.
»Εάν έπρεπε να περάσω κάποιο διάστημα χωρίς ποτό, τότε με έπιανε τρέμουλο και ιδρώτας. Δεν μπορούσα να περάσω πάνω από μερικές ώρες χωρίς ένα ποτό». – Πολ
«Tον τελευταίο χρόνο έχω πάει μεθυσμένη στη δουλειά, έχω πέσει αναίσθητη μέσα σε κλαμπ και σε μπαρ και δεν θυμάμαι πώς γύρισα σπίτι. Δυστυχώς κοιμήθηκα με κάποιον και δεν θυμόμουν το άτομο που ήρθε μαζί μου στο σπίτι μέχρι που τον αντίκρισα ξαφνικά μπροστά μου την επόμενη μέρα».
»Κατέστρεψα δύο σχέσεις γιατί τους πλήγωσα τόσο πολύ μέσα στη μέθη μου, αλλά παρόλα αυτά το ποτό ήταν η προτεραιότητά μου.
»Η οικογένειά μου είναι πολύ πληγωμένη που η κόρη τους αυτοκτονούσε χωρίς προφανή λόγο».– Τζέιμι



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Η Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ;

Η εξάρτηση από το αλκοόλ (αλκοολισμός) έχει τέσσερα συμπτώματα:
  • Δίψα για αλκοόλ: μια δυνατή επιθυμία ή εμμονή κατανάλωσης αλκοόλ. 
  • Απώλεια ελέγχου: η ανικανότητα να περιορίσει κάποιος το ποτό σε οποιαδήποτε περίσταση.
  • Σωματική εξάρτηση: συμπτώματα στέρησης, όπως η ναυτία, η εφίδρωση, τα ρίγη και η νευρικότητα εμφανίζονται όταν διακοπεί η χρήση του αλκοόλ μετά από μια περίοδο μεγάλης κατανάλωσης.
Η σοβαρή εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα συμπτώματα στέρησης όπως σπασμούς που ξεκινούν σε οκτώ με δώδεκα ώρες μετά το τελευταίο ποτό. Το τρομώδες παραλήρημα αρχίζει τρεις με τέσσερις ημέρες μετά και το άτομο αναστατώνεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, έχει ρίγη, βλέπει παραισθήσεις και χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.

  • Ανοχή: η ανάγκη να πίνει κάποιος όλο και μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ προκειμένου να «φτιαχτεί».
Ένας πότης που αυξάνει όλο και περισσότερο την ποσότητα αλκοόλ που πίνει λέει ότι μπορεί να σταματήσει όποτε θέλει – απλώς, εκείνος «επιλέγει» να συνεχίσει να πίνει. Ο αλκοολισμός δεν είναι ένας προορισμός, αλλά μια εξελισσόμενη πορεία, ένας μακρύς δρόμος καταστροφής στον οποίο η ζωή συνεχώς χειροτερεύει.
«Όταν προσπάθησα να σταματήσω το ποτό, συνειδητοποίησα ότι το αλκοόλ είχε μπει τόσο πολύ μέσα στο σώμα μου ώστε δεν μπορούσα να το σταματήσω. Έτρεμα σαν να κόντευα να σπάσω, άρχιζα να ιδρώνω, δεν μπορούσα να σκεφτώ μέχρι να πιω ακόμη ένα ποτό. Δεν μπορούσα να λειτουργήσω χωρίς αυτό.
»Πέρασα τα επόμενα 8 χρόνια μπαινοβγαίνοντας σε κέντρα αποτοξίνωσης και σε νοσοκομεία, προσπαθώντας να καταλάβω τι μου συνέβη και πώς ήταν δυνατόν να μη μπορώ να το σταματήσω. Ήταν ο χειρότερος και μακρύτερος εφιάλτης μου.»– Ζαν



ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ

Το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερους εφήβους από ότι όλα τα υπόλοιπα ναρκωτικά μαζί. Αποτελεί κοινό παράγοντα στις πρώτες τρεις αιτίες θανάτου ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 χρονών: ατυχήματα, ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες.
  • Οι νέοι που πίνουν είναι 7,5 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση άλλων παράνομων ναρκωτικών και 50 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση κοκαΐνης από τους νέους που δεν πίνουν ποτέ. Μια έρευνα έδειξε ότι το 32% αυτών που έπιναν πολύ και ήταν πάνω από 12 ετών, έκαναν επίσης χρήση παράνομων ναρκωτικών.
  • Από τα 3,9 εκατομμύρια Αμερικανών που έκαναν θεραπεία για αποτοξίνωση το 2005, τα 2,5 εκατομμύρια έκαναν θεραπεία για κατάχρηση αλκοόλ.
  • Οι θάνατοι από τροχαίο που σχετίζονται με χρήση αλκοόλ στις ΗΠΑ ήταν 12.998 το 2007. Αυτοί είναι τρεις φορές περισσότεροι από όσοι αυτοί των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά τα πρώτα έξι χρόνια του πολέμου στο Ιράκ.
  • Κάθε χρόνο, γίνονται 1,4 εκατομμύρια συλλήψεις οδηγών υπό την επήρεια αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Την περίοδο 20052006, πραγματοποιήθηκαν 187.640 εισαγωγές σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Το 2005 στην Αγγλία, σημειώθηκαν 6.570 θάνατοι από αιτίες που συνδέονταν άμεσα με τη χρήση αλκοόλ. Το 2006, οι θάνατοι που σχετίζονταν με την κατανάλωση αλκοόλ στην Αγγλία αυξήθηκαν σε 8.758. Αυτό σημαίνει μια ετήσια αύξηση 7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
  • Σύμφωνα με μια έρευνα, από τα 490 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 23 εκατομμύρια είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
  • Στην Ευρώπη, το αλκοόλ εντοπίζεται σε, σχεδόν, μια στις δέκα περιπτώσεις ασθενειών και πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο.
  • Το 2005 το 39% όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων στην άσφαλτο είχαν σχέση με το αλκοόλ.
  • Το 40% των βίαιων εγκλημάτων γίνονται υπό την επήρεια αλκοόλ. 


ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ


Photo credit:
Stockxpert
Ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται και τη φυσική κατάσταση του ατόμου, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει:
  • Μπερδεμένη ομιλία
  • Υπνηλία
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Ενόχληση στο στομάχι
  • Πονοκεφάλους
  • Αναπνευστικές δυσκολίες
  • Διαστρεβλωμένη όραση και ακοή
  • Εξασθένηση της κρίσης 
  • Μειωμένη αντίληψη και ελλιπή συντονισμό
  • Αναισθησία 
  • Αναιμία (απώλεια ερυθρών κυττάρων αίματος)
  • Κώμα
  • Κενά μνήμης, (στα οποία ο χρήστης δεν μπορεί να θυμηθεί γεγονότα που συνέβησαν ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ)

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η χρόνια χρήση αλκοόλ, συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας.
  • Ατυχήματα εξ αμελείας όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πτώσεις, εγκαύματα, πνιγμοί
  • Κακώσεις εκ προμελέτης όπως τραυματισμοί με όπλα, σεξουαλικές επιθέσεις, ενδοοικογενειακή βία
  • Αυξημένο ποσοστό ατυχημάτων εν ώρα εργασίας και μείωση παραγωγικότητας
  • Αυξημένα οικογενειακά προβλήματα, διαλυμένες σχέσεις
  • Δηλητηρίαση από αλκοόλ
  • Υψηλή πίεση αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιακές παθήσεις
  • Αρρώστιες στο συκώτι
  • Βλάβη στο νευρικό σύστημα 
  • Σεξουαλικά προβλήματα 
  • Μόνιμη εγκεφαλική βλάβη 
  • Ανεπάρκεια Βιταμίνης B1, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αμνησία, απάθεια και απώλεια προσανατολισμού 
  • Έλκη 
  • Γαστρίτιδα (φλεγμονή των τοιχωμάτων του στομάχου) 
  • Κακή διατροφή 
  • Καρκίνος του στόματος και του λαιμού
«Η εξάρτησή μου αναπτυσσόταν σταδιακά και, πριν το καταλάβω, κατανάλωνα αλκοόλ το πρωί αλλά και το βράδυ.
»Αποφάσισα να σταματήσω το ποτό. Έμεινα άγρυπνη σχεδόν όλο εκείνο το βράδυ και μέχρι το επόμενο μεσημέρι κάθε κόκαλο του σώματός μου πονούσε. Μέσα σε μια κρίση πανικού, γέμισα νευρικά ένα ποτήρι γεμάτο τζιν, αλλά τα χέρια μου έτρεμαν τόσο βίαια που έχυσα κάτω το μισό μπουκάλι. Όπως το κατάπινα, αισθανόμουν να μειώνεται σταδιακά το "μαρτύριο". Τελικά, κατάλαβα την τρομερή αλήθεια: ήμουν εξαρτημένη. Δεν μπορούσα να το σταματήσω».– Φέι


ΤΑ ΝΕΑΡΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ

Όταν καταναλώνεται από έγκυες γυναίκες, το αλκοόλ μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, διαπερνά τον πλακούντα και εισέρχεται στο έμβρυο (αγέννητο παιδί).
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, αλλά οι πιο σοβαρές συμβαίνουν κατά τους πρώτους μήνες. Υπάρχει κίνδυνος γέννησης του εμβρύου με εκ γενετής ανωμαλίες που σχετίζονται με το αλκοόλ όπως: ανεπαρκή ανάπτυξη, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του προσώπου, βλάβη στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

Photo credit: Lisa Grissinger

ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Το αλκοόλ πήρε τη ζωή πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών, μουσικών και συγγραφέων τις περασμένες δεκαετίες. Μερικοί από αυτούς ήταν οι εξής:
-Το υπερβολικό αλκοόλ οδήγησε σε τραγικό θάνατο τον ντράμερ των Led Zeppelin Τζον «Μπόνζο» Μπόναμ γνωστό για το σόλο ντραμς στο τραγούδι «Μόμπι Ντικ». Βρέθηκε νεκρός από ασφυξία λόγω εμετού μετά από μια νύχτα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς πήγαινε για τις πρόβες ενόψει μιας περιοδείας.
- Κιθαρίστας των Def Leppard. Σκληρός πότης, πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο λόγω θανατηφόρου συνδυασμού αλκοόλ και ναρκωτικών.
-Αμερικανός μουσικός, ντράμερ των The Byrds. Πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια μετά από τρεις δεκαετίες υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
-Ροκ τραγουδιστής από τη Σκωτία και κύριος τραγουδιστής των Sweet. Το πρόβλημα αλκοολισμού τον οδήγησε να εγκαταλείψει το συγκρότημα το 1978. Επανασυνδέθηκε με το συγκρότημα μετά από αρκετά χρόνια, αλλά το αλκοόλ είχε καταστρέψει την υγεία του και πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια το 1997.
-Βρετανός ηθοποιός γνωστός για τους ρόλους του στην ταινία Όλιβερ, Ερωτευμένες Γυναίκες, Οι Τρεις σωματοφύλακες και Μονομάχος. Πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Μονομάχου. Ήταν εξαιρετικά μεθυσμένος μετά από 3 μπουκάλια ρούμι, 8 μπουκάλια μπύρα και αναρίθμητα διπλά ουίσκι.



ΑΛΚΟΟΛ: ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ποτά που είχαν υποστεί ζύμωση υπήρχαν στον πρώιμο Αιγυπτιακό πολιτισμό. Photo Credit: GoddessGift
Σπόροι δημητριακών που έχουν υποστεί ζύμωση, χυμοί φρούτων και μέλι, όλα αυτά, χρησιμοποιούνται για να παραχθεί αλκοόλ (αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη) εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ποτά προερχόμενα από ζύμωση υπήρχαν από τις αρχές του αιγυπτιακού πολιτισμού και υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη αλκοολούχου ποτού στην Κίνα περίπου το 7000 π.Χ.
 Στην Ινδία, ένα οινοπνευματώδες ποτό που ονομάζεται σούρα, από απόσταξη ρυζιού, ήταν σε χρήση μεταξύ 3000 και 2000 π.Χ.
Οι Βαβυλώνιοι λάτρευαν μια θεά του κρασιού από το 2.700 π.Χ. 
Στην Ελλάδα, ένα από τα πρώτα αλκοολούχα ποτά το οποίο ήταν δημοφιλές ήταν το υδρόμελο, το οποίο προερχόταν από τη ζύμωση μελιού με νερό. 
Τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων είναι γεμάτα με προειδοποιήσεις ενάντια στην υπερβολική κατανάλωση ποτών.
Αρκετοί πολιτισμοί Ερυθρόδερμων παρήγαγαν αλκοολούχα ποτά κατά την προ-Κολομβιανή1 εποχή. Μια ποικιλία ποτών από την περιοχή των Άνδεων, στη Νότια Αμερική, τα οποία είχαν υποστεί ζύμωση, παράγονταν από καλαμπόκι, σταφύλια ή μήλα και ονομαζόταν «τσίκα».
Το 16ο αιώνα, το αλκοόλ (το οποίο ονομαζόταν «οινόπνευμα») χρησιμοποιούταν ευρέως για ιατρικούς σκοπούς. Στις αρχές του 18ου αιώνα, το Βρετανικό κοινοβούλιο θέσπισε ένα νόμο που ενθάρρυνε τη χρήση δημητριακών για την παρασκευή αποσταγμένων ποτών. Τα φθηνά ποτά κατέκλυσαν την αγορά και έφτασαν στο απόγειο κατανάλωσής τους στα μέσα του 18ου αιώνα. Στη Βρετανία, η κατανάλωση τζιν έφτασε τα 81 εκατομμύρια λίτρα και ο αλκοολισμός εξαπλώθηκε ευρέως.
Ο 19ος αιώνας έφερε μια αλλαγή στη στάση των ατόμων απέναντι στο αλκοόλ, ενώ το αντιαλκοολικό κίνημα άρχισε να προωθεί την εγκρατή χρήση του αλκοόλ – κίνηση που τελικά αποτέλεσε μια ώθηση για την πλήρη απαγόρευσή του.
Το 1920 οι ΗΠΑ θέσπισαν ένα νόμο ο οποίος απαγόρευε την παρασκευή, την πώληση, την εισαγωγή και εξαγωγή των οινοπνευματωδών ποτών. Τότε, το παράνομο εμπόριο αλκοόλ σημείωσε ραγδαία αύξηση και το 1933, άρθηκε η απαγόρευση του αλκοόλ.
Σήμερα, περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από αλκοολισμό και το 40% του συνόλου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ.
  1. 1. προ-Κολομβιανή: πριν από την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492 στην Αμερική.
http://gr.drugfreeworld.org/drugfacts/alcohol.html

http://sagini3.blogspot.com/2012/04/blog-post_07.html

      

                                                                                                                                                       












 

 

Οι 13χρονοι κάνουν χρήση χασίς, αλκοόλ και τσιγάρων

Τα παιδιά στην Ελλάδα από δεκατριών χρονών ξεκινούν την χρήση χασίς, αλκοόλ και τσιγάρων, σύμφωνα με έρευνα-σοκ... του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Σε 683 σχολεία και 37.040 μαθητές 13 – 19 ετών πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική ερεύνα.Χασίς έχει δοκιμάσει 1 στους 7 μαθητές, με το 18,2% να είναι αγόρια και το 8,3% κορίτσια, ενώ το 15,2% επανέλαβε την χρήση! Οι δημοφιλείς ουσίες για τους έφηβους είναι επίσης οι εισπνεόμενες (π.χ. κόλλες, βενζίνες) και τα υπνωτικά ηρεμιστικά χάπια. Ρεκόρ στην κάνναβη έχουν οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ένα ποτηράκι ήπιε τον τελευταίο μήνα 1 στους 6 Έλληνες ηλικίας 13 έως 19 ετών, ενώ 1 στους 10 μαθητές πίνει τουλάχιστον 2 ποτά την εβδομάδα και 1 στους 3 έχει μεθύσει minimum μία φορά στη ζωή του.

Μάλιστα, οι μαθητές «ψηφίζουν» μπύρα και ακολουθούν η βότκα και το ουίσκι. Τα πιο… γερά ποτήρια εντοπίζονται στα σχολεία του Έβρου, της Καστοριάς, της Πιερίας, της Χαλκίδας και της Αργολίδας.

Πιο διαδεδομένο από το χασίς και το ποτό είναι το τσιγάρο: το 50% των 19χρονων καπνίζει, με το 1/3να είναι θεριακλήδες, κάνοντας πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα!

Το κάπνισμα στη μαθητική ηλικία είναι πιο… διαδεδομένο σε Ξάνθη, Ροδόπη και Ζάκυνθο, με τα αγόρια να εμφανίζονται πιο επιρρεπή από τα κορίτσια.



Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012


ΚΟΚΑΙΝΗ

  1                                  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΙΝΗ;


 
Η λέξη κοκαΐνη αναφέρεται στο ναρκωτικό με μορφή σκόνης ή κρυσταλλική μορφή.1 
 Η σκόνη διαλύεται συνήθως σε αδρανείς ουσίες όπως άμυλο καλαμποκιού, σκόνη ταλκ και ζάχαρη ή άλλα ναρκωτικά όπως προκαΐνη (ένα τοπικό αναισθητικό) ή αμφεταμίνες.
Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα της κόκας και αρχικά χρησιμοποιούνταν ως παυσίπονο. 
Συνήθως σνιφάρεται και η σκόνη εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ρινικών ιστών. Μπορεί επίσης να ληφθεί από το στόμα, ή να τριφτεί πάνω στα ούλα.
Για να απορροφηθεί γρηγορότερα από το αίμα οι χρήστες την «χτυπάνε» με ένεση, κάτι που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της υπερβολικής δόσης.
 Η εισπνοή της με μορφή καπνού ή ατμού επιταχύνει την απορρόφησή της με λιγότερο κίνδυνο για την υγεία του χρήστη απ’ ότι αν την χτυπήσει σε ένεση.
«Πιστεύεις ότι η κοκαΐνη θα οξύνει την αντίληψή σου, ότι θα σου επιτρέψει να υπερβείς τον εαυτό σου, ότι θα μπορείς να ελέγχεις διάφορα πράγματα.
 Όλα αυτά είναι βλακείες. Μετά από λίγο δεν πληρώνεις πλέον τους λογαριασμούς σου, δεν πλένεσαι, παρατάς τους φίλους σου, την οικογένειά σου. 
Μένεις ανυπεράσπιστος και μόνος».
 –Νάιτζελ

Η θανατηφόρα άσπρη σκόνη

Η κοκαΐνη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά που γνωρίζει ο άνθρωπος.
 Μόλις το άτομο αρχίσει να παίρνει το ναρκωτικό, έχει αποδειχθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει από τα δίχτυα του, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.
 Σωματικά, διεγείρει σημαντικούς υποδοχείς (καταλήξεις νεύρων που εντοπίζουν τις αλλαγές στο σώμα) μέσα στον εγκέφαλο. 
Αυτοί οι υποδοχείς, με τη σειρά τους, προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας στο οποίο οι χρήστες αναπτύσσουν γρήγορα ανοχή.
 Μόνο με μεγαλύτερες δόσεις και συχνότερη χρήση μπορούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Σήμερα, η κοκαΐνη αποτελεί μια παγκόσμια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων.
 Οι χρήστες της ανήκουν σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ακόμα και σε μαθητές δημοτικού οκτώ ετών.
Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, συμφόρησης, εγκεφαλικής αιμορραγίας ή καρδιακής προσβολής. 
 Παιδιά που γεννιούνται από μητέρες εθισμένες στην κοκαΐνη έρχονται σ’ αυτό τον κόσμο εθισμένα και τα ίδια. 
Πολλά γεννιούνται με αναπηρίες και πληθώρα άλλων προβλημάτων.
Παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί, η χρήση της κοκαΐνης συνεχίζει να ακμάζει – ίσως επειδή οι χρήστες δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τα πρώτα κιόλας βήματα που κάνουν στο μακρύ και σκοτεινό δρόμο της κοκαΐνης ο οποίος αναπόφευκτα οδηγεί στον εθισμό.
  1. Στην κρυσταλλική της μορφή ονομάζεται κρακ της κοκαΐνης.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΚΟ

ΚΟΚΑΪΝΗ  

Snow

Paradise

White

Sniff

Coke

                                                                                                            

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ


Έρευνες δείχνουν ότι περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι που πηγαίνουν σε κλαμπ κάνουν χρήση κοκαΐνης.
Η κοκαΐνη είναι το δεύτερο πλέον διακινούμενο παράνομο ναρκωτικό στον κόσμο.
 Πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι οι κατασχέσεις κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται φτάνοντας τους 756 τόνους με τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικού να έχουν κατασχεθεί στη Νότιο Αμερική με δεύτερη τη Βόρειο Αμερική.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση, η κοκαΐνη, είναι και στην Ευρώπη, το δεύτερο πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό.
 Μεταξύ των νέων (15 έως 34 ετών), εκτιμάται ότι 7,5 εκατομμύρια έχουν πάρει κοκαΐνη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, 3,5 εκατομμύρια μέσα στον τελευταίο χρόνο και 1,5 εκατομμύριο τον τελευταίο μήνα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2006, η Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία αναφέρει ότι 35,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης. Πέρυσι, το ποσοστό χρήσης από νεαρά άτομα 18 έως 25 ετών, έφτασε το 6,9%.
 Μεταξύ των μαθητών λυκείου, το 8,5% των τελειόφοιτων έκαναν χρήση κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με την έρευνα του 2006 «Παρακολουθώντας το Μέλλον» από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Χρήση Ναρκωτικών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κοκαΐνη συνεχίζει να είναι το συχνότερα αναφερόμενο παράνομο ναρκωτικό στο Δίκτυο Προειδοποίησης Χρήσης Ναρκωτικών από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.
«Ο φίλος μου έκανε χρήση ναρκωτικών για τέσσερα χρόνια, τρία από αυτά με σκληρά ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, το LSD, η μορφίνη και πολλά αντικαταθλιπτικά και παυσίπονα. Στην ουσία, έπαιρνε οτιδήποτε έβρισκε. Παραπονιόταν συνεχώς για τρομερούς πόνους στο σώμα του και όλο χειροτέρευε ώσπου τελικά πήγε σ’ ένα γιατρό.
»Ο γιατρός του είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα και ότι λόγω της φθοράς του σώματός του, δεν θα ζούσε και πολύ. Σε μερικές μέρες ήταν νεκρός».
 
– Ντουέιν

 

ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΚΑΙΝΗ ΕIΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΘΙΣΤΙΚΗ;


Photo credits (top): Cordis
Μετά τη μεθαμφεταμίνη,      1          η κοκαΐνη δημιουργεί τη μεγαλύτερη ψυχολογική εξάρτηση από οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό.
 Ερεθίζει τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλη ευφορία.
Η ανοχή στην κοκαΐνη αναπτύσσεται γρήγορα – ο χρήστης δεν βρίσκει την ευχαρίστηση που έβρισκε πριν με την ίδια ποσότητα κοκαΐνης.

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η κοκαΐνη μερικές φορές λαμβάνεται με άλλα φάρμακα, όπως ηρεμιστικά, αμφεταμίνες, αμφεταμίνη: ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που συχνά ονομάζεται «σπιντ». μαριχουάνα και ηρωίνη.
 Αυτοί οι συνδυασμοί αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο από τη χρήση της κοκαΐνης.
Εκτός από την πιθανότητα ανάπτυξης εθισμού σε δύο ναρκωτικά, ο χρήστης μπορεί εύκολα να δημιουργήσει μια μίξη ναρκωτικών που να αποβεί μοιραία.
«Δεν είχα πλέον μέλλον. Δεν έβλεπα πώς θα μπορούσα να ξεφύγω από τον εθισμό μου στην κοκαΐνη. Ήμουν χαμένη. Είχα συνεχώς κρίσεις και δεν μπορούσα να σταματήσω να παίρνω όλο και περισσότερη κοκαΐνη.  
Είχα παραισθήσεις, ένιωθα ότι διάφορα ζωύφια περπατούσαν κάτω από το δέρμα μου. Τα ένιωθα κάθε φορά που έκανα ένεση και έξυνα το δέρμα μου με τη μύτη της βελόνας μέχρι να τρέξει αίμα, για να τα κάνω να φύγουν. Μια φορά έπαθα τόσο σοβαρή αιμορραγία που έπρεπε να με πάνε στο νοσοκομείο».– Σούζαν
  1. 1. μεθαμφεταμίνη: εξαιρετικά εθιστικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος και σπονδυλική στήλη).


ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΚΑΙΝΗΣ

Ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κοκαΐνης;
 
Η κοκαΐνη προκαλεί ένα σύντομο αλλά έντονο φτιάξιμο το οποίο ακολουθείται αμέσως από το αντίθετο – έντονο συναίσθημα κατάθλιψης, νευρικότητας και λαχτάρας για περισσότερο ναρκωτικό. Τα άτομα που κάνουν χρήση κοκαΐνης συχνά δεν τρώνε και δεν κοιμούνται κανονικά.
 Συχνά νιώθουν δυνατές ταχυκαρδίες, μυϊκούς σπασμούς και παροξυσμούς.
Το ναρκωτικό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται παρανοϊκοί, 1 θυμωμένοι, εχθρικοί και αγχωμένοι - ακόμη και όταν δεν είναι φτιαγμένοι.
Ανεξάρτητα από τη δόση ή τη συχνότητα χρήσης του ναρκωτικού από ένα άτομο, η κοκαΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, συμφόρησης ή αναπνευστικής ανεπάρκειας και οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.
Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κοκαΐνης;
Η φράση «μανιακός της ντόπας» επινοήθηκε πολλά χρόνια πριν, για να περιγράψει τις επιπτώσεις της συνεχούς χρήσης της κοκαΐνης.
 Καθώς αυξάνεται η ανοχή στο ναρκωτικό, γίνεται απαραίτητο για το χρήστη να παίρνει όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για να πετυχαίνει το ίδιο φτιάξιμο.
 Η καθημερινή και μακροχρόνια χρήση κοκαΐνης προκαλεί αϋπνίες και απώλεια όρεξης για τροφή.
Το άτομο μπορεί να γίνει ψυχωτικό και να αρχίσει να έχει παραισθήσεις.
Καθώς η κοκαΐνη παρεμβαίνει στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις χημικές ουσίες, το άτομο χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικού για να αισθάνεται «φυσιολογικά».
 Τα άτομα που εθίζονται στην κοκαΐνη (όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ναρκωτικά) χάνουν το ενδιαφέρον τους για άλλους τομείς της ζωής.
Καθώς περνάει η επήρεια του ναρκωτικού, προκαλείται στο άτομο σοβαρή κατάθλιψη και θα κάνει οτιδήποτε για να ξαναβρεί τη δόση του – ακόμα και φόνο.
Αν δεν μπορέσει να βρει κοκαΐνη, η κατάθλιψη μπορεί να γίνει τόσο έντονη που μπορεί να οδηγηθεί στην αυτοκτονία.
Βραχυπρόθεσμες Επιπτώσεις
  • Απώλεια όρεξης
  • Ταχυπαλμίες, υψηλή πίεση και αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Συστολή των περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων
  • Αυξημένος ρυθμός αναπνοής
  • Διεσταλμένες κόρες των ματιών
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Ναυτία
  • Υπερδιέγερση
  • Παράξενη, σπασμωδική και πολλές φορές βίαιη συμπεριφορά
  • Παραισθήσεις, υπερβολικές εξάρσεις και οξυθυμία
  • Παραισθήσεις αφής οι οποίες δημιουργούν την πλάνη ότι διάφορα ζωύφια κινούνται κάτω από το δέρμα του χρήστη
  • Έντονο αίσθημα ευφορίας
  • Ανησυχίες και παράνοια
  • Κατάθλιψη
  • Εξαιρετικά έντονη ανάγκη για ναρκωτικό
  • Πανικός και ψύχωση
  • Υπερβολική δόση (ακόμη και για μια φορά μόνο) μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμούς, κρίσεις και ξαφνικό θάνατο.
Η κοκαΐνη προκαλεί βλάβες στην καρδιά, στα νεφρά, στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες.
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
  • Οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου 
  • η υψηλή πίεση αίματος, οδηγούν σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θάνατο
  • Βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά και στους πνεύμονες
  • Καταστροφή των ρινικών ιστών αν σνιφάρεται
  • Αναπνευστική ανεπάρκεια, αν καπνίζεται
  • Μολύνσεις και αποστήματα, αν γίνεται χρήση με ένεση
  • Υποσιτισμός, απώλεια βάρους
  • Εκτεταμένη καταστροφή δοντιών
  • Παραισθήσεις ακοής και αφής
  • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες, βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα και υπογονιμότητα (σε άντρες και γυναίκες)
  • Αποπροσανατολισμός, απάθεια και εξάντληση λόγω σύγχυσης
  • Οξυθυμία και αιφνίδιες αλλαγές διάθεσης
  • Αυξημένη συχνότητα ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς
  • Παραλήρημα ή ψύχωση
  • Βαριάς μορφής κατάθλιψη
  • Ανοχή στο ναρκωτικό και εθισμός (ακόμη και μετά από μία μόνο χρήση)
«Μην πλησιάζετε την κοκαΐνη. Πέρασα δυο χρόνια στη φυλακή εξαιτίας αυτού του ναρκωτικού. Και όταν βγήκα, η ζωή ήταν τόσο δύσκολη που άρχισα να παίρνω πάλι κοκαΐνη. 
Γνωρίζω 10 κοπέλες που έγιναν πόρνες εξαιτίας της κοκαΐνης. 
Σε φέρνει τόσο πολύ στα άκρα και εξευτελίζεσαι τόσο που δεν το πιστεύεις. Εκείνη τη στιγμή δεν συνειδητοποιούμε σε τι βαθμό μας καταστρέφει». 
–Tomy
  1. 1. παρανοϊκοί: καχύποπτοι, δύσπιστοι και φοβούνται τους άλλους ανθρώπους.


LINK
http://gr.drugfreeworld.org/home.html





3 σχόλια






ΠΑΙΔΙΑ: ΤΑ ΠΙΟ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΚΑΙΝΗΣ

Συχνά ακούμε τη δήλωση: «Ναι, παίρνω ναρκωτικά, αλλά αυτό είναι δική μου δουλειά!». 
Αλλά η χρήση ναρκωτικών πάντα έχει και τα αθώα της θύματα, απ’ αυτούς που γίνονται λεία των ναρκομανών που ζητούν απελπισμένα να χρηματοδοτήσουν τον εθισμό τους, μέχρι αυτούς 
που πεθαίνουν σε τροχαία δυστυχήματα που προκαλούνται από οδηγούς υπό την επήρεια ναρκωτικών.
Τα πιο τραγικά θύματα της κοκαΐνης είναι τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που κάνουν 
χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, κάθε χρόνο γεννιούνται δεκάδες χιλιάδες μωρά που έχουν εκτεθεί στην κοκαΐνη. Αυτά που δεν είναι εθισμένα,
 μαστίζονται συχνά από σειρά σωματικών προβλημάτων μεταξύ των οποίων πρόωρη γέννηση, χαμηλό βάρος, μειωμένη ανάπτυξη και αναπηρίες και προβλήματα στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.
Τα μωρά με χαμηλό βάρος κατά τη γέννησή τους έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες
 να πεθάνουν μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής τους από τα μωρά με φυσιολογικό βάρος 
και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αναπηριών όπως διανοητική καθυστέρηση και
 εγκεφαλική παράλυση.
Το πλήρες εύρος των συνεπειών αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας στην κοινωνία δεν έχει ακόμα υπολογιστεί.



ΚΟΚΑΙΝΗ: ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Αυτό που ξεκίνησε ως θρησκευτική παράδοση στις Άνδεις μετατράπηκε σε εθιστική χρήση σε όλο τον κόσμο.

Η κόκα είναι ένα από τα παλαιότερα, ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα διεγερτικά που προέρχονται 
από τη φύση. Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, οι αρχαίοι Ίνκας στις Άνδεις 
μασούσαν τα φύλλα κόκας για να κάνουν τις καρδιές τους και την αναπνοή τους να λειτουργούν
 γρηγορότερα ώστε να μην έχουν πρόβλημα καθώς ζούσαν σε μεγάλα υψόμετρα, όπου το 
οξυγόνο είναι λιγότερο.
Οι ιθαγενείς του Περού μασούσαν φύλλα κόκας μόνο κατά τις θρησκευτικές τελετές τους.
 Αυτό το ταμπού έσπασε όταν εισέβαλαν οι Ισπανοί στο Περού το 1532. Ανάγκαζαν τους 
Ινδιάνους να εργάζονται στα Ισπανικά ορυχεία ασημιού και τους προμήθευαν φύλλα κόκας
 γιατί έκαναν ευκολότερο τον έλεγχο και την εκμετάλλευσή τους.
Η κοκαΐνη απομονώθηκε (παραγόμενη από τα φύλλα της κόκας) για πρώτη φορά το 1859 
από το Γερμανό χημικό Άλμπερτ Νίμαν. Στη δεκαετία του 1880 άρχισε να γίνεται
 δημοφιλής στην ιατρική κοινότητα.
Ο Αυστριακός ψυχαναλυτής Σίγκμουντ Φρόιντ. (Photo credits: Freud Museum Photo Library)
Ο Αυστριακός ψυχαναλυτής Σίγκμουντ Φρόιντ, που έκανε ο ίδιος χρήση κοκαΐνης, ήταν ο 
πρώτος που έκανε ευρέως γνωστή την κοκαΐνη ως τονωτικό για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της σεξουαλικής ανικανότητας.
Το 1884, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Coca» (Σχετικά με την κόκα) με το οποίο
εκθείαζε τα «οφέλη» της κοκαΐνης αποκαλώντας την «μαγική» ουσία.
Ο Φρόιντ, όμως, δεν ήταν αντικειμενικός. Έκανε ο ίδιος χρήση τακτικά, την συνταγογραφούσε
 στη φίλη και στους καλύτερους φίλους του και συνιστούσε την χρήση της ευρέως.
Ενώ παρατήρησε ότι η κοκαΐνη οδηγούσε σε «σωματική και ηθική κατάπτωση», συνέχισε να 
προωθεί την κοκαΐνη στους στενούς του φίλους, ένας από τους οποίους κατέληξε να υποφέρει από παρανοϊκές παραισθήσεις με «άσπρα φίδια να σέρνονται στο δέρμα του».
Επίσης, ο Φρόιντ πίστευε ότι: «Για να γίνει τοξική η δόση (της κοκαΐνης) πρέπει να είναι πολύ 
υψηλή και δεν υπάρχει θανατηφόρα δόση». Διαψεύστηκε όταν ένας από τους ασθενείς του
 πέθανε από την υψηλή δόση που του είχε συνταγογραφήσει.
Το 1886, η δημοτικότητα του ναρκωτικού αυξήθηκε περισσότερο όταν ο Τζον Πέμπερτον
 περιέλαβε τα φύλλα κόκας ως συστατικό στο καινούριο αναψυκτικό, Κόκα Κόλα. 
Το αναψυκτικό αυτό δημιουργούσε ευφορία και έδινε ενέργεια σ’ αυτόν που το έπινε, 
οπότε η δημοτικότητα της Κόκα Κόλα έφτασε στα ύψη στα τέλη του προπερασμένου αιώνα.
Από τη δεκαετία του 1850 έως τις αρχές του 20ού αιώνα τα ελιξίρια (μαγικά ή ιατρικά φίλτρα)
 που περιείχαν κοκαΐνη και όπιο, τα τονωτικά και το κρασί χρησιμοποιούνταν ευρέως από
 ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων.
 Διάσημα πρόσωπα προωθούσαν τα «θαυματουργά» αποτελέσματα των τονωτικών και των
 ελιξιρίων με κοκαΐνη, όπως ο εφευρέτης Τόμας Έντισον
και η ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ. Η κοκαΐνη έγινε δημοφιλής μεταξύ των συντελεστών της
βιομηχανίας του βωβού κινηματογράφου ενώ τα μηνύματα υπέρ της κοκαΐνης που προέρχονταν
 από το Χόλιγουντ επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους εκείνη την εποχή.
Η χρήση της κοκαΐνης αυξήθηκε και οι κίνδυνοι από τη χρήση του ναρκωτικού έγιναν βαθμιαία 
πιο εμφανείς.
Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, το 1903, η εταιρεία Κόκα-Κόλα
 αναγκάστηκε να αφαιρέσει την κοκαΐνη από τα συστατικά του αναψυκτικού της.
Μέχρι το 1905, ήταν δημοφιλής η συνήθεια να σνιφάρεται η κοκαΐνη και μέσα στα επόμενα
 πέντε χρόνια, τα νοσοκομεία και τα ιατρικά έντυπα είχαν αρχίσει να αναφέρουν περιπτώσεις
 όπου τα άτομα είχαν υποστεί ρινικές βλάβες λόγω της χρήσης του ναρκωτικού.
Το 1912, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε 5.000 θανάτους σχετιζόμενους με την κοκαΐνη σε
 ένα χρόνο και μέχρι το 1922, το ναρκωτικό είχε επίσημα απαγορευτεί.
Στη δεκαετία του 1970, η κοκαΐνη εμφανίστηκε ως το νέο ναρκωτικό της μόδας για τους
 ανθρώπους του χώρου της ψυχαγωγίας και τους επιχειρηματίες.
 Η κοκαΐνη φαινόταν να 
είναι η τέλεια παρέα για ένα γρήγορο ταξίδι. Τους «έδινε ενέργεια», και τους βοηθούσε
 να παραμείνουν «στα πάνω τους».
Σε μερικά Αμερικανικά πανεπιστήμια, το ποσοστό των σπουδαστών που πειραματίζονταν 
με την κοκαΐνη δεκαπλασιάστηκε στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι Κολομβιανοί λαθρέμποροι ναρκωτικών άρχισαν να στήνουν ένα πολύπλοκο δίκτυο για να περνάνε λαθραία την κοκαΐνη στις ΗΠΑ.
Κατά παράδοση, η κοκαΐνη ήταν το ναρκωτικό των πλουσίων λόγω του ότι η συνήθεια της
 κοκαΐνης κόστιζε ακριβά. 
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, η κοκαΐνη δεν θεωρούνταν 
πλέον ως το ναρκωτικό των πλουσίων. Είχε αποκτήσει τη φήμη του πιο εθιστικού και επικίνδυνου ναρκωτικού στην Αμερική και είχε συνδεθεί με τη φτώχια, το έγκλημα και το θάνατο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η παραγωγή και οι εξαγωγές των Κολομβιανών καρτέλ 
ναρκωτικών έφταναν τους 500 έως 800 τόνους κοκαΐνης ετησίως· αυτές οι ποσότητες στέλνονταν 
όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και στην Ασία.
 Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 
οι δυνάμεις επιβολής του νόμου διέλυσαν τα μεγάλα καρτέλ. Στη θέση τους δημιουργήθηκαν
 μικρότερες ομάδες – σήμερα, είναι γνωστές περισσότερες από 300 ενεργές οργανώσεις
λαθρεμπορίας στην Κολομβία.
Μέχρι το 2008, η κοκαΐνη έγινε το δεύτερο κατά σειρά παράνομα διακινούμενο ναρκωτικό 
στον κόσμο.

ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Από έρευνα που έγινε μεταξύ εφήβων για να εντοπιστεί η αιτία που τους έκανε να πάρουν ναρκωτικά για πρώτη φορά, προέκυψε ότι το 55% υπέκυψε στις πιέσεις φίλων. Ήθελαν να είναι κουλ και δημοφιλείς. Οι έμποροι το γνωρίζουν αυτό.
Σε πλησιάζουν ως φίλοι και προσφέρονται να σε «βοηθήσουν» με «κάτι που θα σε ανεβάσει». Το ναρκωτικό θα σε «βοηθήσει να μπεις στην παρέα» ή «θα σε κάνει κουλ».
Οι έμποροι ναρκωτικών, που το κίνητρό τους είναι το κέρδος, θα πουν οτιδήποτε για να σε κάνουν να αγοράσεις τα ναρκωτικά τους. Θα σου πούνε ότι «η κοκαΐνη κάνει τη ζωή σου ένα πάρτι».
Δεν τους ενδιαφέρει που τα ναρκωτικά καταστρέφουν τη ζωή σου, φτάνει να πληρώνονται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το χρήμα. Πρώην έμποροι παραδέχτηκαν ότι βλέπουν τους πελάτες τους σαν «πιόνια σ’ ένα παιχνίδι σκακιού».
Μάθε τα δεδομένα για τα ναρκωτικά. Πάρε τις δικές σου αποφάσεις.
«Όταν παίρνεις κοκαΐνη είσαι σαν νυχτοπεταλούδα που την τραβάει το φως. Σε τραβάει όλο και περισσότερο και δεν μπορείς να σταματήσεις. Το θέμα δεν είναι σωματικό. Βρίσκεται στο κεφάλι σου. Όσο περισσότερο παίρνεις, τόσο περισσότερο θέλεις. Έκανα ένεση στον εαυτό μου κάθε δέκα λεπτά. Δανειζόμουν χρήματα από τράπεζες για να την αγοράζω. Μια μέρα έμεινα άνεργη. Χειροτέρεψαν τα πράγματα. Έκανα ενέσεις συνεχώς. Αυτό το πράγμα με τρέλαινε. Το ήξερα, αλλά συνέχιζα. Κατέληξα να είμαι μια ολοκληρωτική αποτυχία». – Μαριλίν



Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Τα ναρκωτικά είναι, στην ουσία, δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν.
Μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα). Μια μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό (μειώνει τη δραστηριότητα). Μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει.
Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.
Η πραγματική απάντηση είναι να πάρει κανείς τα δεδομένα και όχι να πάρει ναρκωτικά.
Αλλά πολλά ναρκωτικά είναι επικίνδυνα για έναν ακόμα λόγο: επηρεάζουν άμεσα το νου. Αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη για το τι συμβαίνει γύρω του. Ως αποτέλεσμα, το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, λανθασμένα, ακόμα και καταστροφικά.
Τα ναρκωτικά μπλοκάρουν τις αισθήσεις, τόσο τις ανεπιθύμητες όσο και τις επιθυμητές. Έτσι, ενώ προσφέρουν βραχυπρόθεσμη βοήθεια στην ανακούφιση του πόνου, ταυτόχρονα εξαλείφουν τις ικανότητες, την εγρήγορση και θολώνουν τη σκέψη.
Τα φάρμακα είναι ουσίες που σκοπό έχουν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν ή να αλλάξουν κάτι στον τρόπο λειτουργίας του σώματος, να το κάνουν να λειτουργεί καλύτερα. Μερικές φορές είναι απαραίτητα. Αλλά δεν παύουν να είναι ναρκωτικά: δρουν ως διεγερτικά ή ηρεμιστικά και σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να σε σκοτώσουν. Αν, λοιπόν, δεν χρησιμοποιείς τα φάρμακα όπως πρέπει, μπορεί να γίνουν τόσο επικίνδυνα όσο και τα παράνομα ναρκωτικά.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;

Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν ν’ αλλάξουν κάτι στη ζωή τους.
Να μερικοί από τους λόγους, όπως μας ανέφεραν οι νέοι, για τους οποίους πήραν ναρκωτικά:
  • Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους
  • Για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν
  • Επειδή βαριόντουσαν
  • Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι
  • Για να κάνουν την επανάστασή τους
  • Για να πειραματιστούν
Νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση. Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα.
Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματά του, οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι πάντοτε χειρότερες από το πρόβλημα που προσπάθησε να λύσει με τη χρήση. Η πραγματική απάντηση είναι να πάρει κανείς τα δεδομένα.

ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ KAI ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


http://gr.drugfreeworld.org/drugfacts/alcohol.html




ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2012
Κάθε βδομάδα μια νέα ναρκωτική ουσία!
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται η χρήση συνθετικών ναρκωτικών («νόμιμα ψυχότροπα» ή «ψυχότροπα βότανα») σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας τη νέα μεγάλη απειλή για τη ζωή και το μυαλό των νέων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη ο αριθμός ανακοινώσεων νέων ουσιών έχει αυξηθεί από 5 το χρόνο (2000 - 2005) σε δεκαπλάσιο αριθμό το 2011. Δηλαδή, κάθε βδομάδα σχεδόν εμφανίζεται μια νέα ουσία!
Αυτό τονίστηκε, ανάμεσα σε άλλα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά για το έτος 2012.
Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Χ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, σε πολλές χώρες παρατηρείται κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υπερβαίνοντας την κατάχρηση των άλλων ουσιών, με εξαίρεση την κάνναβη που παραμένει πρώτη. Στη Νότια Ασία, γίνεται ενέσιμη χρήση συνταγογραφούμενων ουσιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για HIV, ηπατίτιδα Β και C. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στη χρήση διεγερτικών όπως η μεθυλφαινιδάτη, που μπορεί να χορηγείται για τη θεραπεία του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Στη Βόρεια Αμερική υπάρχουν αναφορές για σχολεία και γονείς που ασκούν πιέσεις για συνταγογράφησή τους σε μαθητές που δεν έχει διαγνωστεί το σύνδρομο, για «βελτίωση» σχολικών επιδόσεων και συμπεριφοράς. Η Βόρεια Αμερική είναι και η μεγαλύτερη αγορά παράνομων ναρκωτικών στον κόσμο και έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ναρκωτικά, με 1 στους 20 θανάτους στα άτομα 15 - 64 χρόνων να συνδέεται με αυτά.
Στην Ευρώπη
Η κατάχρηση των παράνομων ναρκωτικών στην Ευρώπη παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Οι νέες ψυχοτρόπες ουσίες εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα πρόκληση στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Ο αριθμός των διαδικτυακών τόπων που πωλούν ψυχοδραστικά προϊόντα προς τις χώρες της ΕΕ υπερτετραπλασιάστηκε σε δύο χρόνια, με 690 τέτοιες ιστοσελίδες το Γενάρη του 2012.
Η κάνναβη είναι η πιο συχνή ουσία κατάχρησης. Η ετήσια κατάχρηση της κάνναβης από ενήλικες ανέρχεται στο 6,7%, ενώ το 1% των ενήλικων Ευρωπαίων κάνουν χρήση κάνναβης σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Στους νέους (15 - 24 χρόνων) της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης το ποσοστό χρήσης κάνναβης ανέρχεται σε 15,2% κατά μέσο όρο.
Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, οι πιο συχνά αναφερόμενες ουσίες κατάχρησης όσων εισέρχονται σε θεραπευτικό πρόγραμμα είναι τα οπιοειδή (48%), η κάνναβη (25%), η κοκαΐνη (15%) και άλλα διεγερτικά (6%). Μάλιστα έχουν αυξηθεί κατά 40% ανάμεσα στο 2004 - 2009 στην ΕΕ όσοι ζητούν να θεραπευτούν, αναφέροντας ως κύρια ουσία την κάνναβη. Χαρακτηριστικά, στην Αγγλία το 58% των νέων κάτω των 18 χρόνων που ζήτησαν θεραπεία, ανέφεραν σαν κύριες ουσίες την κάνναβη και το αλκοόλ, ενώ μειώθηκε η εξάρτηση από ηρωίνη. Αντίστοιχα, στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 80% οι περιπτώσεις που ζητούν απεξάρτηση από την κάνναβη το διάστημα 2005 - 2010. Η αμφεταμίνη κερδίζει επικίνδυνο έδαφος στις θεραπευτικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε Σουηδία (το 28% όσων ζήτησαν θεραπεία), Πολωνία (25%) και Φινλανδία (17%).
Για την Ελλάδα και τη Ρουμανία αναφέρεται αύξηση του ιού HIV λόγω χρήσης ναρκωτικών.
«Οχι» του ΟΗΕ στη νομιμοποίηση
Το θέμα της νομιμοποίησης ναρκωτικών έθιξε ο Γερ. Νοταράς, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, λέγοντας πως «προτάσεις για τη νομιμοποίηση της κατοχής ναρκωτικών για μη ιατρικούς και μη επιστημονικούς σκοπούς, δηλαδή για "ψυχαγωγική" χρήση, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους στόχους του όλου συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών. Οι υποστηρικτές αυτών των πρωτοβουλιών, επισημαίνει ο ΟΗΕ, αγνοούν τη δέσμευση των κυβερνήσεων για προώθηση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών τους, και το αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν τις βλάβες που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της περιστασιακής χρήσης, ιδίως μεταξύ των νέων κατά το στάδιο της ανάπτυξής τους. Επιπλέον, τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα στείλει ένα ψεύτικο μήνυμα προς το κοινό, και ιδίως στα παιδιά, όσον αφορά τις επιπτώσεις της χρήσης στην υγεία».
Πρόσθεσε πως με τη νομιμοποίηση δε θα εξαλειφθούν οι παράνομες αγορές, αλλά οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες θα εμπλακούν ακόμα βαθύτερα, δημιουργώντας μια μαύρη αγορά. Αντίθετα, «το πιο αποτελεσματικό εργαλείο είναι η πρωτογενής πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών, σε συνδυασμό με την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, καθώς και μέτρα μείωσης της προσφοράς, όπως προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις».
Άλλωστε, η ετήσια έκθεση συνδέει την εύκολη πρόσβαση σε μια ναρκωτική ουσία με την εξάπλωσή της, όπως για παράδειγμα στη Ρωσία, αλλά και στην Ολλανδία. Μάλιστα, από τον Γενάρη του 2013 στην Ολλανδία παίρνονται μέτρα περιορισμού των «coffee shops», όπως: Η είσοδος να επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 που είναι μέλη, ενώ το κάθε «coffee shop» μπορεί να έχει μέχρι 2.000 μέλη το χρόνο. Επίσης, ορίζεται ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε αυτά και στα σχολεία.







































5 σχόλια:

  1. Για αρχή καλή η προσπάθεια του Δήμου.
    Μακάρι να μην σταματήσει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ!!!

    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ...
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΙΑ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΕΙΝΩΝ...

    ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ .
    ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΑΓΗΝΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω να πω ότι ήταν καλή η προσπάθεια, παρ' όλα αυτά δε μου άρεσε το γεγονός ότι το άρθρο δεν είναι προσεγμένο. Έχει σημαντικές ελλείψεις, πολλές επαναλήψεις, δεν είναι ανανεωμένο και παρουσιάζει πράγματα που ίσχυαν παλιότερα κυρίως, ενώ παρουσιάζει μια κάπως σκοταδιστική αντίληψη σε σχέση με τα ναρκωτικά. Πολύ καλά ποσοστά, γεγονότα, μαρτυρίες κτλ, το βασικό πρόβλημα είναι ότι μάλλον δε θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους αναγνώστες: το κείμενο έχει τη μορφή κηρύγματος, και αν και είναι πειστικό, όποιος θέλει να το αγνοήσει θα το αγνοήσει. Πολύ καλή προσπάθεια, θα το διαδώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ